"България е прекрасна страна, но и с някои сериозни проблеми"

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2014 в 17:57 3414 4

Британският посланик в България Джонатан Алън публикува статия в личния си блог със заглавие: "Какъв съвет получават инвеститорите за България".

Статията е публикувана днес, а Алън отбелязва, че на двата въпроса, които му задават най-често - какво казва на инвеститорите за България и какво мисли за страната ни, отговаря по един и същи начин "прекрасна страна, с истински потенциал и чудесни хора, но и с някои сериозни проблеми, особено по отношение върховенството на закона и регулаторните органи".

Сред предимствата на България, отбелязани в статията, са: макроикономическа стабилност на страната, нисък дефицит и нисък държавен дълг, както и банковата ни система, която изглежда добре капитализирана, въпреки доклада на независимия одит за КТБ

Качеството на кадрите също е отбелязано като предимство за България. Инвеститорите имат възможност да избират служители от образовани хора, много от тях имат следдипломна квалификация и говорят два или повече чужди езика. Джонатан Алън пише, че българските служители имат възхитителна работна етика. 

По думите му инфраструктурата в България бавно се подобрява, а магистралата до Бургас е променила съществено нещата. Транспортните връзки до Великобритания са отлични. Има дни с осем директни полети от британски градове до България. 

Три са основните проблеми на България според Джонатан Алън: непредвидимост на съдебната система; неспазване на ангажименти по договори и споразумения от страна на властите на местно и национално ниво и липса на сериозни мерки срещу корупцията, което е отдавнашен проблем. 

"В България съдебните решения отнемат твърде много време и резултатите са твърде непредвидими", пише в статията си посланикът. 

Друг голям проблем е, че често се отрича всичко направено от предшествениците и при смени на правителства има внезапно прекратени договори без изплащане на компенсации или покриване на разходи за извършена работа. 

Чуждите компании, работещи в областта на енергетиката, се сблъскват с много проблеми, които отблъскват инвеститорите.

Проблемът с корупцията също е споменат в статията. Реални сблъсъци с корупция не се срещат толкова често, но липсата на конкретни мерки създават лошо впечатление. Джонатан Алън дава за пример Румъния, където бивши кметове, министри и дори бивш министър-председател са в затвора. В България обаче даже хора, които не заемат висши длъжности, успяват да се измъкнат. 

"Не става дума за пари в плик. Нещата са по-завоалирани", подчертава посланикът. "Става дума за съмнителни процедури за обществени поръчки. Става дума за закони или поправки към тях, които се предлагат с цел облагодетелстване на определени бизнес интереси. Става дума за неефективна Комисия за защита на конкуренцията, която не се намесва в определени сфери, или за регулатори в Българската народна банка, които са изправени пред обвинения в некомпетентност и корупция във връзка със случая КТБ. Става дума за сблъсъка на бизнес и политика, дали в случая с краткото назначение на Делян Пеевски като председател на ДАНС или обвиненията на Прокуратурата срещу Цветан Василев за използване парите на вложителите за политически и бизнес цели – всичко това вреди на имиджа на България пред инвеститорите", уточнява той.

Според посланика предимствата на България не са малко и не са маловажни. Затова и проблемите не вземат задължително превес за инвеститорите, но пък съотношението между рискове и ползи става по-небалансирано, отколкото е нормално в страните от ЕС.

"Беше изненадващо по време на среща с една от най-големите инвестиционни банки в Европа да чуя, че България е считана за сравнително рискова среда за бизнеса. Въпреки това, за разлика от други необходими условия за растеж, като силно търсене в Еврозоната, в този случай решението е в ръцете на българските институции и политици", завършва статията си Джонатан Алън

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.12 2014 в 01:30

Негово Превъзходителство обаче много ДИПЛОМАТИЧНО е пропуснал ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ на страната - Тиквата, бивш комунист, бивш милиционер, частен охранител и мутра, подкрепян от Запада, противно на всякакъв здрав разум.

Това все едно англичаните навремето да бяха се солидаризирали с Иди Амин Дада, бивш сержант от британската армия. Здравеняк с пилешки мозък. Това е най-близкото сравнение, което идва наум.

Тая извратена философия на западняците "По-добре гад, ма от наш'те" е ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНА. И освен това - навсякъде по света се е провалила. Така.

11.12 2014 в 22:05

Един негов(на посланника) сънародник(също дипломат) преди много , много години го беше казал кратко и ясно -"Нация от лъвове,водена от магарета"...Явно нищо не се е променило!

11.12 2014 в 21:58

Искам да чуя румънската, сръбската, македонската, гръцката, руската и турската дипломации какво мислят. ЩЕ е добре и италия и австрия да си кажат, че защо не и полша.

Обаче ми е най-интересна и важна немската оценка. Ако има страна в Европа заслужаваща 150% доверие това е Германия. Лошото е, че може би не съм готов психологически, да чета немската честна оценка. А обществото ни може би също не е готово.

11.12 2014 в 21:33

Как може нещо да е прекрасно, пък да има сериозни проблеми??
Кажи нещо гостоприемна, Ентелигентна, красива, с четири сезона - пак ще го приемем за комплимент ... Ето на, британците си нямат четири сезона.

То кой посланик не се изказа - представете си каква е тинята, щом дори и дипломатите говорят вече редовно за това!