Предлагат Гърция да затвори границите си за мигранти срещу опрощаване на дълга

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2016 в 20:48 9423 12

Гърция да затвори границите си, за да може да бъде спрян бежанският поток към Западна Европа, а в замяна да бъде опростена голяма част от дълга на страната. Това предложение отправиха редица европейски страни, сред които Македония и Словения. 

Предложението е подкрепил и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това става ясно от негово писмо до до премиера на Словения. В него той посочва, че бежанците по-скоро трябва да останат в Гърция, а не да стигат до Германия, съобщи grreporter.info. 

Юнкер е подкрепил и предложението на Словения за укрепване с европейска помощ на македонско-гръцката граница, така че да бъде прекъснат бежанският поток към северна Европа. 

Планът предвижда бежанците, които пристигат в Гърция, да остават в страната и да не бъдат пускани към Западна Европа. Това ще бъде облекчение както за страни като Германия и Австрия, които са едни от най-желаните за мигрантите, така и транзитните страни. 

Предложението включва и страните членки на ЕС да помогнат Македония с разполагането на полиция на границата с Гърция и изпращането на оборудване. 

Юнкер подкрепя и това предложение, като допълва, че за да се случи това, ще се наложи да се подпишат допълнителни споразумения, тъй като Македония не е член на ЕС. 

Предложенията идват на фона на критиките към Атина за това, че не полага достатъчно усилия за спирането на мигрантите и че не е изключено да бъде изключена от Шенген, ако това не се промени, пишат гръцки медии. 

По време на вчерашната среща в Холандия белгийският външен министър е направил предложение и за създаване на лагер за 400 000 мигранти в Атина. 

„Възмутително е страната ни да се превърне в затвор и място за заточение на Европа срещу заплащане. Ключът за намаляването на потоците се намира в Турция. Европейската комисия трябва да работи интензивно с Турция за тяхното намаляване. Всички в Европейския съюз са съгласни с това”, коментира гръцкият зам.-министър за миграцията Янис Музалас.

Близо 37 000 мигранти са влезли в Европа през Средиземно море само от началото на годината. През миналата година над 1 млн. мигранти пристигнаха в Европа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2016 в 11:43

Проста сметка :Гръцкият дълг e повече от 300 милиарда Афганистан и Сирия откъдето са масово емигрантите общо имат 50 милиона население или ако не се опрощават на гърците а се дадат там са 6000 на жител или в продължение на 60 месеца по 100 евро. Не мисля че някой ще тръгне да бяга

27.01 2016 в 12:33

Моля ? А нашият дълг, който е многократно по-малък, защо никой не ни го опрощава, като спираме успешно бежанския поток ?

27.01 2016 в 11:35

Предлагам по-лесно решение - по крайбрежието се разполага тежка артилерия и всеки кораб с маймуни му се дават три предупредителни сигнала да се връща обратно в пустинята или се потапя. За тази територия нашите деди са мрели! А не за да идва всякаква паплач маймунска с идиотска вяра към някакъв чаршафосан манаф и прорка му.

27.01 2016 в 10:00

Над 700 000 бежанци са дошли през 2015 в Европа. И тези кретени искат толкова хора да влязат и останат в Гърция? Кво става, бе? Не трябва да влизат изобщо без зверска цедилка на най-бежанците от всички мигранти. Тези в Брюксел съвсем изтрещяха. Аз съм върл фен на ЕС, но това не значи, че бюрократите там не са напълно изкукали.

27.01 2016 в 09:18

Ей, съобразявайте се с интелекта, че иначе лошо ви чака:) Кръглата нула е подготвил десетки стадиони, сам щял да ви реже тиквите един по един.

Киряк Съефан е новия български Джихади Стефчо....хахахаха.

26.01 2016 в 22:30

тотална липса на правила заместена с политически пазарлъци.....много прилича на нашата "съдебна реформа"

Да трябват лагери за няколко милиона бежанци в България, Гърция, Италия, Испания, Румъния, Малта и евентуално други гранични държави. Няма как да няма лагери. В тия лагери се прибират всикчи минават през съдебен процес - вижда се дали са бежанци. Ако са напред. Ако не се класират на самолета и кой от къде е.

Ако има пиниз подобен лагер и съд да се организира в Турция супер - Австралия и Великобритания го предлагаха....тогава няма да стигат на територията на ЕС въобще.

така е в цял свят включително Великобритания, САЩ, Русия, Австралия....

Ама в ЕС не може - щото Меркел вика идвайте, после бегайте, чехите и унгарците не могат да се сетят че въобще са част от цивилизования свят и са подписали и ратифицирали едни конвенции за бежанците....въобще тотален позор.

На тоя фон ЕС рухва под собствената си дезорганизираност. В моемнта има реален шанс на нова година 2017-а ЕС да се е редуцирал до едно митническо споразумение, да има граничен контрол, да има дойче марки и гръцки драхми отново....може пък да е за добро ама Европейските средства за БГ ще секнат и ще настане голям глад на нашата бедна територия....201-8 може да е много зле ако работите за българска фирма (каквато и да е)!!!

26.01 2016 в 22:25

Малоумни европейски чиновници!Изобщо не са в час! Ще ни затрият,без да им мигне окото! МАЛОУМНИЦИ!

26.01 2016 в 22:20

Тоя ЕС все повече се изчерпва откъм лидери. Не съм Анти ЕС човек, но на тоя съюз му трябват лидери, за да върви напред. Подобни предложения дори само да се подхвърлят в пространството говорят за управленска немощ и неадекватност.

26.01 2016 в 21:55

Или - да си връщат заемите и да не шантажират ЕС с емигрантите ами да си вършат задълженията, щото така се създават прецеденти ! Не е ли ясно, че ще ядосате страните , които спазват стегната финансова политика - като България например ? Може ли утре да земем и ние така 200 млрд - и после да почнем да пускаме емигранти, докато ни опростите версиите ? Дейба ваща майка дразнеща !