Наградиха Доган с почетен знак "Стефан Стамболов"

OFFNews 11 февруари 2016 в 11:45 6080 5

dogan
Доган не пожела да получи лично отличието, с което бе удостоен

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган бе награден с почетния знак за лидерство „Стефан Стамболов” за личен лидерски принос към държавността.

Това стана факт на Десетата научна сесия по проблеми на лидерството на тема: „Качества на личността и лидерски практики”, организирана от Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към УНИБИТ, Института за изследване на населението и човека към БАН и Националния военноисторически музей.

Ахмед Доган не дойде, за да получи лично наградата си. Почетният знак бе връчен на Станислав Анастасов, зам.-председател на ПГ на ДПС, който ще я предаде на почетния председател. След като взе отличието за Доган, Анастасов благодари и пожела успех.

Това не е първото отличие за Доган. През 2004 г. той бе награден с орден "Стара планина" от президента Георги Първанов. Орденът му бе даден "за извънредно големите му заслуги в изграждането и утвърждаването на демокрацията, етническия мир и духа на толерантност в Република България и по повод 50 години от рождението му", обявиха тогава от прессекретариата на държавния глава. 

Доган обаче се отказа от отличието заради това, че по предложението на тогавашния парламентарен шеф Огнян Герджиков до президента, такъв орден  получи и бившият главен прокурор по време на т.нар. Възродителен процес проф. Васил Мръчков.

Досега с Почетния знак „Стефан Стамболов” са отличени президентите Желю Желев и Георги Първанов, патриарсите Максим и Неофит, министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, акад. Антон Дончев, проф. Андрей Пантев, вицепрезидентите ген. Ангел Марин и Маргарита Попова, вицепремиерът Ивайло Калфин.

Проф. Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ обясни, че специална комисия след дискусия е определила кои обществени личности да бъдат носители на Почетния знак за лидерство „Стефан Стамболов”, един от безспорните лидери на България. В българското общество съществуват естествени лидери, които са водачи на българското общество, подчерта проф. Денчев. Той бе депутат в 37-ото Народно събрание, избран с листата на ДПС и бе заместник на Доган в парламентарната група на движението. 

За личен лидерски принос в духовността днес с почетния знак за лидерство „Стефан Стамболов” бе удостоен и акад. Светлин Русев – доайен на българските художници и колекционери.

След като взе отличието в ръце акад. Русев призна, че не крие, че тази награда го е изненадала. „Разбирам нейния висок смисъл. "Съдбата беше благосклонна към мен и ми даде възможност да се доказвам в различни каузи, да поемам рискове, но винаги в името на съграждането на националната българска духовност. Преживях много илюзии, но и много реализирани цели, които ми показаха, че има смисъл”, заяви акад. Русев.

Той сподели, че откакто се помни като осъзнат художник битките и противоречията са били част от ежедневието му, независимо каква обществена и професионална позиция е имал. „Като българин и художник преживявам кризата на тоталния срив на духовността във всичките й измерения. Ако не осъзнаем какво е национално образование никога няма да бъдем важна част от духовната и европейска територия, каквито и модерни технологии да имаме и услужливо да пренаписваме историческата истина. Не трябва да забравяме каква е съдбата на национални лидери”, заключи Светлин Русев.

Той завърши речта си като цитира завет, оставен от Майка Тереза - „Това, което си съградил с години, може да рухне за една нощ, но ти не спирай да градиш, въпреки това”.

С Почетния знак за лидерство „Стефан Стамболов” - за личен лидерски принос в местното самоуправление бе награден и Димитър Николов – кмет на Община Бургас, издигнат от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови