Пропаганда на смъртта: откъде започва истинската русофобия?

Според доктрината на войната почти единственото нещо, което може да изпълни живота със смисъл, е смъртта някъде в изкоп до Бахмут

Дмитрий Чупраков за OFFNews 24 януари 2023 в 10:52 15727 17

Владимир Путин

Снимка GettyImages

Владимир Путин

На фона на протичащите събития в Украйна все по-често чуваме обвинения от руска страна в русофобия, която процъфтява извън Русия.

Но в момента има наистина страшна русофобия, за която никой не говори, и това не са откази за откриване на банкови сметки в европейски страни за руснаци. Истинската русофобия има определен автор, той е много влиятелен човек в Русия и умее да презира руснаците по-добре от всеки друг.

На 25 ноември 2022 г. Путин проведе среща с майките на войници, загинали във войната (някои смятат, че майките са били "фалшиви", но това е напълно маловажно).

„Имаме около 30 000 души, загинали при пътнотранспортни произшествия, и приблизително същия брой от алкохол, за съжаление. Така се развива животът, животът е сложен и разнообразен, по-сложен, отколкото пише някъде в книгите”, започна президентът.

„Въпросът е как сме живели. В края на краищата, живеят или не живеят - за никого не е ясно и как напуска [живота] - от водка или от нещо друго. Не е ясно как те си тръгнаха. Живял или не живял? И неусетно (животът) се изплъзна някак, независимо дали човек е живял или не“, каза президентът на Русия с усмивка на лицето, докато пиеше чай, сякаш не става дума за десетки хиляди загинали войници, а за някакъв военно-фантастичен роман.

Всъщност Путин директно заяви на майките, че руснаците по принцип са някакви нещастници, които в бъдеще или умират от алкохол, или умират в автомобилна катастрофа. И въобще руснаците си живеят така, че направо не е ясно защо изобщо трябва да живеят. Почти единственото нещо, което може да изпълни живота им със смисъл, е смъртта някъде в изкоп близо до Бахмут в Украйна, така че се насладете на този късмет.

На снимката: реакцията на една от майките на думите на Путин по време на срещата с президента.

Впрочем, ето ви още едно мнение - известният телевизионен пропагандист Владимир Соловьов каза в ефира на своето телевизионно предаване „Вечер с Владимир Соловьов“, че „животът (на човек в Русия) е силно надценен“ и „от смъртта изобщо не трябва да се страхуват“, защото рано или късно така или иначе ще умрем. Подобна пропаганда на смъртта беше стартирана по федералната телевизия в Русия и съвпадна с обявяването на мобилизацията.

„Да умреш, както умират нашите... Не е страшно, че ще умреш, страшно е как и за какво. Тъй като нашите хора знаят как да обичат, да се сприятеляват и да умират, и дори в такова количество... Да, и няма такъв брой светии в никоя страна по света. Това вероятно е нашата сила, включително нашата разлика от целия свят.“ Депутатът от Държавната дума Дмитрий Певцов произнесе тази реч от федералните телевизионни екрани и след това добави, че способността да умреш е основното качество на руския човек.

В социалните мрежи широко се разпространяват агитационни клипове с призиви за подписване на договор за армията.

Така в едно видео възрастен пенсионер от руската пустош осъзнава, че не му стигат парите дори за хляб и колбаси. Не му харесва тази подредба на нещата и решава да продаде старата си кола, за да удължи още малко живота си. Точно преди продажбата внукът му излиза иззад гаражите и казва, че е подписал договор в армията и сега няма смисъл да продават нищо, защото отново ще имат пари.

Подобни агитационни клипове изпълниха социалните мрежи и предизвикаха възмущение сред много руснаци. Главните герои в тях влизат във война, за да не бъдат повече примамвани от лихвари, защото искат да си изплатят заема или да купят iPhone на дъщеря си, а фабриката постоянно не плаща заплати.

Удивително е, но авторите на подобна агитация дори не са помислили, че зрителят може доста добре да се замисли - например кой доведе руснаците до такъв живот, ако не сегашното ръководство на страната? Вместо това пропагандата умишлено се съсредоточава върху безпомощността и бедността на руснаците, намеквайки им, че във войната, като на лотария, те ще могат бързо да подобрят нещата.

В Русия режимът на Путин казва по телевизията: „Вие сте бедни и безнадеждни. Нямате права и бъдеще. Вие сте такъв народ, че пак ще умрете на пътя от катастрофа или от водка. Отидете отпред, за да има поне някаква полза от вас. Ако имате късмет и не умрете, и не загубите краката си, тогава ще ви дадем шанс. Няма нужда да се страхувате от смъртта, защото Владимир Соловьов ви е казал, че животът не трябва да се надценява, а способността да умрете е основната черта на руснака. Целият този поток от презрение към руснаците не е нищо друго освен продукт на путинизма. Изводът е прост - нивото на русофобия, което излиза от стените на Кремъл, е просто невъзможно да се намери никъде другаде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

16

6екеr4о

25.01 2023 в 11:12

Уважаеми г-н Блек,
много синтезирано сте го написали!
Аз, като всички останали, съм почнал да уча руски език от детската градина, но го научих едва по време на Перестройката, Горбачов е велик държавник, Царство му Небесно, извинявам се за отклонението - щото гледах руска телевизия с речник на коленете.
Руския език си го припомних заради гадната инвазия в Украйна, но важното е, че напълно съм съгласен с обобщението: Путлер е русофоб, както и цялото му обкръжение.
Бил съм в Съветския съюз, няколко пъти съм бил в съвременна Русия, тая държава е много богата и за съвсем кратко време, въпреки всички изгъзици в развитието ѝ, дръпна много напред. Но Пиздю ѝ еб@ майката за поколения напред, извинявам се за тафтологията...

3650

15

ImBlack

24.01 2023 в 23:40

Като човек, който от предучилищна е учил руски и се е изградил като личност като е започнал от "В лесу родила с елачка", "Кузнетчик","Ульiбка", минал е през , Пушкин, Лермонтов, Полевой, до Стругацки и трите трите тома "Физика" на Савелие, дори срещата ми с "Тримата мускетари" и Шерлок Холмс беше в руската версия на филмите, та като такъв отдавна съм стигнал до извода, че никой не мрази и презира руснаците повече от управляващите ги в Кремъл!
В този ред на мисли, изявяващите се по нашите земи поддръжници на фашисткия режим на Путлер путлерофили, наричащи се от глупост "русофили", всъщност са русофоби, защото цената за "авантюрите" и болните амбиции на дребния изрод в Кремъл и котерията му блюдолизци ще я плащат обикновенните руснаци! А тези цена ще е колосална!
Към руснаците изпитвам основно съжаление, че и те като нас от глупостта си патят!

-240

14

редовно четящ

24.01 2023 в 18:58

Не си прави труда да отговаряш на този л@йн@р, дето на това отгоре е и д@бил. Кремълски отпадък, преднамерено агресивен за да предизвика отговори и да си увеличи публикациите.

810

13

@6екеr4о Русомизия е правилната дума.
Путлер Капут!

810

12

Аз бих казал:Слава на майка ти-дашната!

-529

10

6екеr4о

24.01 2023 в 13:56

Тоя автор основно бърка понятията! Говори/пише за русофобия, а терминът означава страх. Многократно съм го писал - мен не ме е страх от режима на Путлер, педеРацията се разпада, но аз искрено и безплатно ги мразя!

1220

9

хr4

24.01 2023 в 13:23

escrin, за тая работа има изписани учебници(най-добрия е на Йозеф Гьобелс-не се бъзикам). Не си мисли, че нещата со толкова прости! Ако на рашистите нещо им се получава наистина добре, то това е преваряването на мозъците на простолюдието.
Дмитрий, по-добре да беше превел "ролика" на Макс Кац вместо да ни го преразказваш(всъщност, май статията е комбинация от два клипа).

936

8

escrin

24.01 2023 в 12:54

Добре де, маа му стара, как точно се реализира тоя тип пропаганда? Ако аз довечера си включа телевизора, и някой там започне да ми обяснява, че способността ми да умра е най-важното ми качество, първо ще му тегля една тлъста псувня, и после ще сменя канала. Ама при руснаците явно работи. Сбъркани хора.