Разсъжденията на едно българче покрай визитата на руски премиер

Калин Терзийски 06 март 2019 в 12:40 9403 1

А един дедо вика, че русите ни били освободили.

А аз се чудя, как така русите? Русите мацки ли? Ми те нали били тъпи? От какво пък са ни освободили? От пърхота ли? Щото сега нали най-вече това разправят – освободи се от пърхота... или пък от излишните килограми, викат, освободи се от излишните килограми... или от подутия корем и газовете.

Сигурно от това са ни освободили русите. Ами от какво ли са ни освободили черните? Или те са ни поробили?

А от русите ли е русата Златка? Ами черната Златка – аз нея по я харесвам, – що пък тя да не ме освободи мене лично?

Мисла си разни такива работи и си пътувам, возат ме с колата от летището накъм къщи.

И гледам – леле, колко ченгета! Леле. Това аз нали съм около педесе и не съм го виждал от времето на бай Тошо. Много ченгета си викам, много народ. Леле. Как изглеждат само. Като чували с картофи. Е, не сички. Има и такива, дето приличат на мутри. Българските ченгета или не им дреме, или искат да приличат на мутри. На тия, на които не им дреме си изглеждат как им падне и ходат пет за четири и имат и шкембета това-онова. А другите са стегнати и имат яко мускули и даже май им позволяват да носат черни очила като ченгето от Бевърли хилс. Обаче няма ченгета от ромски произход, си викам, щото нали ченгето от Бевърли хилс е черен, а у нас няма мургави ченгета и това ни различава от американците. А и всичко друго, като се замисла.

Та в тоя ред на мисли много народ... Такава навалица не бях виждал от Тошово време. Карат ме от летището към къщи, да си зема някои неща и да ме карат после в ареста, щото съм арестуван, десет години бях в чужбина и се занимавах с търговия, ама малко незаконна, сега на летището малко ме приклещиха, ама се едно, ченгето е познат и ме кара до нас, да си зема някои неща за в ареста, после ще лежа малко в ареста, докато не ме освободят. Така се случва и сме го преживели това. Не веднъж.

В тоя ред на мисли си викам – щом начи толкова ченгета изкарват, като идва руският премиер, това не мога да си го обясня? Викам си, ами ако дойде, примерно, непалският премиер? Той май даже е идвал, па може и да не е, но щях ли да разбера, ако беше идвал? Дали, викам си, щяха толкова полицаи да се изсипят по улиците?

И си мисла: сега това нек`ва демонстрация ли е? Да не е демонстрация? Че примерно сме много загрижени какво мислат руснаците за нас?

Мисла си също така, ако примерно, американският президент дойде – пак ли толкова ченгета ще се изсипят по улиците да охраняват? И си викам, че сигурно и повече, щото у нас винаги си е така – кой е най-силен в момента, на него се подмазваме най-силно. Е, те руснаците не са най-силни в момента, не е като по бай-Тошово, обаче аз си спомням много добре, когато беха напълно отслабнали, как не ги бръснехме за слива. Обаче българинът има страшен инстинкт, като кобра е начи, направо страшно усеща кой така леко си поеме въздух и стане по-силен. И като усети – веднага почва да му се подмазва. Яко.

Що, викам си, като идва албанският премиер, не се дига толкова народ да го пази? И си мисла, че сигурно това е, щото имаме специално отношение към руснаците. Щото са ни освободили два пъти. И народът си ги тачи. И примерно, викам си, ченгетата така – от едното уважение – излизат. Даже не щото са на работа и са ги пратили – ами така – по свое желание. Да покажат такова уважение към братушките.

Шегувам се, естествено. Ма се и дразна в тоя ред на мисли.

Щото си викам, че ако ченгетата не са излезнали по свое желание... кой ги е накарал да излезнат? Началниците? Значи началниците им имат нек`во специално отношение към руснаците? Ами, викам си, ако не са началниците им? Ако направо руснаците са заповядали или такова разпоредили на ченгетата да излязат да охраняват? Абе, викам си, как така някой чужденец ще заповядва на нашите ченгета какво да прават? Аз, ако бех ченге, щях да си скъсам пагоните и да си хвърла пищова и айде – хващам гората. Или нек`ва търговия като мойта. Как така чужденци ше ми заповядват какво да права аз?

В тоя ред на мисли ме е много яд, че винаги ни казват какво да правиме. Аз затова се махнах и отидох в чужбина и се хванах с търговия и затва сега ме карат към ареста. Ама първо ще мина през нас да си зема некои неща.

Южен поток, северен поток, краставици на търкалета, разбираш ли, само ни залъгват и ни разправят нек`ви работи, а ние само се подмазваме и само да дойде нек`ъв премиер там и ние направо ше се на..реме от напъване да се представиме добре. Аз немам нищо против тия, които нарушават закона, и това сме го преживели, но все пак си викам – то при нас, като некой наруши закона и направи някаква голема пакост, ама много сериозна – нема, братче! Никакви ченгета не идват или идват и си ходат пет за четири насам-натам и въобще какво да ви разправям. Обаче като дойде нек`ъв премиер, особено руски – все едно е дошъл Елвис Пресли (той ми е идол!!!).

Ще ми се, като излезна от ареста, да основа некаква партия или нещо подобно – да се изкорени малко това подмазвачество, си викам. 

Щото така, като се подмазваме... Аз от личен опит го знам. В тоя свят, който аз обитавам, подземния, си е така – ако си много лъзгав и се подмазваш и немаш никакъв характер – просто никой не те уважава. Ставаш подлога, ставаш изтривалка за всички. И в политиката е така, убеден съм.

В тоя ред на мисли, ако аз бех политик, щеше да е по-различно. Щото сега излиза нек`си, че премиера им на руснаците е нещо като бандит, та затова се дига полицията, схващате ли ми мисълта, щото полицаите требва да се дигат като има престъпление и да се дига да гони престъпника. А не като идват премиери.

Но това е тема за много дълъг разговор, а аз сега отивам до къщи да си зема некои работи, щото ше ме карат в ареста. Нали ви разправям, ченгето ми е познат и ми направи тоя реверанс, а после ше се оправяме. А това за русите беше майтап, аз много уважавам историята, обаче ми стана смешно и затова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови