"Шпигел": Пеевски е айсберг на корупцията

OFFNews 31 януари 2016 в 17:17 14834 19

Он лайн изданието на германското сп. "Шпигел" излезе със статия за Делян Пеевски, озаглавена "Българският политик Пеевски: айсбергът на корупцията". Публикацията е на журналиста Франк Щир. 

"Кариерата на Пеевски в последните 15 години е показателна за развитието и механизмите на българската демокрация и пазарна икономика. Във всички случаи неговата кариера обяснява далеч повече неща, отколкото необвързващите доклади на Европейската комисия за преборването на корупцията и престъпността", пише изданието, с което обяснява интереса си към Пеевски.

"Шпигел" допълва, че привържениците на Пеевски го определят като детето чудо в политиката, а противниците му обясняват възхода му с тясна обвързаност с политическата мафия.

Делян Пеевски е най-скандалната фигура в българската политика. Сега той привлече вниманието и на Брюксел”, пише изданието.

На 21 години и без завършено образование премиерът и бивш цар Симеон Сакскобурготски го назначава за парламентарен секретар по транспорта. Без всякаква професионална квалификация той оглавява борда на най-голямото черноморско пристанище в България – “Пристанище Варна” ЕАД, припомня Щир.

Четири години по-късно премиерът Сергей Станишев го назначава за заместник-министър в тогавашното Министерство на държавната политика при бедствия и аварии, макар че Пеевски още не е завършил юридическото си образование.

Майка на Пеевски Ирена Кръстева има значителен принос в неговия възход. През лятото на 2007 г. тя купува всекидневниците “Телеграф” и “Монитор”, както и седмичника “Политика”. При това като бивша шефка на държавния тотализатор тя всъщност няма как да разполага нито със стартов капитал, нито с ноу хау за изграждане на медиен концерн. Днес нейната империя е сред водещите медийни концерни в страната. Вкупом неговите публикации нямат славата да съблюдават журналистическата етика. Делян Пеевски дълго отричаше да има нещо общо с вестниците на майка му. Редактори обаче твърдят, че точно той давал указания кой да бъде щаден и кой атакуван, пише немското издание. 

С подзаглавие "Видимата част на айсберга" авторът на публикацията посочва, че след влизането си в парламента през 2009 г. от квотата на ДПС Пеевски вече е за трети последователен път народен представител. Когато на 14 юни 2013 г. парламентарното мнозинство от БСП и ДПС го избира за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), се отприщва най-голямата протестна вълна в новата история на страната. Само след ден парламентът оттегля решението си.

"Кой и защо е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС"? И до днес този въпрос не е изяснен напълно. В провокативна демонстрация на сила срещу противниците й, на 30 април 2015 г. Ирена Кръстева подаде в патентната служба искане да бъде защитена марката "Кой". Противниците на Пеевски често и с удоволствие задават въпроса "Кой", допълва изданието.

В статията се пояснява, че основателят на ДПС Ахмед Доган, който преди три години излезе от активната политика, с право може да се нарече политическия баща на Пеевски. Изданието посочва и връзката на Пеевски със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев: "Като финансист на медийната група на мама беше сочен собственикът на КТБ Цветан Василев. Пеевски и Василев бяха неразделен впряг до пролетта на 2014 г., когато се стигна до разрив между двамата. Няколко месеца по-късно банката КТБ на Василев трябваше да обяви фалит".

"Делян Пеевски просто е един от инструментите, използван от политическата мафия, за да изнудва българския бизнес. Това е видимата част на огромния айсберг на корупцията", посочи Василев, цитиран от "Шпигел".

От години Делян Пеевски се придвижва из София с тежка охрана и конвой от луксозни автомобили. Пред Сметната палата обаче е обявил само една къщичка, два апартамента, скромни спестявания от 30 000 евро и "Опел", купен на старо за 500 евро, пише още авторът. 

"През пролетта на 2015 г. граждански активисти настояха главният прокурор Сотир Цацаров да нареди проверка на имотното състояние на Пеевски. Цацаров обаче, за когото се твърди, че е близък с Пеевски, не съзря повод за това. Пеевски контрира - той нямал абсолютно нищо против да отворят сейфовете му. "Толкова често са ме проверявали, да ме проверяват, колкото искат. Няма друг човек в държавата, който да е проверяван по-често от мен", заяви той миналия април пред в. "24 часа". По възрастови причини не би могъл да е този, за какъвто мнозина го смятали. В периода на голямата приватизация 1997 – 1999 г. бил непълнолетен. Точно тогава се формирали икономическите обръчи. Къде са днес тези играчи? С тях никой не се занимава", допълва изданието. 

Пеевски както никой друг олицетворява олигархичната система на клиентелизма, обобщава "Шпигел".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!