Алтернативно родителство: Съд издаде незабавна заповед за защита на 13-годишно момче, което не ходи на училище

OFFNews 24 януари 2024 в 11:55 7013 3

Снимка pixabay

Снимката е илюстративна.

Съд издаде заповед за незабавна защита на 13-годишно дете, което никога не е посещавало училище, лицензирано от Министерството на образованието и науката.

Казусът нашумя тази седмица след репортаж на БНТ. Момчето живее в родителите си, българи, в Латинска Америка. Докато гостувало на бабите си у нас, двете семейства на неговите родители решили да задействат процедура по придобиване на попечителство над детето, загрижени заради начина, по който родителите го отглеждат.

Според магистратите има данни за пряка и непосредствена опасност за живота или здравето на детето. Според родителите това не е вярно. Те твърдят, че отглеждат детето си по алтернативен начин, но че полагат всички необходими грижи и то расте здраво и щастливо.

Сега няколко институции разглеждат случая, като трябва да се установи дали е отказвано образование на детето, след като е обучавано алтернативно и дали има отказ от здравеопазване (непоставяне на ваксини, б.р.), както твърдят роднини на детето. Проверява се дали са нарушени правата на детето и упражнено ли е насилие срещу него. 

Предисторията 

Преди няколко дни близки на момчето - неговите баби по майчина и бащина линия, както и лелите му, сигнализират, че детето никога не е посещавало училище, няма поставени ваксини, а родителите му "се разхождат из къщи със станиолени шапчици".

Албена Тодорова - леля на детето, разказва, че повече от година семейството му обикаля Южна Америка, но никъде не остава достатъчно дълго, за да тръгне детето на училище. През ноември 13-годишното момче е изпратено в България при баба си по майчина линия. Именно на нея то казва, че не иска да се връща в Южна Америка, а иска да остане в България. 

"Детето няма поставени ваксини, не е посещавал училище. Бил е в индивидуална форма на обучение. Баща му и майка му вярват, че на 1 януари 2027 г. светът ще свърши. Те са твърдо убедени, че антените 5G убиват хората и се разхождат из къщи със станиолени шапчици. Той започва да вижда разликите в това как се случва света, как хората си общуват, ходят на училище, как се отнася с децата си и това, което той вижда вкъщи", казва още лелята Албена Тодорова пред БНТ.

По думите ѝ детето иска да учи и да има приятели. Затова тя и бабата на момчето го записват в училище, докато родителите му не са в България.

Междувременно майката пристига от Бразилия и иска да прибере сина си обратно. След като не успява да го убеди да тръгне с нея, тя отива с приятел да го вземе от училище. Момчето се съпротивлява и получава силен удар, като е счупена долната му челюст, разказа леля му.

В "Пирогов" майката спира лечението му и го изписва. 

"Детето се е оплакало на другата си леля, че вече не вижда изход и ако трябва, ще скочи от шестия етаж, за да бъде предприето нещо", казва още Албена Тодорова. 

Адвокат на близките на детето смята, че детето системно е лишавано от правото си на образование, но нито една институция не го разпознава като дете в риск, защото досега не е имало данни то да е жертва на насилие. При първите сигнали компетентните органи казват, че родителите му имат права над неговото отглеждане.

След случая, при който се твърди, че е счупена челюстта на детето, майката е разпитана, а синът ѝ е оставен при нея.

Отделите за закрила обаче се събират в кризисен щаб и изслушват детето. Майката обяснява, че няма да спре детето от училище, но го прави дни по-късно, когато заедно с бащата опитват да изведат детето в Бразилия, където семейството се е установило. 

"В България ние сме склонни да разпознаем като насилие само физическото такова, но нарушаването на права, правото на образование, правото на здравеопазване не се разпознава като насилие, макар че има произнасяне на Върховния касационен съд, че принудителното ограничаване на правото на образование обосновава да се търси защита от домашно насилие", обяснява Мариета Димитрова - адвокат на близките на детето, пред БНТ.

Майката: Детето получава алтернативно образование, посещавало е училища, лицензирани от МОН, и никога не е удряно 

Северина Кирилова, майка на детето, разказва в дълъг пост във фейсбук, че момчето е изпратено в България в средата на ноември, докато семейството се е установило от Парагвай в Бразилия. Когато се обажда на майка си в началото на декември, разбира, че тийнейджърът не иска да се връща. Затова Кирилова решава да се прибере в България. Тя твърди, че едва тогава разбира, че синът ѝ е записан на училище, което е станало без нейно знание и разрешение. Тя твърди, че 13-годишният ѝ син е приет незаконно, след като сестра ѝ се представила за нея. 

По думите ѝ училищата, посещавани от момчето, са лицензирани от МОН. Едно от учебните заведения обаче не е имало лиценз и затова момчето е взело изпитите си в друго училище като ученик в индивидуална форма. 

За случилото се при опит да го прибере от училището и твърдението, че е счупена челюстта на детето, Кирилова казва, че "случката е изключително странна".

"Аз не съм докосвала детето, това беше лъжовно поднесена информация, цял ден прекарахме по кабинети, скенери, в края на деня завеждащата лекарка прегледа всичкия материал и каза: "Не можем да установим със сигурност какво му има на детето и дали нещо му има. Заповядайте утре на последващи прегледи". И в същото време написа в епикризата "счупена челюст", допълва майката. 

Затова тя отказва хоспитализация и вади документ от частен медицински център, според който детето няма травма. Истинността на документи се разследва. БНТ съобщава още, че проверката на социалните служби установява съвсем безспорно, че върху детето е упражнено насилие, в резултат на което са получени травми.

Северина Кирилова обяснява още, че когато е направен опит тримата да се приберат в Бразилия, момчето казало при митническата проверка, че родителите му се опитват да го изведат насила от страната.

Изпратен е мобилен екип към социалните служби и полицаи от СДВР и 4-о РПУ. Майката твърди, че ѝ е казано, че няма проблем да напуснат страната, но има "натиск от много високо ниво и намеса на депутатка". 

След случая детето е изпратено в кризисен център под полицейска закрила за 48 часа, а след изтичането им е върнато на бабата по майчина линия. 

Становището на социалното министерство и какво следва 

Междувременно Министерството на труда и социалната политика публикува становище, според което детето явно и съзнателно изразява волята си, че не желае да живее с родителите си в чужбина.

Издадена е заповед, според която детето няма да може да напусне страната до шест месеца. Дотогава то ще живее с баба си. 

От социалното министерство допълват, че правата на родителите не са отнети, нито е обмисляна такава мярка. На родителите и детето ще се осигури необходимата професионална помощ, за да се възстанови балансът в семейството и да се постигне разбиране за правата на детето.

От министерството не са получени сигнали за насилие срещу детето от страна на членове на неговото семейство и заради това МТСП не смята, че в присъствието на родителите си безопасността на детето е застрашена. Наложените мерки напълно позволяват на родителите да поддържат непрекъснат контакт с детето си.

Има обаче сигнали за психическото здраве на детето, както и че волята му не се зачита. Именно затова е наложена забраната за напускате на страната - тъй като съдът е установил, че се касае за дете в риск от отпадане от образователната система и необходимост от изясняване на решенията на родителите,

"МТСП изразява ясно становище, че правата на децата са изконни, също както са правата на възрастните, и когато едно дете на подобна възраст многократно изразява волята си устно и писмено, държавата с всичките си органи и институции следва да я вземе предвид в работата, мерките и решенията си по отношение на детето", допълват оттам.

Безспорно е установено, че върху детето е упражнено насилие, в следствие на което са получени травми, но предвид противоречивата до момента информация относно извършителя на насилието и мястото, на което е извършено то, са предприети допълнителни действия за изясняване на тези въпроси.

На този етап информацията сочи, че извършителят е познат на майката.

Амбулаторния лист, издаден от "Пирогов" на 9 януари, сочи, че детето е със „счупена долна челюст, закрита“. От майката е предоставено изследване от частен център, че няма данни за травми. Тъй като информацията от родителите на детето и неговите близки е противоречива, се налага задълбочен анализ. 

Проверка по случая се извършва и от прокуратурата.

По данни на Агенцията за социално подпомагане до юни 2022 г. непълнолетното дете и родителите са живели в България в различни населени места. След това са заминали в чужбина, като са живели в Парагвай, а от септември 2023 г. в Бразилия. Честата смяна на местоживеенето на родителите е допринесло за повишаване на тревожността у детето и то е изразило желание да бъде изпратено при баба му и останалите роднини в България за коледните и новогодишни празници.

Следва поредица от сигнали от страна на бабата на детето. 

Междувременно е поискана информация за това къде се е обучавало детето, преди да бъде записано като ученик в дневна форма на обучение училище през декември. 

Във вторник е издадена заповед, с която момчето е настанено при неговата баба, а родителите му са заявили, че ще останат колкото е нужно в България, за да се разреши казуса, тъй като искат да отглеждат сина си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

25.01 2024 в 13:50

Хе, поредните есхатолози: Баща му и майка му вярват, че на 1 януари 2027 г. светът ще свърши.

За последните 2000 различни християнски групи са посочвали различни дати, за Второто пришествие, ама още го няма :)

А това с първи януари ще ме убие, защо не 6 април например?

14469

2

случайно прочетох

24.01 2024 в 16:54

Съдът значи можел и по-бързичко да работи. Браво!

11730

1

Батко

24.01 2024 в 14:46

Родителите са сектанти или просто луди. Това момче ги мрази и те го заслужават.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика