Андреева: Няма да командироваме спешни екипи от страната

OFFNews 05 юни 2014 в 18:59 2633 4

Таня Андреева

Няма да се наложи командироване на спешни екипи от страната в Центъра за спешна медицинска помощ, ще се справим с ресурса в София. Това заяви здравният министър Таня Андреева.

Получихме съгласие за изпращане на екипи от повечето общински болници в София, както и от няколко частни болници, посочи Андреева.

По думите й има и лекари, които са изразили желание да поемат дежурства.

Вчера следобед Спешни центрове в страната са получили заповед за подготовката на екипи, които да бъдат командировани в столицата в помощ на столичния център.

Получих два отказа, но повечето Центрове изразиха готовност да помогнат. Заповедта обаче не ги задължава по никакъв начин и няма да има санкции за тези, които не могат да осигурят екипи. Идеята на заповедта е само да даде на директорите основание да изпратят свои служители в командировка, увери Андреева.

За момента са осигурени 4 допълнителни екипа, които ще бъдат включени в графиците на Центъра за спешна медицинска помощ в София, като те по закон могат да бъдат командировани за 45 дни, каза тя.

Притеснението си относно даване на дежурства в София изразиха спешни медици от Благоевград. В същото време спешните медици в столицата също обявиха, че не са съгласни с командироването на техни колеги от други градове на страната, тъй като те ще изпитват трудности да се справят с откриването на адреси и ориентирането в коя болница да бъдат откарани болните.

По повод необходимия допълнителен ресурс за спешната помощ Андреева отново заяви, че в ЦСМП в София има необходимия ресурс, тъй като всеки месец в Центъра се превеждат по 140 000 лева, но той не е рапределян по правилния начин.

Само с разпределяне на наличните средства ще се получи увеличение на заплатите на медиците, подчерта здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови