Версии за взрива в Горни Лом

OFFNews 02 октомври 2014 в 13:31 6987 0

Взрив край Горни Лом

Няколко са версиите за причините, довели до взрива в цеха за обезвреждане на боеприпаси край село Горни Лом. Всички те обаче насочват разследването към допусната човешка грешка.

Утилизиране на нов продукт

Тази версия беше разпространена от председателя на КНСБ Пламен Димитров. "Материалната база е изключително стара. Начинът на организация на производството е допотопен, почти ръчно се работи, доколкото бях информиран. На всичко отгоре най-важната констатация на Министерство на труда е за мен, най-фрапиращото нарушение е, че работниците не знаят какво правят, т.е. няма инструкции за работа в отделните отдели. Другото, което получих като информация е, че вчера са въвели и са тествали експериментално как се утилизира нов продукт. Дали това има връзка с взрива не мога да твърдя, никой не знае всъщност, но е факт, че вчера това се е работило, по нов продукт, отново без инструкция как се прави", коментира Димитров.

Според него вина имат и контролните органи, които, въпреки че са наложили санкции на фирмата, стопанисваща завода, не са изискали да бъдат изпълнени указанията им за безопасност.

Невнимание

Донякъде тезата на синдикалния лидер се потвърждава и от мнението на Цецо Антов. Според него става въпрос за невнимание при отваряне на мините и недоглеждане от страна на служителите.

Той обясни, че мините се отварят ръчно чрез стругове. „Струговете са на около 3 години, като състоянието им е добро”, каза Антов, цитиран от „Фокус“. Според него условията на труд също са били добри въпреки предписанията и нарушенията, които са открити при проверките.

Той добави, че проверките на машините и тяхната поддръжка са били редовни. „Ако машините не са били в добро състояние, те нямаше да имат възможност да работят.

Неправилно съхранение на боеприпаси и лоша организация на труда

Актовете, които са били издадени на фирма „Видекс“ след проверка, са били за неправилно съхранение на боеприпаси. Според него боеприпасите били държани в помещения, които не са предназначени за това. Отделно на място имало и неизхвърлени тротилови отпадъци.

Проверките през последната година показали нарушения като липса на инструкции за безопасна работа, липса на втори изход на цеха за утилизация, използване на старо работно оборудване, съхранение на взривни вещества на втория изход в производството на тротилова пресовка. Инспекторите установили, че има и текучество на кадри, което се отразява на обучението на персонала. От ГИТ издали задължителните предписания за нарушенията и съставили актове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews