Дайнов: Има отлив от варварските модели на управление

OFFNews Последна промяна на 03 март 2016 в 15:45 5071 7

Дайнов: Има отлив на тези варварски модели на управление

Снимка Сергей Антонов

След речта на Лозан Панов ние разбрахме нещо много важно: че отново има чуваемост за разумен и морален разговор на тема политика.

Това каза политологът Евгений Дайнов, който е един от учредителите на гражданската платформа манифест "За Републиката". Инициативата беше представена в четвъртък, когато официално стартира и подписка в подкрепа на манифеста.

Дайнов каза, че инициативата е насочена към засилване на гражданския натиск и изправянето на "Републиката на крака, защото няма да дойде Меркел да свърши тази работа вместо нас". 

"Има отлив на тези варварски модели на управление, които се изредиха върху ни в последните години. Има прилив на очакване за цивилизованост и нормална подредба на страната. Има умора от това да се подчиняват хората на всякакви самозвани феодали или да гледат откровени простотии, там където трябва да се говори за политика. Ние сме в началото на един дълъг период на прилив", коментира Дайнов.

Антоний Тодоров, който е сред учредителите на манифеста, обясни, че политическият спор е излишен, ако общата рамка - републиката - бъде разрушена. 

"В този манифест има тревога за бъдещето на републиката. Смятаме, и това беше общата ни идея, че републиката е общата рамка на нашия живот и ако тази рамка е приемлива, само тя прави възможни нашите различия. Само тя прави възможен спорът между леви, десни, центристи по различни политики, които засягат общото. Ако тази обща рамка е развалена, разрушена, разпаднала се, обсебена от частни корпоративни интереси, какъв спор между леви, десни и центристи?", каза Тодоров.  

Според него инициативата ще има успех, ако бъде подкрепена и ако тя успее да "ентусиазира гражданството да води дебати и да оказва натиск над управлението".

"Това е гражданска инициатива, не ангажира нито една партия, нито една институция, но това е колективно начинание, няма как да бъде индивидуално. Тоест, ако нещо се случи, ако има ефект или резултат, той ще бъде съвместен резултат. Ако не успеем да върнем политиката на моралните ѝ релси, тя ще изчезне ще се превърне в борба на колективни и частни интереси. Нуждаем се от подкрепа", каза още политологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.03 2016 в 21:25

Като гледам, сбрали са се всички, дето разправят, че олигархията, цялата, е Пеевски и най-радикалната съдебна реформа е да се смени Цацаров.

03.03 2016 в 21:02

"реални проблеми на хората" е куха фраза бе Професор Балкански, използвана между другото, много често и от другаря Сергей Станишев. Ако какво ще сложиш на масата е реалния проблем, то въпросите за общественото устройство са дваж по-реални защото касаят решението.

03.03 2016 в 20:27

Троловете бързат да напълнят първите коментари в статиите за републиката. Май доста ги плаши.

03.03 2016 в 20:23

Празнодумието пак триумфира, както навремето при соца. Жонглиране с кухи фрази, умозрителни теории, пълно пренебрегване на реалните проблеми на хората. Ма що да се чуди човек, нали както е казал народа: "Крушата не пада по-далече от дървото." Омерзен съм.

03.03 2016 в 17:36

Празнодумие ...ТАВАРИЩь Дайнов - Майнов и СИЕ...АРЕ У ЛЕВО!

03.03 2016 в 16:42

Памфлета за промискуитета, манифеста за миндя-феста, и професурата на клатикурата.
Творческо импотентни плевели отгледани с грижа на съветския академичен бостан от Мичуринско семе, но с претенции за капиталистичеки калем в разклонението на дирника, с циклостилен плам ни уверяват, че са почнали новата история. Без Паисий.
Тъжно е, но това е интелектуалната горница на чалгарската държава. Ако продаваха мурафети фасони, щяха да са милионери.

03.03 2016 в 16:17

Само безполезно плямпане. Оттичайте се.