Партиите дават гръмки обещания, но не говорят с хората, а проблемите им са решими и без много пари

Дори един човек може да е проводник на интересите на региона в парламента, убеден е мажоритарният кандидат в Смолян Румен Домбашов

Александра Маркарян 20 март 2017 в 09:00 3964 0

Румен Домбашов е един от шестимата мажоритарни кандидат-депутати. Той завършва природоматематическата гимназия в Смолян през 1990 г., след което - Университетът по архитектура, строителство и геодезия като магистър по строително инженерство по водоснабдяване и канализация. Второто му висше образование също е от УАСГ - по строителство на сгради и съоръжения. Завършва и магистратура по бизнес администрация в УНСС, където става и доктор по икономика. Съвместява ученето с работата, като минава през дейности като инвеститорски контрол на строителни процеси, проектиране (ВиК), строителни инвестиции в сградния фонд и организиране на поддръжката. От 2002 г. работи в търговски банки, в каквато е и в момента на длъжността зам.-началник "Управление на активи".

Г-н Домбашов, кандидатирате се за мажоритарен депутат, а имате успешна кариера. Защо Ви е да се занимавате с политика?

Защото мисля, че когато постигнеш основните неща в живота си, трябва да направиш и нещо значимо, смислено за обществото си. Реших да се опитам да променя статуквото в България. Не съм сам - ние сме мрежа от кандидати. Основната цел пред нас, шестимата мажоритарни кандидати, е да реализираме волята на хората за мажоритарен вот. Той да бъде приет от парламента и на следващите избори да се гласува мажоритарно, за да се изберат личности. Искам на мястото на политиците, които са омръзнали на хората, да дойдат нови лица, които ще работят за България.

Това не е ли утопично? Мислите ли наистина, че можем да избираме мажоритарно и адекватно хора, които наистина да работят за България?

Да, има проблеми. Не всички имат нагласата за мажоритарни избори. Те си имат предпочитания към партии. Няма изведнъж да се промени мисленето, но може би постепенно ще стане.

Как?

Аз, например, не правя голяма предизборна кампания, а обикалям моята област. Ходя във всяко село и говоря с хората за техните проблеми. Така се запознаваме и те виждат, че мога да им помогна. Хората трябва да изберат личности, на които вярват.

Какво Ви казват хората в Смолян и селата в областта?

Във всяка област има проблеми. Примерно няма субсидии за животни. Има при над 10 крави и над 50 овце, а за едно семейно стопанство няма субсидии. За земите има субсидии, но трябва да се ходи до Смолян, да се попълват декларации - това са разходи, а хората нямат тези пари. На 20 села има 2 училища. А и след девети клас не се плаща транспортът на ученика до училището. Не всеки може да продължи да учи. Един личен лекар обслужва 10 села. Профилактичните прегледи са задължителни, но се правят в Смолян, а билетът отиване и връщане е 20 лева. Не всеки може да прескочи този праг. До две-три села няма пътища.

Много са нещата и може да се помогне. Не трябват много пари, но за да се разберат проблемите и да се решат, трябва първо да се говори с хората по места. Слушаме гръмки обещания - високи заплати и пенсии, евтин бензин, всеки дава такива, но никой не ходи при хората да разговаря с тях. А там са проблемите и те са дребни, и са решими, просто трябва да се обърне внимание на много хора на много места.

Бихте ли казали какви биха могли да бъдат решенията на някои от тези конкретни проблеми?

Първо, субсидиите могат да се дават на определено стопанство, а не субсидии за животни, субсидии за гори и т.н., да се дават на стопанство, което включва всички тези неща. Могат да се направят малки социални ферми - например за едно семейство с две крави. Може да има субсидии за малки стопанства. Може да се махне ограничението за минимален брой животни. Може да се дават животни срещу договор, който да задължава стопаните да стоят в населеното място 1-2 години и така да се задържат хората.

След това - трябва да се облекчат процедурите за получаване на субсидиите. Не хората да ходят до града, да попълват документи, а да могат да направят всички тези неща при кмета в селото, защото той е законен представител на държавата.

За здравеопазването - може да обикалят мобилни лаборатории. Когато спре такава в селото, съм сигурен, че ще слязат всички да си направят най-елементарни изследвания. Профилактичните изследвания са по-важни, болничната помощ е толкова по-скъпа!

За пътищата - три села нямат пътища, а не е толкова скъпо, не е проблем да се направи. По 5 километра е. Така 300 човека ще имат нормален път, а от пътя зависят туризмът, търговията. Ако няма път, туристите няма да дойдат. Ако има, могат да се направят хотели, да се отворят работни места. Отделно от това, продукцията на местните хора, например млякото, може да влезе в хотелите. Това е чиста, биологична храна. И тръгва машината. Това не са големи средства на фона на бюджета на държавата.

Споменахте ферми и българско производство, а в момента достъпът на българския производител до големите вериги е силно затруднен. Какво да се направи?

За мен е най-удачно тази продукция да се вкара в туристическите обекти - Пампорово, Девин. Производството не е голямо. Едно, че ще бъде чиста, еко, полезна за туристите, второ, цената ще е съвсем различна. Сега им изкупуват млякото и картофите на по 30-40 стотинки, а водата е 80 стотинки.

Добре, влизате в парламента с цел да работите за благото на Смолян, но сте заобиколен от хора със съвсем други интереси, които изобщо не се интересуват от региона, а и не Ви подкрепя голяма партия. Как ще се преборите?

Дори един човек да е проводник на интересите на региона, за да се чува гласът им в парламента, пак е достатъчно.

Сега хората казват: "На 30 села нямаме нито един депутат и те не ни обръщат внимание. Не ни оправят пътищата, не ни дават субсидии, пренасочват ги другаде". Когато има един човек, това може да се промени.

Говорих и с директори на читалища от региона - субсидиите се разпределят по някакви схеми и не достигат до тях. Ако има човек в парламента, може да ги защити.

Защо избрахте Смолян?

Роден съм там, а и баща ми е много известен математик там. Обичам родното си място и ако мога с нещо да помогна на някого, искам това да са конкретно хората от този регион, защото са забравени от управляващи и държава. 

В предизборната кампания избуя една дискусия - "за" и "против" плоския данък. Като човек, който работи в областта на финансите, какво мислите за нея?

Ставката е ниска, не мисля, че плоският данък ще бъде махнат - това са просто празни приказки. За мен има логика да се говори за намаляване на ДДС върху храните и лекарствата.

А по отношение на финансите и региона ми мисля, че е подходящо да се дават безлихвени кредити за нови стопанства през първите 4-5 години, когато едно стопанство се разработва. Това пак трябва да е с намеса на държавата, макар и минимална - банките едва ли могат да си позволят да дават безлихвени кредити. Сега е добър момент за инвестиции, но трябва и държавата да помогне, да се преразпределят бюджетите. Хубаво е да се строят пътища, но ако може да се преразпределят...

Аз не говоря стандартните неща, като борба с корупцията. Всеки би трябвало да се бори, но това не е основното, което трябва да говорим. Това постепенно ще стане и мажоритарната система може да помогне, ако влязат личности, некорумпирани хора. Няма да стане изведнъж. Сега сме шест човека, на следващите може да сме 30, на по-следващите 70.

"Борба с корупцията" е добре звучащ кух лозунг. Защо политическото говорене у нас е изпразнено от съдържание, популистко и направо обидно посредствено?

Защото политиците не са ходили при хората, както аз и моите колеги го правим. Две партии ходят в Смолян и другите 21 не го правят. Как да чуят техните проблеми, как да ги решат? И им остават големите обещания, които важат за цяла България. А те са един голям балон. Пее се: борба с корупцията, 500 лева пенсия, стандартните неща, но никой не отива да пита. Всеки има нужда от малка помощ, която може да съживи региона. Няма нужда от големи обещания, без да си разговарял с човека, да си отишъл при него, да изпиете по едно кафе. Аз съм тръгнал по обратния път и мисля, че той е успешният. Но трябват много труд, много ходене.

Колко гласа Ви трябват?

Над 10 000. Ако си с партия, която минава 4%, и с 1000 гласа можеш да станеш депутат. Ако си сам, с 10 000 може и да не станеш - това е опороченото. Това е едно от нещата, за които се борим - равен старт за партии и мажоритарни кандидати. Сега събирах над 1000 подписа, за да ми признаят 1000, никъде не ни споменават, не присъстваме в проучвания, не ни канят на дискусии в телевизии, имаме някакво безплатно клипче в БНТ 2. Всичко друго си го подсигуряваме сами. Борба със стена.

Материалът е публикуван съгласно договор от 13.03.2017 г. между Инициативен комитет за издигане кандидатурата на независимия кандидат Румен Желязков Домбашов и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне на Румен Домбашов по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови