"България е прекрасна страна, но и с някои сериозни проблеми"

OFFNews 11 декември 2014 в 17:57 4296 4

Британският посланик в България Джонатан Алън публикува статия в личния си блог със заглавие: "Какъв съвет получават инвеститорите за България".

Статията е публикувана днес, а Алън отбелязва, че на двата въпроса, които му задават най-често - какво казва на инвеститорите за България и какво мисли за страната ни, отговаря по един и същи начин "прекрасна страна, с истински потенциал и чудесни хора, но и с някои сериозни проблеми, особено по отношение върховенството на закона и регулаторните органи".

Сред предимствата на България, отбелязани в статията, са: макроикономическа стабилност на страната, нисък дефицит и нисък държавен дълг, както и банковата ни система, която изглежда добре капитализирана, въпреки доклада на независимия одит за КТБ

Качеството на кадрите също е отбелязано като предимство за България. Инвеститорите имат възможност да избират служители от образовани хора, много от тях имат следдипломна квалификация и говорят два или повече чужди езика. Джонатан Алън пише, че българските служители имат възхитителна работна етика. 

По думите му инфраструктурата в България бавно се подобрява, а магистралата до Бургас е променила съществено нещата. Транспортните връзки до Великобритания са отлични. Има дни с осем директни полети от британски градове до България. 

Три са основните проблеми на България според Джонатан Алън: непредвидимост на съдебната система; неспазване на ангажименти по договори и споразумения от страна на властите на местно и национално ниво и липса на сериозни мерки срещу корупцията, което е отдавнашен проблем. 

"В България съдебните решения отнемат твърде много време и резултатите са твърде непредвидими", пише в статията си посланикът. 

Друг голям проблем е, че често се отрича всичко направено от предшествениците и при смени на правителства има внезапно прекратени договори без изплащане на компенсации или покриване на разходи за извършена работа. 

Чуждите компании, работещи в областта на енергетиката, се сблъскват с много проблеми, които отблъскват инвеститорите.

Проблемът с корупцията също е споменат в статията. Реални сблъсъци с корупция не се срещат толкова често, но липсата на конкретни мерки създават лошо впечатление. Джонатан Алън дава за пример Румъния, където бивши кметове, министри и дори бивш министър-председател са в затвора. В България обаче даже хора, които не заемат висши длъжности, успяват да се измъкнат. 

"Не става дума за пари в плик. Нещата са по-завоалирани", подчертава посланикът. "Става дума за съмнителни процедури за обществени поръчки. Става дума за закони или поправки към тях, които се предлагат с цел облагодетелстване на определени бизнес интереси. Става дума за неефективна Комисия за защита на конкуренцията, която не се намесва в определени сфери, или за регулатори в Българската народна банка, които са изправени пред обвинения в некомпетентност и корупция във връзка със случая КТБ. Става дума за сблъсъка на бизнес и политика, дали в случая с краткото назначение на Делян Пеевски като председател на ДАНС или обвиненията на Прокуратурата срещу Цветан Василев за използване парите на вложителите за политически и бизнес цели – всичко това вреди на имиджа на България пред инвеститорите", уточнява той.

Според посланика предимствата на България не са малко и не са маловажни. Затова и проблемите не вземат задължително превес за инвеститорите, но пък съотношението между рискове и ползи става по-небалансирано, отколкото е нормално в страните от ЕС.

"Беше изненадващо по време на среща с една от най-големите инвестиционни банки в Европа да чуя, че България е считана за сравнително рискова среда за бизнеса. Въпреки това, за разлика от други необходими условия за растеж, като силно търсене в Еврозоната, в този случай решението е в ръцете на българските институции и политици", завършва статията си Джонатан Алън

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови