15 следователи ще разследват взрива в Горни Лом

OFFNews 02 октомври 2014 в 19:04 4331 1

Остатъците от завода в Горни Лом

Екип от 15 следователи от Националната следствена служба ще разследва по образуваното досъдебно производство след взрива в Горни Лом, съобщиха от прокуратурата.

Групата е била сформирана по нареждане на главният прокурор Сотир Цацаров.

Вече са иззети множество документи, сред които лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация.

Извършено е претърсване в офиса на фирмата в град София. Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма.

Първоначалният договор е бил подписан на 8 юли 2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31 юли 2013 г. До тази дата са били приети над 600 000 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още над 900 000 мини.

Проверява се и информация, според която изпълнителният директор на фирмата е поискал вчера сутринта от служба КОС на 5-то РУП София разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини.

Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено.

Собственикът на фирмата се разпитва в сградата на Националната следствена служба.

Утре сутринта, след изтичане на срока за безопасно влизане на мястото на инцидента, ще започне и оглед на мястото на инцидента от следователите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша