Андреева вика екипи от Благоевград за Спешната помощ в София

OFFNews 05 юни 2014 в 12:26 4065 3

Спешните медици от Благоевград не искат да идват в София

Спешните медици в Благоевград не искат да бъдат командировани в София, съобщи БГНЕС.

Заповедта на здравния министър Таня Андреева за това, че медици ще трябва да работят в столицата, е издадена вчера следобед, но без да е посочена конкретна дата за заминаването им.

Въпреки това медиците са в шок, като особено това важи за шофьорите, които дори заплашват да излязат в болничен, за да не бъдат командировани.

Те се притесняват най-вече от това, че ще трябва да изпълняват софийски адреси, при положение, че едва се справят с адресите в Благоевград заради смяната на имената на улиците и липсата на номерация на жилищните блокове.

От всеки от десетте филиала на Спешния център в Благоевград трябва да бъде осигурен по един екип от лекар, медицинска сестра и санитар. От кои филиали ще бъдат изпратени екипите ще зависи от директора на Спешния център, като се очаква екипите да бъдат комплектовани от филиалите в Благоевград, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Разлог и Банско.

В същото време работещите в Центъра за спешна медицинска помощ я София също обявиха, че са против командироването на екипи от страната в столицата. По този повод те внесоха декларация в Министерството на здравеопазването.

Протестиращите спешни медици настояха заповедта на министър Андреева да бъде отменена, тъй като според тях екипите от страната няма да могат да се справят със спецификата на столицата, а шофьорите не познават София и няма да знаят в коя от всички 90 болници трябва да бъде закаран съответния пациент.

Временният директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Александър Златанов посочи в сряда, че е получил обещания за помощ за сформиране на допълнителни екипи от спешни центрове в страната.

Той каза още, че ще започне разговори със Столична община за това да заработят изнесените центрове в „Младост“ и „Люлин“, които не функционират в момента заради липсата на екипи.

В същото време протестите на спешните медици в София продължават. Те са решили да протестират всеки ден, докато исканията им не бъдат изпълнени. Медиците настояват за това настоящият директор на Центъра д-р Георги Гелев да остане на работа, искат увеличение на заплатите, връщане на кабинетите за неотложна помощ и за създаване на повече екипи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!