Ердоган заплаши да пусне автобусите с бежанци към Европа

OFFNews 11 февруари 2016 в 15:44 6623 12

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще пусне автобусите с мигранти, които са спирани в Одрин, за Европа. 

Досега спирахме хората на прага на Европа, спирахме автобусите в Одрин. Това ще се случи веднъж, втори път и след това ще отворим вратата и ще им пожелаем приятен път, е обявил Ердоган пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Гръцки медии съобщиха преди дни, че Ердоган е заплашил през ноември да наводни Европа с мигранти, ако Брюксел не предложи по-добра сделка за справяне с бежанската криза. 

Двете страни се съгласиха Турция да получи 3 млрд. евро помощ, в замяна на което страната ще ограничи бежанския поток. 

В речта си по време на бизнес форум в Анкара Ердоган предупреди, че търпението на Турция относно сирийската криза се изчерпва. 

Той призова ООН да спре етническото прочистване в страната и обвини организацията в лицемерие, тъй като призовава Анкара да помага на бежанците, докато международната общност не прави нищо, за да спре кръвопролитията. 

Ердоган заяви, че Анкара е получила от ООН 455 млн. долара за мигрантите, докато от 2011 г. насам Турция е похарчила всъщност 10 млрд. долара. 

Ще сме търпеливи до един момент и след това ще направим каквото трябва. Автобусите ни и самолетите ни не чакат тук напразно, подчерта турският президент. 

В Турция има над 2,5 млн. мигранти от Сирия, а Анкара настоява за създаване на буферна зона в Северна Сирия, където бежанците да получават закрила, без да се налага да напускат страната. 

Само през миналата година в Европа пристигнаха над 1 млн. мигранти, бежанският поток продължава, като само през януари в Европа са пристигнали близо 40 000 мигранти.

През последните седмици Брюксел отправи критики към Гърция за това не ограничава достатъчно мигрантския поток към Западна Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!