ДОБРОкаст: Как се появи първият подкаст за доброто в България?

Александра Маркарян 14 октомври 2020 в 16:47 2879 0

Къде е доброто? Какво е да бъдеш доброволец в България? И какво е човешкото лице на доброволчеството?

Отговорите на тези въпроси можете да разберете в епизодите на „ДОБРОкаст“ - първия подкаст за доброто в България. 

Всеки месец водещата Мария представя доброволци и техните истории. "ДОБРОкаст" е инициатива на сдружение Си Ви Ес - Bulgaria в рамките на кампанията "От нас зависи" на гражданско обединение "Равни БГ".

Появата на подкаста дължим на 4 момичета – Мария Петрова, Катерина Стоянова, Моника Евстатиева и Ширин Ходжева.

Преди 8 години съдбата запознава Мария със Си Ви Ес - България и Катерина. Оттогава активно се занимава с доброволчество и участва в различни проекти и обмени.

Катерина е председател на Управителния съвет на Си Ви Ес - България, като отговаря за доброволчески проекти, свързани с бежанци и мигранти, както и за координацията на всички инциативи на организацията, повечето свързани с насърчаването на младите хора да участват по-активно в обществения живот. Тя има ключова роля и в "ДОБРОкаст" - човекът, който дава свежи идеи и градивна критика.

Катерина отговаря за доброволчески проекти, свързани с бежанци и мигранти, 

Моника и Ширин също са част от екипа на Си Ви Ес - България. Моника се грижи за визуалното оформление и осъществява връзките с медиите. Катерина определя Ширин като двигател и координатор на инициативата.

Идеята за подкаст за доброто съществува от близо 3 години. Но поради редица фактори проектът успява да стартира чак сега.

Самата Катерина вярва, че в даден момент точните хора, на точното място, в точното време се събират. Именно така се е появила и възможността да създадат подкаста - като част от кампанията на "Равни БГ".

Стартирането на "ДОБРОкаст" отнема няколко месеца. Всичко започва с телефонен разговор по време на пандемията, споделя Мария. След което следват няколко онлайн срещи между екипа, за да изяснят цялостната концепция.

Стартът никога не е лесен. Благодарение на кампанията от „От нас зависи“ на „Равни БГ“ купуват техническо оборудване, с което да започнат записването на епизодите.

Първият епизод излиза на 14 август, макар да е записан няколко дни по-рано. Епизодът ни среща с Юлия, която също е част от Си Ви Ес - България.

Мария споделя, че Юлия е вдъхновение за "ДОБРОкаст", тъй като тя се занимава повече от 20 години с доброволчество, което само по себе си носи силна положителна енергия.

На екипа на "ДОБРОкаст" помага и „Говори интернет“ (един от най-популярните подкастове в България), разкривайки им тайната как се прави подкаст.

"Вярвам, че когато правиш нещо с желание и от сърце, то се получава!" - споделя Мария.

Сред основните акценти на ДОБРОкаст са доброто, доброволчеството и добротворчеството.

Водещата разказва, че всеки има своя собствена вибрация и енергия, която да предаде на слушателите. Гостите в студиото въздействат по един естествен и непринуден начин на аудиторията. А доброволците и техните истории са безброй. Затова и първите гости на „ДОБРОкаст“ са хора, които са успели да вдъхновят лично по някакъв начин екипа на подкаста.

Към момента са излъчени три епизода, които разказват за вечната доброволка, доброволката - майка и изкуството и доброволчеството.

За Си Ви Ес - България и за бъдещите проекти

Сдружение CVS- Bulgaria (Cooperation for voluntary service) се занимава с доброволчество, като се стреми да създаде диалог между хората в страната и чужбина, изграждайки междукултурна среда, основана на толерантност и равенство.

Организацията предлага възможност на всеки да развие потенциала си в сферата на изкуството, науката, образованието, културата, спорта, екологията, предприемачеството - чрез участие в национални и международни доброволчески проекти.

Сред бъдещите проекти на Си Ви Ес - България е създаването на англоезична версия на подкаста „ДОБРОкаст“. 

Катерина Стоянова, председател на Управителния съвет на сдружението, разказва, че с всяка изминала година доброволците чужденци стават все повече. Затова създаването на англоезична версия на „ДОБРОкаст“ ще позволи и техните истории да бъдат чути.

Догодина предстои и изложба „Доброволчески кръгове“, която също ще покаже различни доброволци и техните истории. Продължава и проектът CVS-UNI - той подкрепя доброволци, които искат да научат други на дадени качества.

Епизодите можете да слушате на страницата на Си Ви Ес – България, в SoundCloud, Spotify, Google podcasts и Apple podcasts.

Трети епизод на "ДОБРОкаст" можете да намерите тук: Режисьорката на свободното време – гост Цветомира Захариева

Първи епизод на "ДОБРОкаст" можете да намерите тукЯйцето или кокошката – ДОБРОтворец в епизод 1 е Юлия Йорданова

Втори епизод на "ДОБРОкаст" можете да намерите тук Генът на доброволчеството – на гости са ни Диляна, Доротея и Деян

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!