Днес денят е равен на нощта: настъпва пролетното равноденствие

НаукаOFFNews 20 март 2018 в 07:14 40562 0

Днес настъпва моментът, в който продължителността на деня и нощта се изравнява. 20 март е датата на пролетното равноденствие за Северното полукълбо на Земята и есенното - за Южното.

За България астрономическата пролет ще настъпи в 18 часа и 15 минути.

И въпреки хладните дни напоследък, ще усетим пролетта и ще се наслаждаваме на по-ранни изгреви, късни залези, топли ветрове, разлистващи се дървета, покълнали треви и цветя. 

Какво е равноденствие?

Всяко равноденствие и слънцестоене е астрономическо събитие, което се случва заради наклона на оста на Земята и непрестанното ѝ движение в орбита.

Може да разглеждаме равноденствието и като събитие, което се случва на въображаемия купол на нашето небе. За наблюдател от нашата планета с геоцентричен поглед небесният екватор е голям кръг разделящ небето на Земята на Северно и Южно полукълбо. Небесният екватор пресича небето точно над екватора на Земята. При равноденствие Слънцето пресича небесния екватор, за да навлезе в небесната сфера над Северното полукълбо.

Ако наблюдаваме Земята от космоса, ще видим че оста на Земята е наклонена на 23.5 градуса. Имаме равноденствие два пъти годишно - пролет и есен - когато наклона на земната ос и орбитата на Земята около Слънцето се комбинират така, че оста е точно перпендикулярна на орбитата.

При равноденствие двете​ полукълба на Земята получават поравно слънчеви лъчи. Нощта и денят са приблизително равни по времетраене. Но тъй като Земята никога не спира да се движи около Слънцето, това разпределение поравно на слънчевата​ светлина ще се промени бързо.

Повече за астрономическото явление може да научите в НаукаOFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови