Двоен ръст на евроскептиците за последните 4 г. Спад на подкрепящите развитието на отношенията ни с Русия

Преобладаващата част от българите подкрепят членството в ЕС

Ружа Райчева 08 август 2023 в 10:39 7665 12

Български и европейски флаг

Снимка Getty Images

Български и европейски флаг

Броят на евроскептиците у нас се е удвоил за последните четири години. Намаляват хората, които виждат предимства от членството на България в Европейския съюз, а броят на българските граждани, които смятат, че България не трябва да бъде част от съюза - расте. Над половината български граждани са против влизане в еврозоната. Преобладаващата част от българите обаче подкрепят членството в ЕС. Повече от половината българи също така смятат, че предимствата от членството в ЕС надделяват.

През 2019 г. на въпрос: "Трябва ли България да остане член на ЕС" 12% посочват като отговор "не", през юли 2018 г. – 18%, за през юни 2023 г. - за излизането на България от ЕС биха гласували 24%.

Това сочат резултатите от проучване на Националния център за парламентарни изследвания (НЦПИ), проведено в периода 6-20 юни 2023 г. сред 1000 пълнолетни български граждани. Анкетите са проведени лице в лице, а респондентите са интервюирани по домовете им. НЦПИ работи с бюджета на Народното събрание и извършва изследвания и проучвания по заявка на парламента, парламентарна група или комисия.

През 2023 г. сред пълнолетното население на страната доминира разбирането, че членството на страната ни в ЕС има повече предимства, отколкото недостатъци. Въпреки това, сравнителният анализ на данните от проведените от НЦПИ проучвания през годините показват намаляване на хората, за които надделяват предимствата от членството ни в ЕС – през 2019 г. 56% от интервюираните от НЦПИ са посочили, че предимствата от членството на страната ни в ЕС надделяват, докато четири години по-късно този дял възлиза на 46%.

Анализът на данните показва пряка зависимост между усещането за гражданин на Европа и степента на образование, възрастта и типа населено място, в което живеят респондентите – с намаляване на степента на образованост и увеличаването на възрастта намалява и усещането на хората, че са граждани на Европа. Живеещите в по-големите населени места, по-често от останалите са категорични, че се чувстват европейци, посочват от НЦПИ.

Върху недостатъците от членството на България в ЕС акцентират 35% от респондентите (по-често това са най-възрастните). 19% от пълнолетните български граждани не могат да преценят кое надделява повече от членството ни в ЕС – предимствата или недостатъците. Също толкова са били и през март 2019 г.

НЦПИ през годините нееднократно е задавал подобен въпрос на респондентите си.

През юни 2023 г. повече от половината интервюирани от НЦПИ (52%) декларират, че биха гласували за оставането на България в ЕС. Това са предимно хора в трудоспособна възраст, живеещи в големите градове и описващи себе си като патриоти.

Подкрепата за оставането на страната в ЕС, обаче, през годините намалява. През 2019 г. 70% отговарят, че на референдум за оставането на България в ЕС биха гласували с „да“, през 2018 г. този дял е възлизал на 65%, а през 2017 г. – на 64%.

Над половината българи са против еврото

Според проучването на НЦПИ повече от половината пълнолетни български граждани, интервюирани през 2023 г., са песимистично настроени към въвеждането на еврото в България.

57% от интервюираните смятат, че страната ни не трябва да приема еврото. В тази група попадат предимно хора над 40 години, за които е важно да се запазят българската култура и традиции и които се чувстват емоционално привързани към родината.

Привърженици на еврото са 27% от респондентите. Повечето хора, които са съгласни да се въведе еврото у нас, не се чувстват емоционално привързани към България и не намират за особено важно запазване на българската култура и традиции.

Спад на подкрепящите развитието на отношенията ни с Русия

Близо половината от пълнолетните жители на страната (47%) са категорични, че България трябва да развива най-активни отношения със страните-членки на Европейския съюз. На второ място, според респондентите, активно трябва да си сътрудничим с балканските държави (17%).

На фона на водената вече повече от година война в Украйна, регистрираме спад в подкрепящите развитието на отношенията ни с Русия. За 10 години се наблюдава спад от близо два пъти в подкрепата за активни отношения с Москва. През 2023 г. 15% са на мнение, че трябва да развиваме активни отношения с Руската федерация, през 2018 г. такова убеждение са подкрепяли 26%, през 2017 г. – 22%, а през 2013 г. – 30%. Едва според 3% от респондентите на НЦПИ, България трябва да развива най-активни отношения със САЩ, посочват от изследователския център.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

12

Пустиняк

08.08 2023 в 18:34

Да обобщим: необразовани, живеещи в трета глуха, никога не излизали в чужбина и не виждали евро банкнота на живо са главните радетели за запазване на лева.
Оставяме на страна ваксинираните антиваксъри и събиращите дарения в Евро за референдум против Еврото.

12407

11

Bad Horse

08.08 2023 в 15:33

И аз съм против еврото. Също като мен мислят и други европейци. Доста държави в Източна Европа и Скандинавия се дърпат и забавят въвеждането му. Ако искате можем да говорим защо. Не е от любов към Русия. Както виждате и от проучването, мнението към Русия се вгорчава, но въпреки това и мнението към ЕС и еврото се вгорчава.

Може би защото за много хора ЕС се движи към ЕССР?

Дори Христо Иванов по едно време "прозря", че евро-фондовете захранват българската мафия. С одобрението на корумпираните КОМИСАРИ, фондовете са създали порочната система, която упрявлява България - обръчи от фирми около партиите, които разпределят поръчките. От трохите, които изпадат до по-долните етажи, се движи малкия бизнес.

Българския лев трябва да е във валутен борд - това се доказа добра мярка. Към еврото, долара или като се срине еврото, към германската марка - това е въпроса. Минем ли веднъж към евро, много трудно ще се върнем към национална валута. Това гърците го разбраха анално.

135

10

Far Rider

08.08 2023 в 12:32

Ако са толкова ербап нека направят един референдум и да излязат от ЕС. Няма да са първите. Но, може да се окаже, че и в това ще сме последните. Чакам с нетърпение Коцето Късопишкин да започне събиране на подписи за този референдум. И се надявам другите партии да са достатъчно смели, отговорни и с достойнство да позволят този референдум. Отказа да се проведе рефендум за еврото е само загуба за управляващите и тези които ги подкрепят. Ако референдума се беше провел щяхме да спечелим всички! Ако резултаът беше, че не искаме еврото щяхме да кажем: ето, по либерален начин решихме проблема. А не Късопишкин да се прави на пострадал. Ако пък се реши, че искаме еврото Късопишкин нямаше за какво да говори.

8769

9

flatko

08.08 2023 в 12:25

"В тази група попадат предимно хора над 40 години, за които е важно да се запазят българската култура и традиции и които се чувстват емоционално привързани към родината."

ОМГ, искали да запазят лева, понеже били привързани към българската култура. Драги Ганьо, парите са разплащателно средство, а не паметник. Защо Ганьо от привързаност към българските традиции не спре да купува тайвански компютри, китайски смартфони и немски коли?

723

8

user4eto

08.08 2023 в 12:16

Чудно същество е българинът!
Как точно тия 56% смятат, че ще загубим идентичност като приемем еврото? Като националните ни символи, ще са върху евро монетите и ще могат да се ползват в целия ЕС.
Това загуба на идентичност ли е, или популяризиране на страната ни? А тия 56% кеф ли им е за всяко нещо закупено от чужбина или когато иде на екскурзия/почивка, да превалутира с мазни такси? Явно им е кеф.

Останалите 23% които са пък против членството ни в ЕС, замислят ли се (ако въобще могат да мислят), дали цените ще се задържат същите или ще скочат драстично, защото икономиката ни се крепи основно на внос? Дали като си внасяме почти всичко, мита и такси, няма да вдигнат цените и тия 23-56% да зинат с едни големи гърляги, че пак някой друг им е виновен за мизерията?

4638

7

Того

08.08 2023 в 12:12

Как няма да се удвоят евроскептиците когато живеем в превзета от Руzия държава с инсталиран от Кремъл президент.

788

6

jorj

08.08 2023 в 12:12

Ние българите обичаме да си краднем, кой повече, кой по-малко, но най - обичаме да ни краднат рашистите!!!!!!!!!!
Култура, злато, пари, богатства всякакви, жевоти, демокрация да ни офушкат московитите, ТОВА Е ВИСША ЦЕННОСТ И ДОБРОДЕТЕЛ ЗА БЪЛГАРИНА И ОСОБЕНА ГОРДОСТ И ВИСШ ИДЕАЛ ЗА КОМУНЯГИТЕ, СОЦИАЛИСТИТЕ И ТЕМ ПОДОБНИ КРЕМЪЛСКИ ИБРИКЧИИ! БОЖЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ И НАКАРАЙ НЕРАЗУМНИТЕ ЛЮДЕ ДА ОПОЗНАЯТ ИСТИНАТА И ДА ЗАРАБОТЯТ И ТЕ ЗА СПАСЕНИЕТО СИ!

1600

5

HolyDiver

08.08 2023 в 12:01

Живеем в държава на идиотите и бай ганьовщината... държава в която татуирани патриоти режат и кълцат.
Държава в която една малка група хора - интелигентни, работещи и осигуряващи се носят на своя гръб огромната част от паразитиращите простаци, които дори имат наглостта да искат излизане от ЕС.

2550

4

alfakentavur

08.08 2023 в 11:44

Рашистката пропаганда дава отражение.

3714

3

GB

08.08 2023 в 11:35

Не го искат и това е.
Дребният бизнес ще продължи да плаща превалутиране.
Българите в чужбина ще продължават да плащат повече при превеждане на парички на родата в България.
И т.н.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика