Фандъкова: Частните патрули са незаконни

Нели Чолашка 18 ноември 2013 в 16:50 3779 12

Йорданка Фандъкова, кмет на София.
Йорданка Фандъкова, кмет на София.

 

В Столичната община не са постъпвали уведомления за сформиране на граждански патрули, както твърдят в публичното пространство националистически организации, но и да постъпят те няма да бъдат съгласувани, защото са в разрез с българското законодателство и демократичния правов ред, обяви кметът на София Йорданка.

Съгласно българското законодателство органите на МВР и правораздавателните институции упражняват правото да опазват обществения ред и да гарантират собствеността, здравето и живота на гражданите, напомни тя.

По думите ú формирането на частни отряди, които да изземат техните функции и да упражняват закона от свое име е не само незаконно, но е и сериозна опасност за реда и сигурността в държавата.

"Ситуацията в София и другите населени места, в които се настаняват бежанци и има приток на имигранти, е предизвикателство както за държавата и службите за сигурност, така и за местните власти.

В тази ситуацията опитите на отделни лица и организации да трупат рейтинг като подклаждат нетърпимост и омраза и си играят със страховете на хората са недопустим и не трябва да бъдат толерирани.  Те представляват реална опасност за сигурността на гражданите и правовия ред", предупреди още столичният кмет.

Тя отчете, че до момента Столична община е изградила допълнително осветление и видеонаблюдение в районите около бежанските центрове – „Овча Купел“, „Враждебна“ и „Военна рампа“.

Допълнително се монтират камери за видеонаблюдение и осветление в централна градска част – около пл."Бански", минералните извори, ул. „Пиротска“ и преките ú.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews