"Ахмед Ахмедов пред Nostrabet: Дойдох в Спартак, за да му помогна да се върне в елита"

OFFNews 01 август 2023 в 10:37 680 1

Ахмед Ахмедов
Ахмед Ахмедов

Централният нападател Ахмед Ахмедов е едно от стойностните попълнения на Спартак Варна през това лято. Той започна бързо да оправдава големите очаквания от него и още в първите три мача бе с основна заслуга за спечелените шест точки. Ахмед отбеляза два гола за двете победи и изработи дузпата, от която падна третото до този момент попадение за „соколите“.

В интервю за спортния сайт Nostrabet.com Ахмед Ахмедов обяснява защо е предпочел да смени елитния си клуб с такъв от Втора лига, какво мисли за Спартак и какво иска да постигне с отбора.

Г-н Ахмедов, как се стигна до преминаването Ви в Спартак?

Спортният директор Енгибар Енгибаров ме потърси, поговорихме и се разбрахме. Съгласих се да подпиша договор, защото Спартак е отбор с традиции, история и успехи в българския футбол, а и останах впечатлен от проекта за развитието на клуба.

Имахте ли други оферти?

Няма да скрия, че получих предложения и от наши отбори в елита, но за себе си прецених, че на този етап ще е най-добре да се развивам в Спартак. Ръководството дори ми обеща, че ако ме поиска чужд тим, няма да ме спира, и действително дойде такава оферта, която бе по-изгодна във финансово отношение. Аз обаче вече бях дал дума на варненци и реших да остана.

След като през последните години играхте само в елита за Дунав, ЦСКА и Славия, как се чувствате във Втора лига?

Вижте, за мен Спартак ще остане във втория ешелон само един сезон, и затова и приех предложението му. Спартак е голям клуб и аз дойдох, за да му помогна да се върне там, където му е мястото. Иначе за мен не е нещо ново да играя в „Б“ група, нито е срамно, тъй като вече съм бил в нея с екипа на Поморие няколко сезона като млад играч.

Вашите първи впечатления от Спартак?

Много съм очарован и всичко ми харесва в клуба. Всички ме приеха добре и се радвам, че станах част от един задружен колектив. Има и много добри футболисти, някои от които са минали през елита. Всички те, треньори и ръководители, работят, за да функционира безотказно Спартак като модерен клуб.

Ако трябва да сравните Спартак организационно и спортно-технически с елитните клубове, какво е Вашето мнение?

По инфраструктура, стадион, база и финансиране, Спартак не отстъпва на много отбори при майсторите, а с тези футболисти, които има, смятам, че с лекота бихме играли в елита. Жалкото е само, че Спартак се раздели с елитната група по нелеп начин през миналия сезон, но хубавото е, че скоро ще се завърне там. В Славия често си говорихме с Радо Станев за Спартак и двамата бяхме единодушни, че не заслужаваше това, което му се случи.

Очаквахте ли в първите два мача да вкарате голове, които да донесат 6 точки на „соколите“?

Разбира се, нали затова дойдох тук. Аз давам всичко от себе си, понякога се получава, понякога не, но винаги искам да го правя и Господ решава какво ще стане.

Какво изисква треньорът от Вас?

Той изисква от всички да даваме винаги максимума от себе си и да спазваме тактическата дисциплина. Иначе е ясно, че от мен като централен нападател се иска да материализирам отборните усилия.

Септември и Добруджа ли са основните конкуренти на Спартак за елита?

На този етап се очертават те, но има и други добри отбори, които могат да се намесят. Ние обаче гледаме себе си, искаме да зависим единствено от себе си и затова ще се стремим да побеждаваме редовно.

Кога Спартак ще заиграе така, както на всички спартаклии и треньора им се иска?

Нов отбор сме и трябва малко време. Аз вярвам, че от мач на мач ще играем по-добре, след като във всяка тренировка изпълняваме това, което иска треньорът. Рано или късно след много работа и когато се подобрят взаимодействията и синхрона между отделните линии, нещата ще се получат така, както всички ги искаме.

Колко гола ще вкарате за Спартак през този сезон?

Толкова, колкото са достатъчни за първото място.

А какво искате да постигнете със Спартак?

Моята цел е да се завърна със Спартак в елита, да вкарвам голове за Спартак в елита и отборът да има трайно и успешно присъствие там.

Каква е основната разлика между футбола в Първа и Втора лига?

В групата на майсторите терените са по-добри, а темпото на игра, скоростта и динамиката са по-високи.

Какво бихте казали на феновете на Спартак?

Да продължават да ни подкрепят така, както го правят във всеки мач. Те са нашият 12-и играч, надявам се да печелим и да ги радваме с добър футбол, за да идват все повече хора на трибуните и да играем пред пълен стадион у дома. Аз разбрах, че фенове и играчи винаги са били едно в Спартак през годините и дано тази традиция да се запази.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!