Дългогодишни учители в СМГ с ултиматум: или ние, или Стоянов

Александра Маркарян 31 август 2017 в 18:22 12453 3

Снимка БГНЕС, архив

Медалите за СМГ от международните олимпиади не са резултат от усилията на един човек, нито са плод на работа само от последните години. Ние сме екип и държим той да се запази, казват дългогодишните учители в гимназията, които повече не искат Стоянов за директор.

Поне 10-ина от обичаните учители на Софийската математическа гимназия няма да влязат в клас, ако на 15 септември неин директор продължава да е Антони Стоянов. Те излязоха с имената и лицата си пред журналистите на пресконференция днес, в разгара на скандала с едно от най-престижните български училища, за да заявят позицията си и да отговорят на въпросите на медиите.

Иван Симеонов, Румяна Караджова, Стойчо Стоев, Линка Минчева, Надежда Буюклиева, Александър Александров, Явор Минков, Илиана Цветкова и Августина Давчева застанаха зад микрофоните в залата за пресконференции на БТА, а на местата за гости се настаниха ученци и техни колеги от училището.

Те изрично заявиха, че искрата, запалила пожара - уволнението на математичката Петя Тодорова с мотив проблемите със състезанието "Европейско кенгуру", е било "последната капка, която преля чашата", а не причината за скандала.

Причината дългогодишните преподаватели в СМГ да не искат да работят с Антони Стоянов - човек, който "е проходил" като учител с помощта на много от тях - е начинът му на управление. Той унижава колеги - уволнява "от днес за утре", "по желание на учителя", без същият да знае. Не ви трябва Оруел - елате в СМГ, канят педагозите - там има камери във всеки коридор, във всяка стая, никой в отпуск няма право да припари до сградата. За да влезе, трябва да посочи много важна причина и ако директорът разреши, влиза, придружен от охрана. И това не е най-лошото - директорът всява разделение между учителите - едни протестират с искане за оставката му, други - за оставането му. Руши се атмосферата на свобода, която е толкова важна за училището, споделят учители.

Защо той се е обърнал срещу тях и защо всъщност е уволнил Петя Тодорова е въпрос, на който някои от тях дават отговор, но само неофициално: защото иска да сложи ръка над парите, които постъпват в СМГ от курсовете, които са седемцифрено число и които сега се управляват от настоятелството в полза на училището, в което ключов човек е била Тодорова.

Всичко това се знае от институциите - казахме им го, първо се обърнахме към тях, а не към медиите, споделят педагозите. И припомнят, че "не сме двама, трима души, не сме "пет каки", които викат под прозорците, а дългогодишни преподаватели, чиято позиция подкрепят повече от 700 души, подписали петицията срещу произвола в СМГ.

Те са озадачени, че и договорите на отлични млади преподаватели не са били подновени от Стоянов без обяснение. Казват, че това също поражда напрежение и подчертават, че не се бъркат в кадровата политика на директора, но и че е добре той да прави разлика между кадрова политика в баничарница и в училище.

"Когато става дума за деца, трябва да сме отговорни в поведението си. Когато те страдат за учителите си и искат да продължат с тях, това не е маловажно. Децата учат само от учител, когото харесват, когото уважават. Не можем да поставим на учителското място произволен човек", казва Илиана Цветкова.

Влошаването на микроклимата и протестите се случиха паралелно с извършването на проверка в СМГ от работодателя на Стоянов - Регионалното управление на образованието към МОН, в чийто 47-страничен доклад черно на бяло са описани нарушения. Самият директор трябва да отговори до днес на искането за обяснения, след което от РУО ще решат дали да го накажат и ако да - как.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

3

Alexander Peshev

01.09 2017 в 15:19

Директора (особено в този случай) няма нищо общо с резултатите на училището, които са постигнати изцяло благоадрение на труда на учителите и учениците.

Тези учители са дългогодишни преподаватели в училището (както те казват), което е много лесно да се провери и те нямат никаква полза да лъжат за разлика от коментарите по-горе.

Това, че може и да препподават в ПЧМГ е блгодарение на ниското заплащане в сферата на образованието и на факта, че те са достатъчно компетентни, признати и търсени за да се справят с преподаването в 2 училища.

8000

2

Георги Стоянов

01.09 2017 в 09:31

Парадокс, нали - най-елитно училище, най-висок бал, най-желано училище, най-високи резултати ,Директор - Европейски гражданин на годината , две поредни години с титла Директор на годината … и сега - искана оставка от някои учители . Кои са тези учители - учителите които преподават и в ПЧМГ. Защо е цялата работа - да се урони безпорния имидж на СМГ и да се заговори малко и за частните училища.
Дали да не се замислим, дали пък именно тези учители не са тези, които разединяват колектива и всяват напрежение в колектива .... а и не искат да изпуснат управлението на "седем цифрените суми " ?!?

12422

1

biol

31.08 2017 в 19:43

Малко допълнителни факти
европейското кенгоро е върха на пирамидата.
Проверими факти -
ПЧМГ се явяват при Сава гроздев, докато СМГ при СМБ
Цитираните преподаватели, само част могат да се нарекат дългогодишни.
Но пък точно тази част преподават в ПЧМГ - това в случя е конфлик на интереси
И поставя въпроса, защо преподаватели от ПЧМГ искат уволнението на директора на СМГ.


 
X

Подкастът на OFFNews