Топ 10 на песните, които се изпълняват в пиано бар

Венци Мицов 15 декември 2019 в 10:38 28373 0

Сигурно ви се е случвало да се запиете някъде с приятели.

Да, да, знам, че не сте такива хора, но въпреки всичко все някога все някой ви е подхлъзнал с благи думи, като - "Айде, батка, пийни това уискенце, а после ще ходим да се забавляваме! Веднъж се живее в тоя клет живот!!!".

И вие не че го искате, но за да не обидите околните, резвате още 4-5 бързи питиета и се отправяте към нощния живот на KLETA MAJKA SOFIQ.

А нощният живот в столицата е богат като бюджета на общината за сметосъбиране. Има каквото се сетите - от дискотеки до джендър променливи убавци/убавици в района на площад "Македония".

И от рок клубове до чалготеки, в които да скинете ризата, да се разпищолите, да поръчате салфетки за 500 лева и да ревнете - "РЪГЪДЪ-ДЪГЪДЪ-ДЪГ - А БЕ НЕ МО'А ДА СЕ ЗАПРА!!!".

Една мода обаче е евъргрийн за всички жители и гости на столицата. И това е модата на пиано баровете.

Няма как да не сте попадали в пиано бар - я ще отидете с приятели, с които вече сте се запили, я някой ще е направил коледното парти на фирмата, в която работите в някое подобно място...

Модата на пиано баровете навлезе в града някъде в началото на първото десетилетие на 21-ти век и все още тази мода не е напълно отминала, макар че оттогава се появиха какви ли не трендове и какви ли не клубни музикални стилове.

И понеже коледните празници наближават, а пиано баровете в София са пълни и резервирани до края на годината, ще се опитаме да направим една класация на най-изпълняваните песни там.

Осмелявам се да направя тази класация от позицията на човек, който прекара 10 години в почти всички подобни заведения в София, свирейки и забавлявайки тружениците на града.

А сега да започваме, без да губим време, защото, ако продължа с тая логорея, ще дойде Коледа без да съм започнал класацията.

10 място - Tracy Chapman - "Give Me One Reason"

Задължителна песен за всеки уважаващ себе си пиано бар.

По принцип песента е с кахърна фабула. Главната героиня задава въпрос към виртуалния мухльо - "Дай ми една причина да остана при теб?".

Не знам защо точно тази песен е толкова популярна в българските пианобарове, но е факт, че няма млада българска певица, която да не е извивала глас по късни доби, пеейки:

"Baby I got your number and I know that you got mine
But you know that I called you, I called too many times..."

Песента е подходяща или за края на нощта, когато си допивате уискито и сте разбрал, че никоя мацка няма да ви върже тая вечер. Или пък е подходяща за така наречената "първа серия" в бара - когато все още няма много хора и не са се появили подпийнали държавни чиновници, които да започнат да реват - "Искам Мурка, поздрав за Държавната агенция по земеделие".

Впрочем, когато си поръчвате песен, не забравяйте, че върху пианото (в случая с родните барове - изтърбушен корпус от стар роял, в който е сложен електронен музикален инструмент тип йоничка) има стъклена чаша, в която е редно да сложите някаква банкнота. Иначе музикантите ще ви изпеят "Дай ми една причина да ти изсвиря тая песен" и вие ще се почувствате кофти...

9. Диана Експрес - Наследство (Две праскови и две череши)

В интерес на истината тази песен изключително силно контрастира на Трейси Чапмън и нейния кахърен блус.

Тук, в тази българска класика на Митко Щерев и "Диана Експрес" от далечната 1985 година, се пее за простите неща в живота.

Впрочем, подобно на култовата книга "Пътеводител на галактическия стопаджия", и тук имаме отговор за смисъла на живота, вселената и всичко останало. И докато в книгата на Дъглас Адамс отговорът на този въпрос е категоричен - 42, то в песента на "Диана Експрес" отговорът е - "две праскови и две череши".

Песента е в бързо темпо и е подходяща за някоя от по - късните серии на музикантите в бара. Не си я поръчвайте - те така или иначе ще я изпълнят. Неизбежно е като новогодишната реч на президента...

8. Gloria Gaynor - I Will Survive

Запомнете - няма как да отидете на пиано бар и да не чуете поне 2 пъти тази песен на Глория Гейнър от 1978 година!

Ако на следващия ден се събудите и в главата ви не звучи:

"And so you're back
From outer space
I just walked in to find you here with that sad look upon your face"

Песента, написана с много страст и болка, показва на безсърдечния бивш любим, че тя, дамата на сърцето му, вече може да се оправя без него.

Странното е, че хем текстът е тъжен, хем до някаква степен героичен, хем всичко това е облечено в диско ритъм. И всичко това, обилно гарнирано със спиртни напитки и налудничаво думкане на дръм машината на пиано бар групата, прави преживяването наистина незабравимо.

По-печените  групи дори имат една хитринка - в края на песента правят едно ускоряване, което накрая завършва като руски казачок. Получава се такова пого, че и Експлойтед биха му завидели!

Изобщо - мъже, внимавайте, когато изоставяте гаджетата си. После те пишат подобни песни и после не можем да се откачим от тях в продължение на половин век! Ма това е скандално бе!!!

7. Алла Пугачова - Миллион алых роз

Скъпи млади певици!

Ако си мислите, че с пеене на сложни песни на Бионсе или Марая Кери ще изкарате някой лев, имам лоша новина за вас...

И ако си мислите, че с перфектния си английски, заради който вашите изтеглиха ипотечен заем, ще се превърнете в машини за изкарване на бакшиши, имам втора лоша новина за вас.

Във всеки български пиано бар най-сериозен бакшиш можете да изкарате... с руски песни.

Не знам защо е така. Тоест знам, но не смея да го напиша.

А това е една от най-оборотните песни, които се изпълняват всяка вечер във всеки български бар и всички вият заедно с баба ви Алла Пугачова:

"Миллион, миллион, миллион алых роз
Из окна, из окна, из окна видишь ты,
Кто влюблен, кто влюблен, кто влюблен, и всерьез,
Свою жизнь для тебя превратит в цветы."

Впрочем, като излезем от стилистиката на тази съветска класика от началото на 80-те, текстът никак не е лош. Той разказва за бедния влюбен художник, който разпродал всичко, което имал, за да впечатли любимата си актриса, която не отвръщала на чувствата му. След като клетия идиот продал всичко, купил за всички пари цветя и ги разпръснал под прозореца на кифлата.

И пак не му вързало.

Кифлите са си кифли, независимо дали живеят в социализъм или капитализъм.

Точка по този въпрос, че имаме да пишем за още песни.

6. The Doobie Brothers - Long Train Running

Класическо диско-фънки парче на Дуби Брадърс. За първи път го чух, когато влязох в пиано бар, но като видях какви танци се вихрят на него, разбрах, че съм бил сляп дотогава.

А сега искам и да съм глух, защото тази песен също съм чувал около 3 000 000 пъти (и съм изсвирил поне още толкова) в битието си на музикант от пиано бар група.

Тази песен е нещо като любовен опус, ама написан от почитател на Локо София. Хем влакът минавал, хам така минавала и любимата, въобще - голяма драма:

"Without love, where would you be now
Without lo-o-o-ove..."

Песента е чудесна да разкършите морни телеса и да се повъргаляте в оскъдното пространство от потни тела, падайки на главата на пианиста (случвало ми се е многократно).

Пуф-паф, пуф-паф, време е за пето място.

5. Тангра - Богатство

"Дали хазяйката ще идва рано
с виенска кифла, с каничка кафе."

Не бе, ще дойде утре сутрин с Алказелцер, Аналгин и чаша зелев сок, след като изпи шест уискита и шест бири и се въргаляш по пиано баровете до сутринта...

Тази песен от първия албум на "Тангра" е не просто евъргрийн! Тя е задължителна за всеки уважаващ себе си пиано бар.

Поради някаква неясна за никого причина в един момент от песента, когато певецът изпява:

"Ще се усмихне - хехе
спахте ли добре" -

...подпийналите танцуващи хора в баровете подвикват:

"Спахме,
даже се....." (последната дума няма да споделям, за да не загубим детската аудитория.)

Това подвикване за мен винаги е било като ръкопляскането при приземяване на самолет, но кой съм аз, че да определям как да се забавляват хората. А и нали все още никой не играе хоро, докато слуша Алиша Кийс, изпълнена от млада и талантлива българска певица...

Все пак има някаква надежда...

4. 4 Non Blonds - Whats's Up

На този свят има много необясними неща. Например - интервютата на чичо Митко Пенев. Или емоционалните видеоклипове на риалити звездата Мегз.

Необяснимо за мен е и как тази песен на "4 Non Blonds", гепила едно към едно хармонията на "Don't Worry Be Happy" на Bobby McFerrin се превърна в мегахит, та стигна и до родните кръчми и локали.

"And I say, "Hey, hey, hey, hey!"
I said, "Hey, what's going on?"
And I say, "Hey, hey, hey, hey!"
I said, "Hey, what's going on?"

Тази песен обикновено се оставя за последните серии. Тогава се оглеждате за подпийнали самотни дами. След това каните някоя дама на блус. За да види, че сте ларж, давате 20 кинта на бенда да ви изпълни нещо бавничко, ама ако може и по-дълго. 

И бендът, който си знае работата, подхваща тази песен, а вие, ако имате късмет, няма да се приберете сам у дома... или където там сте решили да посрещнете утрото, което не е много далеч във времето.

Изобщо, едно време ги правехме тия неща на пионерските лагери с баладите на Скорпиънс, сега трендът е друг, ама крайната идея си е една и съща и е стара като света...

3. Щурците - Две следи

Ще се изненадате колко хора смятат, че тази песен не е на "Щурците", а на "Д2"...

Факт е, че класиката на Кирил Маричков и компания от 1980 година намери своята втора младост след кавъра на Митко Кърнев, Дичо и банда. И в това няма нищо лошо.

Лошото идва на сутринта, когато в главата ви има не две, а поне 5000 следи от всички глупости, които сте свършили предната нощ, докато сте палували в нощна София.

Но до утре има много време, поръчайте си поредното питие и започвайте да танцувате, пеейки:

"Нека просто две следи
да остаааааааавим аз и тиииииии
в този свят студен
бъди до мен..."

А ако някой от вас е по-трезвен, му препоръчвам да погледне физиономиите на групата, която за 12 000 000 път изпълнява тази песен. 

Бъстър Кийтън пасти да яде! Каменни лица, изкривени в предсмъртна усмивка.

Песента си е съвсем наред, но когато я изпълнявате милиони пъти, накрая ще искате доброволно да се подложите процедура за изглаждане на някои мозъчни гънки...

2. The Weather Girls - It's Raining Men

Валят мъже!

Алелуя!!!

Само че вече живеем във времена, в които не е ясно тия мъже, дето валят, дали са мъже или се изживяват като някакъв друг социален пол.

Че ако ви завалят джендър променливи или някакви кросдресъри, язък за тоя дъжд...

Песента на закръглените сладурани от "Wеather girls" е хит във всички пиано барове и на нея стават танци-манци.

Песен, която много върви на момински партита.

От мен да знаете - няма нищо по-страшно от това да свириш на моминско парти. За доказателство прилагам снимка от собствения си архив:

Часът е някъде около 2 сутринта и сами виждате какво се случва, докато валят мъже... или каквото там вали в бара (най-вече алкохол в големи количества).

А сега дойде време за победителя в класацията. Затова затаете дъх, пийте два Аналгина и... воала:

1. Земляне - Трава у дома (Земля в илюминаторе)

Нямам представа защо тази песен е "вайръл".

Няма никаква логика това да е така. В песента се пее за някакви клети космонавти, които, докато летят, виждат майката Земя в илюминатора на космическия кораб.

"И снится нам не рокот космодрома
Не эта ледяная синева
А снится нам трава, трава у дома
Зеленая, зеленая трава."

За десетте години, които прекарах в пиано баровете в София, мога смело да обобщя, че с тази песен изкарах повече бакшиш, отколкото с всички останали накуп.

Песента е неизбежна като смъртта! Незаобиколима като ремонт на Графа!

Тази песен е създадена да възпее силата на съветската социалистическа космонавтика, но вместо това същата тази песен се е превърнала в здрава основа на българския нощен ентертеймънт.

Има соло на китара, което по някакъв начин напомня на много ранен и инфантилен хеви метъл опус, има и едни изключително смешни арпежи, които кийбордистът на "Земляне" е изпълнил на стар руски аналогов синтезатор.

Тоест има всички белези да се подиграваме на ранната руска поп музика. Но вместо това песента е мега хит и всички скачат като ранени в сърцето пантери, щом бендът подхване познатото:
"Земля в илюминаторе, земля в илюминаторе"...

Тук някъде здравата логика напуска тялото и поема към космоса, заедно с песента на "Земляне".

А ние напускаме тази класация и правим кратичко обобщение.

Обобщение

Това беше един субективен опит да класираме няколко от най-популярните песни, изпълнявани в родните пиано барове.

Ако това е вашият тип забавление - заповядайте.

И бъдете щедри с музикантите.

Представа нямате какво е да свириш до 5 сутринта, а пияни мъже и жени да ти падат върху главата и да те замерят с капачки или да те поливат с Ред Бул и уиски.

Дали пиано бара е вашето място за забавление? Това зависи само от вас.

Ако си падате по това да ядете молекулярна кухня, слушайки "Инори" на Карлхайнц Щокхаузен и прелиствайки "Критика на практическия разум" на Кант, то тази статия не е за вас.

Но ако си падате по други неща...

Например да цвилите:

"Муркааааа
тъй мой Мурюоночеееек"...

То тогава и аз не мога да ви помогна...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови