Местан защити Турция за сваления самолет, БСП напусна пленарната зала

ОFFNews 25 ноември 2015 в 11:48 13570 24

Лидерът на ДПС Лютви Местан защити от парламентарната трибуна позицията на Турция за сваления руски самолет. Докато той говореше, депутатите от БСП излязоха от пленарната зала.

"Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушно пространство на Турция многократно. Има информация, че това се е случило въпреки многократните официални предупреждения, отправени към руския посланик в Анкара и към военни аташета", заяви Местан.

Той подчерта, че всичко това е потвърдено и в официалната позиция на НАТО, изразена на извънредната среща на посланиците на страните-членки, с което "още веднъж се признава правото на всяка държава да защити своя суверенитет". 

Местан каза още, че ДПС подкрепя призива на НАТО за деескалация на отношенията между Русия и Турция и за връщане към политическия диалог. Той подчерта, че "и в рамките на НАТО преминаването дори на съюзнически военни сили и въоръжения става при изрично съгласие на съответната страна-член".

Местан критикува Русия, като заяви, че участието във военни действия срещу "Ислямска държава" не може да има за съпътстваща цел защитата на режима на Башар Асад. 

След това Янаки Стоилов от БСП също излезе на парламентарната трибуна и заяви, че депутатите от Столетницата са напуснали залата "заради чутия едностранен подход на събитията, които се развиват на турско-сирийската граница".

"Когато се водят военни действия, по кои правила се разстрелва пилотът на сваления самолет", попита риторично той.

Стоилов заяви, че "не трябва бъдем адвокати само на едната страна", като по този начин нападна ДПС.

Той беше категоричен, че страната ни трябва да има единна позиция за случилото се.

"Това, което стана вчера, изисква една много ясна международна реакция. Тя трябва да включи и ЕС, и НАТО, но да излезе от тези сравнително затворени граници. Очакваме да бъде проведено независимо международно разследване за това какви са точно обстоятелствата за свалянето на руския самолет", каза Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!