Божидар Димитров: Подписката срещу мен е плод на марксистко-ленинската мущровка

OFFNews 01 септември 2015 в 11:15 4892 10

Божидар Димитров: Подписката срещу мен е плод на марксистко-ленинската мущровка
Божидар Димитров

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров нарече подписката с искането за пенсионирането му като плод на "марксистко-ленинската мущровка от философския факултет на СУ от времето на комунизма".

В прессъобщение до медиите той сравни контраподписката в негова защита с тази на професорите от СУ „Климент Охридски” Ивайло Дичев и Калин Янакиев. Димитров пише, че в подписите в негова защита са с 1200 повече и те ще се събират до 1 октомври. 

В съобщението се казва още:

Но не това е важно. Организаторите на петицията срещу Божидар Димитров знаят, че работата му като директор на НИМ е перфектна според оценките на Министерство на културата и очевидно те са съгласни с това мнение. Затова като мотиви за отстраняването му, те сочат:

Обижда научната общност с недоказани твърдения
Обижда вярващите християни с езически измишльотини
Гордее се с това, че е бил сътрудник на ДС
Има търгашеско отношение към наследството, превръщано в бутафория пред туристите.

В тяхната подписка обаче почти няма имена на историци и духовници, почувствували се обидени от „недоказани твърдения” и „езически измишльотини”. Докато в подписките „За Божидар Димитров” стоят имената на 200 академици, професори, доценти от БАН и БАНИ, директори на Регионални музеи,митрополити и епископи, игумени на манастири, десетки свещеници.

Между тях са академиците Георги Марков, Константин Косев и Григор Велев, директора на Националния институт по история проф. Илия Тодев, Видински митрополит Дометиан, Белоградчишкия епископ Поликарп, Величкия епископ Сионий и т.н.

Научната и православната общност очевидно не се състоят само от лицата Дичев и Янакиев.

И още нещо опасно има в тази подписка срещу Божидар Димитров.

Очевидно той трябва да бъде наказан за „мнение в историята”. Личи си марксистко – ленинската мущровка от философския факултет на СУ от времето на комунизма. Тогава наказваха за мнение, различно от официалното. Очевидно тази функция (на наказващи инакомислещи) много липсва и на двамата, но мечтата за нея стои в подсъзнанието им, въпреки публичното оповестяване на принадлежност към евро-атлантическите ценности.

Подписките ще бъдат внесени в МС на 2 септември в 9.30 часа от представители на „Тангра Танакра”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!