Рашидов: Божидар Димитров си върши перфектно работата

В България се прекалява с издигането на паметници

Калоян Константинов 18 август 2015 в 13:47 5932 6

Снимка OFFNews

Вежди Рашидов по време на една от проверките му на Ларгото.

"Интересува ме да изведа авторитета на българската култура до световно ниво, в домашните истории не мога да взема отношение, всеки човек е свободен да говори каквото си иска и да носи отговорност за това, което говори. Божидар Димитров като директор на НИМ обаче си върши перфектно и експертно работата, а иначе какво говори той - не съм човекът, дето му забранявам или позволявам да го правим".

Това заяви Вежди Рашидов във връзка със започната подписка с искане за пенсиониране на Божидар Димитров от поста директор на Националния исторически музей.

Министърът на културата днес направи инспекцията на изпълнението на заключителния етап на проекта за изграждане на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика", наричан накратко Ларгото. 

Той заяви, че има подписани договори и проектът ще бъде готов до 15 ноември тази година, защото в противен случай страната ни няма да вземе парите по европроект, които са предвидени. Самото откриване на комплекса обаче ще стане през 2016 г., тъй като трябва да бъдат направени одити, проверки, документации и т.н.

Консервацията на археологическите разкопки ще приключи до месец и половина, като след това за 2 месеца и половина ще бъде изграден стъклен покрив на Ларгото. 

"Много ми се иска да започнем да мислим по-европейски за града, примерно бях много недоволен от безразборното слагане на паметници до църквата "Св. София", на всеки десет метра има паметник. Ако отидете във Франция или Рим, ще видите - вървите, вървите и стигате до площадче, шадраванче, скулптура, център, отивате по-натам и същото. Тези места трябва да се децентрализират, всеки район да си има свой площад, център. Казал съм нещо простичко - ако намерим законови норми, всеки строител, който инвестира в строителство, да го задължим да естетизира, да направи по една скулптура пред сградата, която е построил, след 10 години ще имаме 10 прекрасни сгради с прекрасни скулптури, тогава няма да има нужда да тичаме до Париж, ще се радваме на София. Трябва сериозно да помислим как монументите да излязат от центъра, защото има опасност един ден някой управляващ да се спъне в някой от паметниците. Изброил съм над 24 скулптури в периметър от 4 декара в центъра", каза Рашидов.

Той посочи, че разговорът за поставянето на паметници на Тервел и Борис I в София е дълъг и трябва да се обсъди по-подробно, но запита реторично колко паметника на Пикасо, Дали, Ален Делон и други известни личности има в Париж.

"Ние всяка сутрин произвеждаме във всеки ъгъл по един паметник. Една велика Англия да не би да е лишена от история, но в Лондон има 2 паметника в центъра - на Чърчил пред Биг Бен и на Чарли Чаплин в една градинка. Всичко останало е естетизация, Хенри Мур с едни хубави абстрактни форми. Затова като се смени властта, няма като нас събаряне на паметници - ние сме царе да строим и после да ги претопяваме. Казвам го това като скулптор, не като министър, защото и като такъв не мога да реша много работи. Затова в България съм известен скулптор, но нямам паметник и няма и да имам", допълни той.

Според него статуи не бива да бъдат издигани безразборно и току-така, а да има държавни комисии от професионалисти, които да отсъждат на кого или какво е редно да има монумент и къде да бъде поставен.

"Когато има градска среда, тези неща се правят по регламентиран, експертен начин, а не по Фейсбук. Във Виена колко паметника видяхте на всеки умрял оперен солист? Колко - николко. Има един-единствен на Моцарт, който е обърнал времето на музиката, направил е революция", заключи министърът.

Вежди Рашидов засегна и темата за управлението на българската култура, чийто проблем според него е, че се управлява от артисти, а не от мениджъри.

"По света много малко артисти и режисьори са директори на театри. Мениджърите, които създават заетостта и организацията, са много странични хора. Мениджърът на Пикасо не е бил художник", даде за пример той.

В тази връзка министърът коментира и казуса с директора на Музикалния театър в София Марио Николов, който от известно време е в болничен и не може да бъде намерен, за да му се връчи оставката. Това се налага заради разкрити нарушения при управлението на театъра, както и на преразход.

Според Рашидов по времето на предния директор културната институция е била с 600 000 лв. напред, а сега е с близо толкова на минус. При това положение Николов не се грижи за състава си, ами си взима болнични, за да изнася представления в Констанца за собствена облага.

"Когато минат болничните, проверяваме дали са реални, те винаги се разболяват, като се напише оставка", пошегува се министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!