Президентът изрази съболезнования на загиналите при взрива в Горни Лом

OFFNews 02 октомври 2014 в 13:48 3134 2

Росен Плевнелиев

Държавният глава изразява най-искрените си съболезнования на семействата и близките на загиналите и надежда за бързото възстановяване на ранените при този трагичен инцидент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Невинни човешки животи бяха загубени, заради арогантното неспазване на предписанията и установените правила на държавните институции за работа с взривни вещества. За съжаление това не е прецедент, а поредният случай, който води до смъртта на работници, обезвреждащи боеприпаси“, счита президентът.

Според държавния глава още по-притеснително е, че тази трагедия настъпва след направена проверка от Инспекцията по труда, при която в дейността на въпросната фирма са констатирани 13 сериозни нарушения на изискванията за безопасност и условия на труд. Наложени са и седем акта. От своя страна служба КОС към МВР е установила 3 нарушения на специалните разпоредби. За съжаление неизпълнението и неглижирането на предписанията на държавните органи доведе до загубата на човешки животи.

Президентът Росен Плевнелиев смята, че е недопустимо обществото ни да става жертва на подобни трагедии в бъдеще и че нарушаването на установените правила за труд и безопасност трябва да води до драстични и реални санкции за работодателите.

Президентът призовава за категорична намеса от страна на отговорните институции, които да бъдат безкомпромисни при проследяване на изпълнението на направените предписания за безопасност при работа.

Държавният глава изказва признателността си на посолствата, които веднага предложиха своята помощ и съдействие в този труден за България момент.

Във връзка с трагедията в Горни Лом президентът отменя насрочената за днес церемония по връчването на наградите „Джон Атанасов“ за 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!