Quantcast

Британският посланик: Защо трябва да празнуваме свободата да бъдем себе си

OFFNews Последна промяна на 04 юли 2014 в 14:32 34086 5

Джонатан Алън

По повод утрешния парад София Прайд, посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън публикува своята позиция в блога си. Препечатваме я без редакторска намеса:

Това се случи в една съботна вечер през юни 2012 г. Заедно със съпругата ми бяхме в кухнята, когато спокойствието се пръсна на парчета (буквално), както и един от прозорците от хвърлена от улицата бутилка. Беше голям шок. Имаше задържан, който прекара нощта в полицейския арест и беше глобен 1000 лв.

Защо го направи? Защото не беше съгласен с факта, че пред резиденцията се вееше знамето с цветовете на дъгата в подкрепа на толерантността към хомосексуализма. Простичкото послание, че трябва да имаме свободата да сме такива каквито сме, го беше засегнало толкова много, че бе изпитал желание да му отговори с агресия.

За съжаление, не само прозорците на резиденцията са застрашени. Ситуацията се подобри съществено в сравнение с началото, когато имаше повече полицаи отколкото участници, но все още след всяко шествие „София Прайд” се съобщава за случаи на насилие.

Разбира се, повечето българи биха заклеймили подобни действия. Но в същото време, когато разговарям с български приятели и колеги, рядко чувам мнения в подкрепа на Прайда. Обичайната нагласа е, че хората могат да бъдат гей в личното си пространство, но не и да парадират и да „се показват” с това.

Намирам това мнение за опасно. Не е достатъчно да се вярва, че хората не бива да бъдат обявявани за престъпници или преследвани заради хомосексуалната си ориентация. С настояването сексуалната ориентация да бъде пазена в „личното пространство”, тези гласове всъщност казват, че хората трябва да пазят в тайна това, което са.

Подобно поведение може да е много вредно за личността. Имам гей приятели, които са имали късмета да израснат сред любящи и подкрепящи ги семейства и приятели. Това им е дало свободата да са открити относно сексуалната си ориентация, без да се страхуват, че могат да бъдат отблъснати от най-близките им хора.

Имам и приятели, които са чувствали, че трябва да се прикриват, защото ако не го правят ще навредят на много важни за тях взаимоотношения. Познавам хора, които са се борили със сексуалната си ориентация, несигурни и безпокойни в юношеските и ранните си младежки години, уплашени от последствията, които чувствата им биха могли да имат, и поради това са ги потискали дълбоко в себе си.

Това е изключително пагубно и за обществото, защото ако мислим, че е приемливо да бъдем себе си само в личния си свят, мълчаливо подкрепяме и насърчаваме активно упражняващите дискриминация и тормоз. Позволяваме на изразителите на една крайна нагласа да говорят от името на мнозинството от почтени хора.

Замислете се върху това. Колко от приятелите и близките ви открито изразяват своята хомосексуалност? Колко от колегите ви? Ако отговорът ви е нито един, то тогава или България е изключение от всички останали държави по света, или някои от приятелите и колегите ви са нещастни в своя двойствен живот. Правилно ли е това? Какво можете да направите, за да го промените?

Заедно с други държави, Великобритания с гордост и тази година подкрепя „София Прайд”. Не налагаме идеите или ценностите си. Просто се включваме в шествието, за да покажем солидарност. Надявам се да ви видя там.

И тази година, както и досега, знамето с цветовете на дъгата ще се развее над резиденцията ми. Човекът, който хвърли бутилка, далеч не ни разколеба и миналата година организирахме гражданска церемония между двама британци в резиденцията. И с това наистина се гордея.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.07 2014 в 18:51

Много са загрижени дребнобританците за "правата" на сексуалните малцинства, обаче изобщо не ги е еня, че западняците донесоха на България само едни високи еврогейски цени, а доходите, заплатите и пенсиите на народа си останаха "български", тоест мизерни.

Само с *бане в *ъза и лизане на *утки не се повишава жизненото равнище на мнозинството от хората, което не ги правят тия работи. Явно това ще ни е печалбата от временното асоцииране към еврогейско-педероатлантическия пакт - гейпрайдове, кончити вурсти и трети пол.

После като народа се отврати съвсем от прогнилата западна демокрация тия посранници да се сърдят на себе си.

04.07 2014 в 16:29

Известна европейска пословица: "Вие наистина ли сте англичанин или просто сте си педераст?"

04.07 2014 в 15:34

Господин посланник, сър Алън, ще прощаваш, ама сте големи лицемери купчина високопоставени лица и в местното и къде ли не по света управления! Зашо ли? Защото сте си двулични лицемери! Ето аз например свиря на акордеон. ИСкам да изляза и да свиря на улицата, да изразя радостта си от факта, че съм щастлив да бъда себе си. да, ама като изляза и ще дойде общинска полиция и ще ме придърпа или да се махна или да ме арестува. Но за обратните такова нещо няма? Защо ли? С какво те са по-специални, от останалите хора с техните професии, радости, изяви? С нищо! Освен с факта, че задкулисно влиятелни лица, дърпащи и вас и медии и фондации като Отворено общество диктуват модата пряко и задкулисно. Това е проблема, че сте си двулични! За едни може, а за други не? Защо ли е така? Хайде да видим двамата какво ще стане, ако приложа директно твоят апел в живота?! Разбира се няма да правя нищо опасно. Просто ще си взема акордеона и ще тръгна по площада, улиците ще свиря ще пея. А, да проверим какво ще се случи, навит ли си? Съгласен? Окей? Олрайт? Ако денят ми мине щастливо и аз триумфирам свирейки Радка пиратка или Девет планини или сто патрона ще ти вкарам, ... то на вечерта имаш един аперитив от мен, в който бар кажеш, ако ще и да ми струва годишният доход! Ако не, ще броиш петдесет бона в евро и ще спрете да толерирате една гилдия ,за сметка на останалите! Окей? А, мога да го направя и още по-живописно? Ще вържа една каракачанка да върви след мен и ще и викам да играе Дайчово хоро или валс? Много сте се заревали за някакви си обратни бе? Никой не ги гони, никой не ги тормози и все вряскат и все били онеправдани? Направо сте смешни с тия изявления. Срамували се да си признаят? Ами то си е срамно. Не е правилно мъж с мъж и жена с жена да се чукат, каквото и да правят там! но те си знаят, никой не им пречи! Но чак пък да оревават света с тия свои болни амбиции си е меко казано отврат! Да не си гей бе? Не ми пука! Но чак пък да ни правите повечето хора на маймуни с тия неща си е тъжно! И то държавни лица, които трябва да сте за пример на останалите! Ужас! Гола вода сте в морала! Ако бях цар нямаше да тормозя и един гей или лезбийка, но всеки политик, който проповядва това щях да го беся! Не с кеф, просто защото главата разваля тялото... А, много тела по света са развалени от главите им... Сори, но това е реалността! Срещу гейовете нямам нищо, честно! Освен, че правят паради задръствания и все вряскат колко били онеправдани. Никой не ги пита на работа гейове ли са, лезбийки ли са. А те все се правят на нещо прецакано и лъжат. А, щом ги е срам да се легитимират в обществото като обратни, значи вътре в тях самите морала им казва, че не са прави. Съвестта ги яде, не ние останалите. А от съвестта си не можеш избяга. Това си самият ти, през своят поглед.

04.07 2014 в 15:34

Бритиш хомосекшуъл броук дъ гейм!
Гоу хоум, уонкър!

04.07 2014 в 15:19

- Какъв е този шум на улицата, Джон?
- Гей парад, сър.
- И какво искат?
- Еднополова любов, сър.
- И кой им забранява, Джон?
- Никой, сър.
- Тогава защо крещят?
- Педераси, сър. . .