Красивото лице на математиката

Ваня Милева 21 декември 2014 в 14:06 15839 0

Тя е млада, красива и една от 10-те най-забележителни учени за 2014 според най-влиятелното научно списание Nature. През 2014-та става първата жена в историята, удостоена с най-престижната награда в областта на математиката, медала „Фийлдс“. Нарича се Мариам Мирзакани и е от Иран.

Мариам Мирзахани е родена през 1977 г. в Техеран. Получава средното си образование в училището Фарзанеган, училище специално за момичета, но част от Националната организация за развитие на изключителни таланти в Иран. През 1994 г. и 1995 г. печели златни медали на международни олимпиади по математика. През 1999 г. завършва Технологичния университет "Шариф" в Техеран.

От 1999 г. живее в Съединените щати като през 2004 г. защитава докторска степен в Харвардския университет. От 2008 г. Мирзахани е професор по математика в университета в Станфорд. През 2010 г. е поканена на Международния конгрес на математиците, където изнася лекция на тема "Топология, динамични системи и обикновени диференциални уравнения."

На 5 август 2014 на Международния конгрес на математиците в Сеул са обявени имената на носителите на най-престижната математическа награда, която може да се разглежда като аналог на Нобеловите награди - медала „Фийлдс“. След 56-те досегашни победители, Мариам Мирзахани е първата жена математик печелила отличието. Това събитие е доказателство, че идеята за математиката като чисто мъжка наука постепенно отива в миналото.

"Това е голяма чест. Ще съм много щастлива, ако това окуражи млади момичета учени и математици", коментира след награждаването си Мирзахани. "Сигурна съм, че в идните години много жени ще спечелят тази награда."

За математическите способности на мъжете и жените:

През 1887 г., английският природоестественик и психолог Джордж-Джон Роменс обявява, че умствените способности и размерът на мозъка са вторични полови белези и че те са по-малки у жените. Това мнение е без никаква реална научна основа, но остава популярно дълго време. Идеята, че математическите способности на мъжете и жените се различават по рождение е често срещана и до днес.

За щастие, вече са събрани много статистики, които опровергават този мит. Редица изследвания, публикувани от средата на 60-те до края на 90-те години на миналия век, показват, че способността на момчетата и момичетата за решаване на сложни задачи от аналитичен тип съвпадат с точност до десетки от процента, като в началното училище момичетата леко превъзхождат момчетата, а по-късно е обратното.

Впрочем, напоследък, с нарастването на популярността на инженерните и научно-техническите професии сред жените, средните резултати от тестовете и при двата пола са почти напълно изравнени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови