Предлагат Гърция да затвори границите си за мигранти срещу опрощаване на дълга

OFFNews 26 януари 2016 в 20:48 9858 12

Гърция да затвори границите си, за да може да бъде спрян бежанският поток към Западна Европа, а в замяна да бъде опростена голяма част от дълга на страната. Това предложение отправиха редица европейски страни, сред които Македония и Словения. 

Предложението е подкрепил и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това става ясно от негово писмо до до премиера на Словения. В него той посочва, че бежанците по-скоро трябва да останат в Гърция, а не да стигат до Германия, съобщи grreporter.info. 

Юнкер е подкрепил и предложението на Словения за укрепване с европейска помощ на македонско-гръцката граница, така че да бъде прекъснат бежанският поток към северна Европа. 

Планът предвижда бежанците, които пристигат в Гърция, да остават в страната и да не бъдат пускани към Западна Европа. Това ще бъде облекчение както за страни като Германия и Австрия, които са едни от най-желаните за мигрантите, така и транзитните страни. 

Предложението включва и страните членки на ЕС да помогнат Македония с разполагането на полиция на границата с Гърция и изпращането на оборудване. 

Юнкер подкрепя и това предложение, като допълва, че за да се случи това, ще се наложи да се подпишат допълнителни споразумения, тъй като Македония не е член на ЕС. 

Предложенията идват на фона на критиките към Атина за това, че не полага достатъчно усилия за спирането на мигрантите и че не е изключено да бъде изключена от Шенген, ако това не се промени, пишат гръцки медии. 

По време на вчерашната среща в Холандия белгийският външен министър е направил предложение и за създаване на лагер за 400 000 мигранти в Атина. 

„Възмутително е страната ни да се превърне в затвор и място за заточение на Европа срещу заплащане. Ключът за намаляването на потоците се намира в Турция. Европейската комисия трябва да работи интензивно с Турция за тяхното намаляване. Всички в Европейския съюз са съгласни с това”, коментира гръцкият зам.-министър за миграцията Янис Музалас.

Близо 37 000 мигранти са влезли в Европа през Средиземно море само от началото на годината. През миналата година над 1 млн. мигранти пристигнаха в Европа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!