Quantcast

Таня Андреева: Спешните медици реагират истерично

OFFNews Последна промяна на 03 юни 2014 в 09:24 3036 3

Реалното състояние на столичната Спешна помощ ще се разбере, когато там влезе човек, който представя информацията обективно с документи, а не всеки ден в Министерство на здравеопазването да идват различни справки.

Това каза здравният министър д-р Таня Андреева пред bTV.

Според нея има „истерична реакция” срещу уволнението на д-р Георги Гелев и временната му замяна с д-р Александър Златанов начело на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП).

Медиците вече няколко дни протестират, а днес заплашиха с жива верига и че няма да пуснат новия си шеф на работното му място.

Здравният министър обясни, че правителството е "извоювало" повече от 140 млн. евро от Брюксел за спешната помощ.

Над 20 милиона лева от бюджета ще влязат в Спешната помощ - за оборудване, линейки и подобряване на условията на труд, обясни д-р Андреева. Тя обеща, че и заплатите на спешните медици ще бъдат увеличени.

Андреева не посочи какъв е размерът на заплатите, но посочи, че администрацията е получавала до 40% повече от лекарите. По думите й ресурсът на ЦСМП е бил изразходван неефективно и сега даже само чрез преразпределянето му може да бъдат вдигнати възнагражденията на лекарите, сестрите и фелдшерите.

Уволненият зам.-директор по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов посочи, че размерът на възнагражденията е деклариран многократно по време на проверките в центъра през последните месеци. По думите му начинаещ лекар започва с 650 лева на месец, а медик с две специалности се разписва срещу 850.

Председателят на Асоциацията на работещите в "Спешна медицина" д-р Десислава Кателиева заяви в интервю за БНР, че тя и колегите ѝ не искат оставка на министъра на здравеопазването, защото сериозният проблем е в остарялата нормативна система.

"Ние искаме министър, който да направи нещо. Не че се обявявам за адвокат на министър Андреева, но тя първо ни обяви за приоритет, второ - направи работна група, която за съжаление направи една не много успешна концепция, която обръщаше внимание на "пироговчетата" и това доведе до конфликти. Министър Андреева ни каза, че от известно време Министерството на здравеопазването работи върху нормативни промени. Нещо, което досега никой друг министър не допускаше", коментира д-р Кателиева.

Тя обясни, че асоциацията не подкрепя протестите. "Ние няма как да участваме в протести, който касаят директора на Центъра. Софиянци не излизат на улицата в момента заради условията на труд", допълни тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.06 2014 в 10:10

Значи вижте сега какво свършила Андреева -обявила ги за приоритет, направила работна група и забележете!!! неуспешна концепция......Иначе от Асоциацията не искат оставката, искат някой да ги помилва по главата, да им каже че им съчувства и после да им даде грешното лекарство.

03.06 2014 в 10:00

Андреева е единствената истеричка в системата. Да си вдига чукалата и да се готви да изражда третото дете на Моника, а не да се занимава с непосилни за нея задачи.

03.06 2014 в 09:36

В София 15 линейки и 150 депутатски автомобила. Грижата за кой човек е пела здравната министърка. За малкия или за специалния?