Чудото в Лопушанския манастир вдъхна вяра на Северозапада

Мая Младенова Последна промяна на 21 януари 2014 в 14:05 21258 14

1/1
Иконата на Божията майка с младенеца, открита зазидана в Лопушанския манастир
Иконата на Божията майка с младенеца, открита зазидана в Лопушанския манастир

Знамение, чудо, откровение. Тези думи често присъстват в разговорите на хората в иначе обезверения Северозападен район пред последните дни. Поводът е наистина документирано според църковните правила чудо - намирането на зазиданата в стените на Лопушанския манастир икона на Св. Богородица с младенеца след сън на жена от София.

Вестта за ценната икона привлече мнозина от всички краища на България да й се поклонят и като че ли вдъхна вяра на хората в най-бедната част на България, че новата година ще бъде по-светла.

Макар засега да няма свидетелства на миряни, че иконата е чудотворна, самото й намиране е чудо, споделя Величкият епископ и игумен на Лопушанския манастир Сионий.

В края на миналата година именно на него се обажда Мария. Представя му се за "обикновена християнка" от София и споделя, че е имала Божие откровение. В стените на храма има зазидано богатство, за което никой не подозира, съобщава мирянката и умолява то да бъде разкрито.

"Каза ми: "Аз не съм екстрасенс. Не съм някоя гадателка или баятелка. Не съм човек, който иска да спекулира, а обикновена християнка. И много хубаво каза: "Аз редовно се причестявам с тялото и кръвта Христови, редовно участвам в светото причастие. И може ни точно това създаде у мен доверието. Защото човек, който пристъпва към чашата на спасението, към светото причастие, той е едно с Господа и едно с Църквата." Taка епископ Сионий отговаря на въпроса ни как е решил да повярва на една непозната жена и да разбият стената на храма. Мария, посочва и точното от местоположение на светинята - казва в коя стена лежи и на колко метра над земята е зазидана. Още първите няколко копки потвърждават думите й. В тайник в стена на централния храм намират образа на Богородица и младенеца със сребърен обков, увити в изгнила ръчно тъкана кърпа.

Лопушанският манастир е построен през Второто българско царство и е бил напълно разрушен по време на турското нашествие. Според предания той е бил опожаряван на няколко пъти. Вграждането на светини в стените е практика, която има за цел да съхрани за поколенията ценности при тези набези.

Според първоначалния анализ иконата е на поне три века и е в много добро състояние. "Храмът на манастира е построен през 1856 г. Тя е вградена при строителството му. Обковите по нея по първоначална оценка са от чипровската златарска школа, която е изчезнала през 1688 г. поради потушаването на Чипровското въстание и изпепеляването и обезлюдяването на Чипровци. Излиза, че по първоначална оценка иконата е на около 350 години", обяснява отец Сионий.

Жената, която сънува иконата, също е посетила тези дни манастира, но предпочита да не се показва публично. "Това е една обикновена българска жена, която има достойно семейство. Тя дойде с двете си деца в манастира. Занимава се от дълги години с търговия, продава в магазин. Посещава редовно службите, но никога досега не е имала подобно явяване на Божията воля", разказва Сионий.

Освен чудото на откровението към Мария, духовникът вижда и второ - на доверието между духовници и миряни. Без него нито Мария щяла да потърси отеца, нито той да повярва в съня й.

"За мен това са най-силните неща - откровението, което тя има от Бога, и това братолюбие и доверие, което се създаде между нас, за да излезе на бял свят този изключително ценен образ и то в едни трудни години за целия ни народ, за Северозападна България особено, за хората, които са останали без надежда и които са загубили нещо много важно - вярата, надеждата и основното - любовта", допълва игуменът.

Той си пожелава явяването на божията майка бъде наистина възвръщане към вярата и обръщане към духовността.

В момента иконата е изложена в храма и всеки може да отиде да я види. Дори ако бъде взето решение за по-нататъшната й реставрация или консервация, имаме уверение, че това ще стане тук, за да е достъпна за миряните, казва игуменът. Иконата ще остане в храма и ще бъде изложена с кеворий (балдахин), където ще бъде поставена с почит, а пред нея ще бъде поставена лампада (светилник).

"Засега не можем да твърдим, че е чудотворна, тъй като няма свидетелства на миряни за това. В Лопушанския манастир ние имаме друга чудотворна икона - на Света Богородица Милостова, за която има десетки записани свидетелства, че е помогнала на родители без деца, за събиране на семейства и др. Освен това от нея два пъти е имало изтичане на миро - първият път преди началото на Септемврийското въстание през 1923 г., а втория - преди Втората световна война. Обковът на новооткритата икона обаче говори именно за това - обикновено такъв обков се поръчва от мирянин, получил изцеление или разрешаване на голям проблем", обясни отец Сионий.

"Това знамение не е случайно. То идва да ни покаже, че Бог е с нас. То е утеха за всички нас и ни учи, че нищо не трябва да ни отделя от тази божествена любов", казва духовникът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2014 в 16:06

И отново на дневен ред е въпросът от времето на Софроний Врачански - по-важно ли е да се спазват основни морални принципи, разбираеми за всички нормални хора, като да не се лъже и краде, да не се бият невръстни деца, или да не си изхвърляш стърготините от двора в реката, или е по-важно да се покланя човек на някакви предмети, наричани чудотворни икони, и да вярва в някакви чудеса наяве, гадания и съновидения на баячки и "тайни послания" неизвестно от кого - все едно живеем в третокачествено фентъзи, скалъпено за жълт вестник.
Даже му се чудя на WTF, че отделя толкова време да се занимава да обяснява очевадни неща, които би трябвало да са дори банални и досадни за всеки средноинтелигентен човек.

21.01 2014 в 16:05

"Откъде накъде някой ще се съгласи да се пробива стена на вековен храм на базата на нечии сънища?"

WTF?,
Има едно такова нещо, наречено вяра, ама на теб не ти е известно, че и понятно. Другите въпроси относно "копаенето"са от глупави по-глупави, поради което не си заслужава да им се отговаря дори.

А
Сънят на въпросната жена не е суеверие, той е факт. Тайно или явно послание е, е без значение, защото е факт. И как точно този факт според теб е суеверие?

Дали предмет може да бъде "чудотворен"? Има предмети, които имат определени свойства, които могат да бъдат наречени и чудотворни. Което не значи, че движещата сила в определянето им като такива е непременно суеверието.

Ако в цялата случка няма нещо мистериозно, то обясни с прости думички съня на жената, точността на мястото и предмета.

Всъщност, не го казва само отчето, жената отговори по телефона на въпрос на журналист от телевизията. Просто не си слушал репортажа, когато се случи. Това тук е претоплена информация.

21.01 2014 в 15:35

@Поля
Бълвоч не означава всяко мнение, с което не се съгласявам. :)

Суеверие е, че сънят на въпросната жена е тайно послание.
Суеверие е, че предмет може да бъде "чудотворен".
Суеверие е, че в цялата случка има нещо мистериозно.

Защо единственият, който описва случката е свещеникът в църквата?
Откъде накъде някой ще се съгласи да се пробива стена на вековен храм на базата на нечии сънища?
При положение, че има методи за намиране на предмети в стени, как така решават направо да дупчат?
Сънят толкова точни размери на отвора ли е дал?

И прочие, и прочие...

21.01 2014 в 15:28

@Bastor
Хахахахахаха, това добре. Ма погледни от добрата страна - в много случаи религията (вярата им) ги спасява по някакъв начин. Бе... 50/50 е полза към вреда.

21.01 2014 в 15:26

Подобни простотии като по-долу написаните могат да сътворят само изключителни тъпаци и простаци.Северозападния край където имам честта и удоволствието да живея винаги е бил непокорим,непоправим,нямащ нищо общо с останалата част от оядената,красива,морална и умна България.В тоя смисъл няма нищо по-прекрасно от това да вярваш в нещо,пък било то и икона.Вярата ни е закрепила тук и няма сила която да ни изгони от тук,а вие си чешете езиците,чудейки, се как да измислите по-мерзки слова с които да се замеряте.Понякога ми е жал за вас,но само малко...

21.01 2014 в 15:20

@mechok важното е че си намерил начин да се чувстваш по-висш и от двата типа хора :P

http://imgs.xkcd.com/comics/atheists.png


Иначе религията е гадно нещо...само смърт, раздор и болка, защото някой не вярва във същия измислен, невидим човек в небето.

Това не означава, че не идват и добри неща от църквата де - новият папа например, изглежда като свестен човек и разби католическата педофилска мрежа.

Тъпото е че сега не мога да му викам - кралят на педофилите, като предишните :D

21.01 2014 в 15:19

WTF?,
Дай определение кое точно в статията и фактите е суеверие. И едва тогава ще слушам критика ти. Но пък между критика и бълвочи също има разлика, но която видимо не схващаш. Пак повтарям, липсата на възпитание не е извинение.

21.01 2014 в 15:13

Еднакво неприятни и досадни са както агресивните вярващи, така и техните агресивни опоненти. Еднакво нагнетяват и досаждат. Ако съм прочел този материал от любопитство, не ми се търпят лайняри, които да ме светкат колко е тъпо или обратно, колко е свещено това или онова.

21.01 2014 в 15:06

по религиозните въпроси ситският лорд се отнася със симпатична насмешка защото първо е човешко същество, второ е злостно софийско копеленце и чак на трето място е формално изповядващ юдаизма.

21.01 2014 в 15:05

Поля, суеверията не са защитени от критика. Особено тези, които си приписват морално превъзходство. И вие както мюсюлманите ще свикнете да слушате критики по адрес на въображаемия си приятел и ще се научите да си говорите с него само, когато сте си вкъщи. Това няма абсолютно нищо общо с възпитанието. Колко ли отчяни хора сега ще се втурнат да целуват и пипат чудото, вместо да отидат на лекар? Подобни преразказани писания "една жена каза" са безотговорна журналистика и могат да доведат до съвсем реални и не-чудни последствия. Коя е тази мистериозна пророчица? Свещениците истината ли казват? Разследване на фактите нещо? Кръстете се и вервайте. Пише го у весника.