X Advertisement

Ако депутат не се отчита пред избирателите си, да бъде отзоваван

Мисля за Плевен като за България, казва мажоритарният кандидат Димитър Игнатов

Ирина Иванова Последна промяна на 16 март 2017 в 09:00 6073 3

- Г-н Игнатов, показахте Плевен преди и сега чрез фотоколаж във Фейсбук и интересът към него беше много голям - видяха го близо 65 000 души за 5 дни. Какво предизвика чак такъв интерес?

- Ще започна малко по-отдалече. Публична тайна е, че независимият кандидат за народен представител е набутан в пета глуха откъм медийни изяви и възможности за популяризиране на своите идеи, затова аз заложих още от самото начало на предизборната си кампания, на директните си срещи с хората. Което, в крайна сметка, е и по-добрият вариант. Комуникацията трябва да е жива, а не само виртуална.

Относно колажа – след няколко срещи с хората и разговори за проблемите на Плевен реших да седна и да ги илюстрирам. И се получи този ефект. Хората го гледат и го споделят, защото им е болно. В крайна сметка Плевен наистина беше и може да бъде индустриален, транспортен, туристически, селскостопански, образователен и спортен център. Много от останалите хора в града го помнят такъв и искат да си го върнат.

- Какво пречи да бъде такъв?

- Пречи желанието за промяна у управляващите. В момента отново има кандидати за народни представители на Плевен, които са бивши депутати, бивши кметове, тоест хора, които досега можеха да работят по този въпрос, ако искаха. Или не са искали, или не са могли. Напоследък започвам да си мисля, че когато човек е твърде дълго време в политиката, неговата гледна точка тотално се измества и той спира да гледа реално на проблемите.

- Затова ли се кандидатирате? Смятате, че в управлението трябва да влязат необременени от политиката хора?

- Да, точно затова. Всички обещават реформи, но реформите се правят от хора. Щом досега не са направени, значи трябват нови хора. Нали точно това показаха резултатите от референдума – хората искат промяна в системата.

- А как ще донесете тази промяна сам?

- Не съм сам. Аз съм част от мрежа независими кандидати за народни представители, с които целим да бъдем проводници на мажоритарната избирателна система в парламента. Хората я поискаха. Не знам дали е по-добра или по-лоша – времето ще покаже. Но как иначе да променим статуквото? Много гняв има у хората заради това, че излязоха, заявиха волята си, а депутатите, забравили кой ги е избрал, махнаха с ръка и продължиха напред, без да вземат под внимание този вот. Затова смятам, че зад мен са и тази част от хората, които подкрепят идеята за спешна смяна на избирателната система.

- Това е желанието само на гласувалите с "да" в референдума. А останалите?

- Демокрацията е за активните. Не може да стоиш вкъщи и да пишеш във Фейсбук "за" или "против". Това никой не го взима предвид. Все едно на мача Левски-ЦСКА единият от отборите да не излезе, защото се смята за по-добър и като загуби служебно, да се сърди. Затова има избори, има избирателни права, излизаш и пускаш гласа си. Като не го направиш - рискуваш друг да решава вместо теб. Именно референдумите са най-чистата форма на пряка демокрация.

- Какво искат хората в Плевен?

- Искат да имат работа, да имат сигурни доходи, децата им да не напускат града и държавата, да няма престъпност – това, което искаме всички – да живеем спокойно. Аз мисля за Плевен като за България. Проблемите са еднакви навсякъде.

- А упрекват ли Ви в нещо?

- Най-вече, че самият аз съм излязъл от Плевен. Но именно на това се противопоставям – на ужасяващата демографска криза и обезлюдяването. Защото всички обещания на партиите се обезсмислят, ако ги няма хората.

- Как се противопоставяте?

- Наясно съм, че една птичка пролет не прави. Но ако хората сега ме подкрепят и вляза в парламента, целта ми е една – да внеса законопроекта за мажоритарния вот и Народното събрание да се саморазпусне, после да се проведат нови избори по новите правила. Ако успея – ще дам пример на много хора, които имат качестватата и компетенциите да участват в управлението, но вероятно в момента смятат, че това е невъзможно.

- Ако в парламента влязат много и различни мажоритарно избрани кандидати, как ще се сформира стабилно правителство?

- А сега различно ли е? Управлението стабилно ли е? Ефективно ли е? Знаем ли кои са народните представители? Знаем маркетинговите лица – водачите на листи. Гласувайки мажоритарно, хората ще знаят от кого да търсят отговорност. И когато сме избрали някого, а той се държи противно на обещанията си, забравя маршрута до родното си място и не се отчита на избирателите си – нека бъде отзован. На 3 март всички партийни кандидат-депутати се бяха наредили по азбучен ред пред Мавзолея в Плевен за снимка, а през останалото време никой не ги знае къде са. За мен това е лицемерие.

- А Вие къде бяхте?

- Бях на протестното хоро с останалите плевенчани.

- Какво предстои в кампанията Ви?

- Инициативният комитет, който ме издигна, покани на среща-дискусия Инициативния комитет за референдума следващата седмица в Плевен. Всички, които искат да участват в дебата по темата какво би променила мажоритарната система, могат да заповядат. Ще анонсирам детайли за събитието на Фейсбук страницата си. И ако след срещата са убедени в моите намерения, нека на 26 март да оградят номер 22 в бюлетината.

Материалът е публикуван съгласно договор от 13.03.2017 г. между Инициативен комитет за издигане кандидатурата на независимия кандидат Димитър Огнянов Игнатов и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне на Димитър Игнатов по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9011

3

Петър Ставрев

16.03 2017 в 15:13

Очастието? Моля, върнете се в първи клас и тогава се упражнявайте в публично коментиране!

9007

2

agario

16.03 2017 в 13:57

До номер 1:

Никой не казва, че политиците трябва да правят бизнес, но трябва да се борят за районите си, не просто да се явяват там само по избори. В момента съотношението между Северна и Южна България е 1 към 10... Това според Вас честно ли е? Относно мажоритарния вот, не виждам какво има да се коментира по темата. Факт е, че темата беше зачеркната с лекота, въпреки вота на хората и фалшивата загриженост на партиите след това. Когато имаш мажоритарно избран кандидат, поне знаеш на кого да държиш сметка. Нещо, което е невъзможно при сегашната система, защото реално никой не знае кои са хората в листите. Виждам, че сте много загрижен, че няма да има правителство. Да Ви кажа честно, по - добре да няма правителство, отколкото да има такова скрепено само и единствено на база далавери...

7568

1

Tabadatko

16.03 2017 в 12:24

"индустриален, транспортен, туристически, селскостопански, образователен и спортен център". "Искат да имат работа, да имат сигурни доходи". Не съм съгласен с гн Игнатов. Уолтопия е достатъчнен пример. Политиците нямат работа, да правят бизнес. Очастието им там трябва да бъде във съвсем друга посока - регулации, инициативи за повишение на квалификацията, право и ред, отбрана, базово образование. "да внеса законопроекта за мажоритарния вот и Народното събрание да се саморазпусне, после да се проведат нови избори по новите правила." Тук вече минава всякакви граници. Не му пожелавам успех. :) "Ако в парламента влязат много и различни мажоритарно избрани кандидати, как ще се сформира стабилно правителство? - А сега различно ли е?" Кандидатът не може да мисли логично. Дано обаче да стане факт 100% мажоритарният вот, за да видят всички, че нищо няма да промени. Има далеч по-интересни и добри начини, да се повиши избирателната активност и интереса към работата на институциите.
 
X

Войната в Украйна от първо лице