Президентът изрази съболезнования на загиналите при взрива в Горни Лом

OFFNews Последна промяна на 02 октомври 2014 в 13:48 2439 2

Росен Плевнелиев

Държавният глава изразява най-искрените си съболезнования на семействата и близките на загиналите и надежда за бързото възстановяване на ранените при този трагичен инцидент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Невинни човешки животи бяха загубени, заради арогантното неспазване на предписанията и установените правила на държавните институции за работа с взривни вещества. За съжаление това не е прецедент, а поредният случай, който води до смъртта на работници, обезвреждащи боеприпаси“, счита президентът.

Според държавния глава още по-притеснително е, че тази трагедия настъпва след направена проверка от Инспекцията по труда, при която в дейността на въпросната фирма са констатирани 13 сериозни нарушения на изискванията за безопасност и условия на труд. Наложени са и седем акта. От своя страна служба КОС към МВР е установила 3 нарушения на специалните разпоредби. За съжаление неизпълнението и неглижирането на предписанията на държавните органи доведе до загубата на човешки животи.

Президентът Росен Плевнелиев смята, че е недопустимо обществото ни да става жертва на подобни трагедии в бъдеще и че нарушаването на установените правила за труд и безопасност трябва да води до драстични и реални санкции за работодателите.

Президентът призовава за категорична намеса от страна на отговорните институции, които да бъдат безкомпромисни при проследяване на изпълнението на направените предписания за безопасност при работа.

Държавният глава изказва признателността си на посолствата, които веднага предложиха своята помощ и съдействие в този труден за България момент.

Във връзка с трагедията в Горни Лом президентът отменя насрочената за днес церемония по връчването на наградите „Джон Атанасов“ за 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2014 в 17:13

Каквито и да са му кусурите, Президентът е по-добър от гоце.

Ето информация за „Миджур“, грачете срещу виновниците:

Фейсбук: Ilian Nistorov

Мисля, че е редно да се информират гражданите, че собственик на з-д „Миджур” е фирмата „Видекс – АД” с генерален директор Валери Митков – близък приятел на президента Георги Първанов. Твърди се, че една от любимите президентски винарни е „Лопушката”, мажоритарен собственик на която също е инж. Митков. А злите езици говорят, че президентът е истинският собственик на Видекс, а може би на винарната. Дори спрягат името на видинския адвокат, извършил прехвърлянето на фирмата от Зорка Първанова на Валери Митков. Това ние обикновените хора от Горни Лом няма как да докажем, но някой смел журналист би могъл да се поразрови по въпроса. Нека споменем за още някои „геройства” на Видекс, които определено са доказана истина: През 2002 г. две експлозии, също предизвикани от пожар, сринаха до основи тогавашния цех за производство на тротил на завод “Миджур”. През април 2006 г. избухна пожар в з-д „Миджур’, при който загина инж. Илия Симов. В началото на март 2007 г. ЗИЛ, натоварен с амонит, произведен от Видекс, се взривява до открития рудник “Република” близо до Перник и нанася много материални щети. При направения анализ в „Минпроект” е установено, че взривното вещество е недопустимо за употреба в България. На 18 май 2007 г. експлозия в цех на завод „Миджур” отне живота на 28- годишния Людмил Стефанов, и е ранена тежко Венета Георгиева, на 39 г. На 3-ти февруари 2010 предизвикан от неизправна машина пожар доведе до експлозия в завода. Аварията коства зрението на технолога на предприятието и рани тежко трима от колегите му. За последните 8 години в завода се случиха 6 сериозни инцидента, които убиха двама и осакатиха общо 7 човека. Според експертите, следящи случая, меко казано „благосклонното” отношение на институциите спрямо ръководството на завода се дължи на стабилните връзки, които Валери Митков, собственик на предприятието, има с президента Георги Първанов. А наказани от фирмата просто няма.”


Така е, наказани няма. Особено, когато зад гърба на виновните витае сянката на президента на РъБъ.

http://ivo.bg/2014/10/02/12839/

02.10 2014 в 14:15

Какъв президент е тоя поплювко, господа. Тая ирландска пастирка е крайно време да си подаде оставката и да заминава където иска, само да не излага България у нас и по-света.