Защо има толкова малко жени в науката?

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 март 2015 в 07:19 12040 14

Според Статистическия институт към ЮНЕСКО, науката е доминирана от мъже: жените съставляват само една четвърт от международната научна общност. Сред университетските преподаватели те са около десет процента, а сред членовете на национални академии на науките - по-малко от пет.

През 1887 г., английският натуралист и психолог Джордж-Джон Роменс обявява, че умствените способности и размерът на мозъка са вторични полови белези и че те са по-малки у жените. Това мнение е без никаква реална научна основа, но остава популярно дълго време. Идеята, че математическите способности на мъжете и жените се различават по рождение, е често срещана и до днес.

За щастие, вече са събрани много статистики, които опровергават този мит. Редица изследвания, публикувани от средата на 60-те до края на 90-те години на миналия век, показват, че способността на момчетата и момичетата за решаване на сложни задачи от аналитичен тип съвпадат с точност до десетки от процента, като в началното училище момичетата леко превъзхождат момчетата, а по-късно е обратното.

За да успееш в науката, трябва да придобиеш съответното образование, нали?

Какво е било отношението към жените в престижните университети:

Университетът в Харвард е най-престижният в света, основан е през 1636г. Там се е появила първата студентка едва през 1943г.

Университетът в Оксфорд е един от най-старите университети в света, основан около 1117г. е започнал да приема жени едва през 1920 година, но са се обучавали отделно. Този обичай е премахнат едва през 1970г.

Подобно е положението в Кембридж, където жени се приемат след 1920г.

А в Масачузетския технологичен институт - едва след 1970г., в Йейл след 1969 и т.н.

Не ви ли прави впечатление, че допускането на жените в тези университети става около 1970г - време на апогея на борбата за гражданските права на негрите в САЩ? 

"Научна" обосновка за това, защо жените не трябва да се занимават с наука

Уважаемият професор от Харвард, Едуард Кларк през 1874г. издава книгата "Полът в образованието", в която сериозно предупреждава обществеността, че жените, които желаят да учат висше образование ще страдат от увеличаване на мозъка, тялото им ще заслабне, ще имат лошо храносмилане.

"Мозъкът у момичетата, които посещават колеж, ще стане по-голям и по-тежък. Така кръвта ще напусне матката за да се влее в мозъка и в резултат жената може да стане безплодна".

Тридесет години по-късно, немският психоаналитик Пол Юлиус Мьобиус издава труда "За физиологичното слабоумие на жените". Мьобиус доказал опитно, че обемът на мъжкия череп е средно с 8% повече от женския. И на базата на това, той вади извода, че мъжете са по-умни. 

Предразсъдъците спрямо жените продължават

Неравномерното разпределение на мъжете и жените в науката продължава и до днес. Едно сравнително скорошно проучване, проведено от Касиди Сугимото (Cassidy Sugimoto) показва, че научните статии за периода 2008-2012 г. 70% са написани от мъже, а 30% – от жени. 

Но има ли дискриминация на жените в науката? Изследователи от университета в Йейл провеждат експеримент: съставят съвършена академична автобиография и я подписват един път с "Джон" , а в друг - с "Дженифър". Предложили на колегия от професори да оценят колко е компетентен претендентът за поста, както и да дадат препоръка за заплатата му. Колегията от професори, съставена от мъже и жени, с удоволствие и без колебание вземат на работа Джон, но не така благосклонни били към Дженифър и средно на Дженифър е предлагана заплата с 4 хил. долара годишно по-малка, отколкото на Джон.

Стереотип заплаха и неговото въздействие върху жените

Психолозите са определили, че жените са уязвими заради стереотипа заплаха. При експеримент, например, тест по математика, ако една жена го решава в аудитория заедно с мъже, резултатът ѝ е по-лош, отколкото на мъжете. Когато същата жена работи сама, резултатът е същият, както при мъжете. У жените априори е заложена идеята, че не са толкова умни, колкото мъжете и затова част от мозъка им се опитва да реши задачата, а другата се бори срещу стереотипа заплаха. 

Наскоро в университета на Аризона е проведен следния експеримент: Към тялото на научни сътрудници (мъже и жени) било прикрепено записващо устройство в продължение на три седмици. То се включвало за по 12 секунда на всеки 30 минути. Между другото, резултатите са опровергали мита, че жените са много по-приказливи от мъжете: представителите и на двата пола произнасят на ден около 16 хиляди думи.

Изследователите са установили и въздействието на феномена на стереотипа заплаха. Проверявайки записите, те забелязали, че когато двама мъже обсъждат научен труд, те го правят активно и ентусиазирано; същото се случва и когато го обсъждат помежду си и две жени. Но ако са мъж и жена, първият участва активно в разговора, а тя е изключена от разговора и потисната. Какво се случва? Докато мъжът в разговора е зает само от темата на научната работа, жената си мисли и как да не изглежда глупава. В резултат на това, тя започва да прави грешки и да се държи некомпетентно.

Заради задействаният стереотип заплаха, кръгът се затваря - в науката преобладават мъжете, защото жените виждат в тези среди около себе си предимно мъже и не се чувстват добре в тази мъжка среда. Как да се реши проблема? Като се увеличи броят на жените в науката.

Европейската комисия се намесва

Европейската комисия, притеснена от оскъдността на жени в науката, пуска на официалната си интернет страница един неуместен клип. 
В него се използват същите маркетингови трикове, като че ли предлага козметика, а не научна кариера. Клипът е в голяма степен сексистки, независимо от намеренията си.  

"Това е най-тъпото и най-сексистко нещо, което съм виждал през живота си. Използвайте истински учени - не манекенки.", се казва в един от коментарите.

По-късно клипът е свален заради ясната негативна реакция на обществеността.

Как да се пише за жени в науката без сексизъм

Тези указания са разработени от Ан Финкбайнер (Ann Finkbeiner). Тя казва, че ако правите статията за жена учен, не трябва да пишете:

  • че е жена;
  • какво работи съпругът й;
  • че е отгледала деца;
  • че е пример за подражание за другите жени;
  • че тя е "първата жена, която ..."

Така не пишете за мъжете, нали?

Екипът на Наука ОFFNews поздравява с уважение и респект всички жени, които се занимават с наука. 

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.03 2015 в 14:57

Едно съм научил и е абсолютно вярно - без жени не може. Някой по-долу много точно описа ситуацията с офиса. Жените са организирани и се справят много по-добре от мъжете в много отношения, но не могат да приоретизират и да осъзнават кое е по-важното да се направи в даден момент.

12.03 2015 в 14:57

Едно съм научил и е абсолютно вярно - без жени не може. Някой по-долу много точно описа ситуацията с офиса. Жените са организирани и се справят много по-добре от мъжете в много отношения, но не могат да приоретизират и да осъзнават кое е по-важното да се направи в даден момент.

08.03 2015 в 13:27

Това е толкова глупав въпрос, колкото и "защо толкова малко мъже се занимават с отглеждане на деца".
Човешкият вид има два пола и благодарение на кооперацията между половете е еволюирал.Всеки мъж и всяка жена са следствие от гените на родителите си. Та социалните им занимания нямат общо със заложбите им. Ако мъжете раждаха деца едва ли щеше да им остава време за наука и войни, както и обратното.Та половото обособяване явно си има еволюционни причини и няма общо с умствените заложби.

08.03 2015 в 11:42

Се ми е тая по въпроса.
Дали е жена или мъж е без значение щом си разбира от работата.

08.03 2015 в 10:56

@XIS: В бизнеса е абсолютно същото-офис/бизнес без жени-пиши го бегАл-абсолютно нищо няма да бъде свършено навреме.
Жените са безценни при изграждането на стабилна като скала основа върху която се крепи цялата структура,без жените се получава един състезателен wankfest ако ме разбирате, орел рак и щука не ами-оттатък....

08.03 2015 в 10:44

Имам впечатление от работата на мъже и жени в науката. Струвам ми се достатъчно обективно да се каже, че двата пола имат различен стил на мислене и подход към тази професия. Накратко, успешните жени в науката са всеотдайни, работливи и последователни. Интелигентността им е организирана от консервативна нагласа и с тяхна помощ изследванията са по солидни, обосновани и надеждни. Мъжете в науката са повече авантюристи, опортюнисти и спекуланти, но пък генерират по-лесно и по-често идеи извън рамката на парадигмата. Наука без жени ще расте ажурна като Айфелова кула, наука без мъже ще расте стабилна като Пентагона, но много по-бавно ще достигне височината кулата. Изводът - трябва оптимална кооперация между половете, като всеки разбира и без комплекси оценява у другия специфичните за пола й(му) качества.

08.03 2015 в 10:37

Аз харесвам и мъжкия и женския футбол. Смисълът на футбола е забавлението, женския футбол е по-мало популярен и на по-аматьорско ниво, но това не е задължително дае недостатък, защото колкото по-малко пари и реклама има в един спорт токова по-истинска е страста!

08.03 2015 в 09:38

Науката няма много общо с футбола ама причините, поради които крайно малко жени се занимават с футбол са приблизително същите. Дали има смисъл от спортове като женския футбол е въпрос на инвестиция, реклама и печалби. Според дедо поп мъжкият футбол е точно толкова безсмислен ама ето на - има го, а покрай него и персонажи като д-р Хонорил съм ти Каузата.

08.03 2015 в 09:34

п.п. Да не си помисли некой че дедо поп е против равноправието и равния достъп до образование и реализация. Пак заради причините описани по-долу е даже по-важно да образоваме жените, отколкото мъжете (поне в дългосрочен план). Също сами по себе си са вредни и предразсъдъците срещу способностите на жените, описани в статията. Просто за успеха си използваме грешна метрика - това че в науката има "само" 25% жени всъщност е огромен успех на равноправието и съвсем не е необходимо да се взираме точно в него.

08.03 2015 в 09:31

@Поп Дръвчо: попе, науката и строителството иди дойди,ама кво общо имат науката и футбола бе братче?
То верно нали че Ицо е доктор хонорис кауза нали,ама все пак...

Как да са равни жените с мъжете във футбола, ми то тва си е въпрос на физика, се едно да искаме да има мъжка художествена гимнастика.
Мен спортове родени от криворазбран стремеж към еманципация ме дразнят адски-женска борба,бокс, вдигане на тежести, културизъм и т.н.
Кому е нужно това?