Всеки ден протести на спешните лекари в София

OFFNews 04 юни 2014 в 12:06 2610 1

Спешните лекари в София са подали уведомление в общината, че ще протестират всеки ден, съобщи БНТ. Днес те отново излязоха на протест пред МЗ.

Протестите им избухнаха заради уволнението на ръководството им в лицето на д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов. Отстраняването на двамата бе обявено от зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков на 28 май.

Така трябваше да се потуши скандалът след смъртта на 40-годишна жена от София, до която линейката не успяла да стигне навреме. Впоследствие се разбра, че линейката е била резервна, че не е имала дефибрилатор и че същия ден двумилионната столица е била обслужвана само от 11 екипа на Спешна помощ.

Противно на очакванията в МЗ, уволненията не уталожиха трупаното с години напрежение в звеното, а предизвикаха лавина от оставки. За един ден над 100 души, повечето лекари, подадоха предизвестия за напускане. Те бяха категорични, че проблемът не се корени в управлението на д-р Гелев, а в ниските заплати, заради които медиците не искат да работят в Спешна помощ, огромния стрес и лошите условия на работа.

Отговорът на здравния министър д-р Таня Андреева обаче бе, че при това положение ще замени лекарите от Спешна помощ в София с екипи от други болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!