Бежанци в Харманли започнаха гладна стачка заради студа и глада (видео)

OFFNews 19 ноември 2013 в 16:07 7330 18

Бежанци
Бежанци

 

Близо 200 души от транзитния център за имигранти в Харманли обявиха гладна стачка днес заради мизерните условия във фургонния лагер.

Имигрантите – сирийци и афганистанци, се оплакват от липса на медицинска помощ, липсата на отопление, заради която не могат да спят във фургоните и палатките, и оскъдната храна.

„Живеем като животни. Търсим помощ. Защо българското правителство ни приема, след като не може да осигури нормални условия”, заявиха бежанци в Харманли.

Протестиращите блокираха пропускането на коли в лагера при бариерата на входа. „Когато спряхме колите, започнаха да ни бият. Полицаите се държат с нас като с животни”, оплакаха се настанените в центъра.

Комендатът на центъра Жельо Желев отрече да е оказвано насилие над стачкуващите чужденци. „Седнали са и серат! Да обявяват и космическа стачка ако искат“, изригна пред “Медиапул” директорът.

„Те правят стачка, ама и те не знаят за какво. Искат да получат за три дена статут, после да бъдат настанени по хотели и да карат леки коли. Просто няма как да стане. Утре тия хора могат да настояват и за джакузи. Ми знаете ли, че сред тях има и такива сами мъже - те настояват за гаджета. Друг дошъл с две съпруги и настоява да сменим законодателството и да узаконим втората му жена. Ние ще се съобразяваме с българските закони”, заяви управителят пред bTV. Според него имигрантите нямат причина да се оплакват от липса на медицинска помощ, защото „линейката седи и обслужва”.

Лагерът за търсещи убежище в Харманли е най-претовареният от всички центрове в страната. Той има капацитет за 450 души, но в него вече са настанени повече от 1100 чужденци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!