Кратък политкоректен текст

Венци Мицов Последна промяна на 05 април 2015 в 11:59 12202 39

Венци Мицов

Когато преди години си пусках филмът „Циганско време“ на Емир Костурица не знаех, че извършвам нарушение.

Не, тогава всичко ми изглеждаше някак по–просто, филмите бяха филми, заглавията им бяха заглавия и всичко беше някак логично.

Баба ми се топлеше с печка „Циганска любов“, от радио „Христо Ботев“ се носеше парчето „Цигански напеви“ на Пабло Сарасате, а когато това се случеше в края на септември, но времето беше топло, се радвахме на „циганско лято“ и хапвахме „циганска баница“ - една филийка хляб с олио, сол и червен пипер отгоре – нещо като онова на Бойко със свинската мас, ама без свинска мас.

Е, днес се оказва, че сме живели в нарушение.

Разбираме го, защото КЗД, БХК и прочее могат съвсем спокойно да ни резнат тиквите, ако не гледаме филма „Ромско време“ на Костурица, не се топлим на печка „Ромска любов“ или пък не ядем сандвич тип „баница на декадата на ромското включване“.

А бе, в шантав свят живеем, не мислите ли?

Завчера двама журналисти – Ани Цолова и Виктор Николаев - бяха порицани публично заради това, че цитирали варненски сайт, в който пишело за „циганска сеч“.

Ако баба ми беше жива, Бог да я прости, щеше да погледне активността на КЗД (Комисия за защита от дискриминация) и щеше на своя си, неполиткоректен, глас да възкликне - „Убава работа, ама...“.

Само че баба отдавна си отиде, печката и („Ромска любов“ според изискванията на политкоректността) отдавна бе предадена за вторични суровини, а аз седя и се чудя в коя година взехме да живеем.

Журналист от Казанлък излиза да снима наводнение. После пуска кадрите на сайта, в който работи. След това местен прокурор решава, че сега е моментът да се натегне и се самосезира, защото журналистът, отразил наводнението всявал паника.

В тоя ред на мисли, скъпи журналисти, имам лоша новина за вас – всички сте за затвора.

Отразявахте ли наводненията? Отразявахте ги. Отразявахте ли земетресенията? И тях ги отразявахте. Ами свлачищата? Ами мартенските снегове? Ами катастрофи, природни катаклизми, банкови кризи, политически кризи?

Всички сте виновни и сега е моментът тоя казанлъшки прокурор да бъде назначен на мястото на Цацаров, после да Ви заведе един колективен иск за насаждане на паника.

Не сте чак толкова много, ще измислят някаква нова комисия, която да ви вкарва поетапно в затвора. 

Знаете ли? Доста от нас си спомнят социализма. Там имаше различни етапи. Имаше развит социализъм, после социализъм с човешко лице и така нататък.

Явно тоя модел се е отпечатал в съзнанията ни и сега ние минаваме през различни модели демокрация – корпоративна демокрация, политкоректна демокрация, прокурорска демокрация.

После ще има и перестройка, не се притеснявайте.

Накрая демокрацията ще стане ултраразвита, няма да има кой да плаши хората с наводнения, няма да има кой да говори за ромската престъпност и за милионите откраднати пари, отпуснати по програми за ромска интеграция...

Ето, и аз говоря за роми.

Знаете ли какво обаче? За всичко това сами сме си виновни.

Преди около година гледах един млад пич, който излезе в събота сутрин в ефира на една българска телевизия.

Там той извади едни правила, подаде ги на водещия и каза, без да му дреме какво точно прави: „Ако не говорите по тия правила, ще ви съдим до откат“.

Странното е, че тоя пич не беше от някаква крайнодясна структура, ами деец на правозащитните организации у нас.
Не чух никой да протестира. Нямаше никакви протести и когато подпукаха Карбовски, но не заради някакъв скандал, а заради една метафора, употребена в негов текст.

А днес изведнъж, ни в клин ни в ръкав, разбрахме, че сме в плен на ново явление.

След като дадохме на света ракиения патриотизъм, сега даваме и ракиен либерализъм и ракиена политкоректност.

Даваме и подобрено правосъдие (в случая с прокурора бирено, защото, както той призна, си пиел бирата). Изобщо, даваме на света нова политкоректност с аромат на социализъм, комсомолска патетика, сталински идеологически обков и стахановско дръзновение.

Пиша тоя текст, защото у нас проблеми има много.

Но те не се решават.

Само се говори за тях.

Но дори говоренето за проблемите може да ви донесе проблеми.

Преди няколко години КЗД се опита да кастрира учебниците по история, български и литература.

Една дама от ДПС, сигурно я помните, искаше да се изучава фигурата на Левски в контекста на правилата на Османската империя, което означава, че самият клет Левски е нарушител.

Същата дама стана заместник–министър на образованието в кабинета на Орешарски, а днес съм изпуснал следите й.
Днес КЗД има други задачи, очевидно ги върши с дръзновение и очевидно Левски за момент може да си отдъхне.

А нещата тепърва започват.

Все по–често разни хора ще внасят разни предложения като онези на Цветанов за правомощията на главния прокурор.

Или онези на Москов за 15-годишно събиране на здравни осигуровки в разрез с всички основни закони у нас, гарантиращи 5 годишна давност.

Усещате ли как политкоректно ви пускат по пързалката?

Усещате ли как, уж в името на сигурността, ви ще ви накарат да жертвате свободата си?

Ако не усещате, то тоя текст за вас е бил загуба на време.

Но за всички останали, които имат глава на раменете си, искам да кажа – внимавайте с ракиената политкоректност и биреното правосъдие.

Те не се различават по нищо от тоталитарната цензура и самоуправство.

И имат за цел да ви сплашат.

Солидарен съм с Ани, Виктор, Мартин Карбовски, Георги Манев от Казанлък.

Бъдете и вие!

...а, мисля да сезирам КЗД и БХК относно това, че всяка нова година Виенска филхармония свири откъси от оперетата „Цигански барон“ на Йохан Щраус...

А прокуратурата ще измисля какво да уведомя – примерно, че излъчваният концерт всява паника у родните музиканти, че вземат далеч по–малки заплати от колегите си в Австрия...

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2015 в 01:55

Нещо много нелогично има в дефиницията " човек, който не трябва да се докосва,безправен и извън закона" ! Безправните и тези извън закона се "докосват" най-безпощадно - откакто свят светува. И като се нарекат роми, циганите изведнаж стават чисти, не крадат, учат в университети и живеят в панелки ?!
И накрая - трябва ли да се закрият сайтовете, които публикуват рецепти за "Циганска баница".

07.04 2015 в 15:41

Когато преди 20 години думата ром навлезе в ширпотреба, баба ми (разбрала-недоразбрала) гледала телевизия, видяла т.нар роми, и беше категорична че това са си чисти цигани.

07.04 2015 в 11:44

Присъединявам се към солидарността.
Венци аз протестирах с/ у решението за Карбовски.
Лично изразих моето недоволство в разговор с БХК.


Пич има един монолог на Слави от времето на Хъшове:
Как хората все им казват, че ги харесват, че се радват на смелостта им, но ги е страх открито да ги подкрепят.И така Хъшове отиде в най- забутаната кабеларка." Ние седим тук с нащо жалко студио, а вие седите пред телевизорите с вашия жалък страх".
Още актуално.
Тогава беше страха от посткомунистическата дълга ръка....А сега какво е?
ПС: До # 21muncho, изпитвала съм да съм отговорна за действията на всички мои съграждани, извършили някога престъпление, иди в Германия, Франция и ще ги изпиташ и ти, мунчо.Защото логиката на политкоректността е толкова плитка, че в Европа просто не споменават роми, а българи.И така, българите в представата на западноевропееца вече крадат, просят, проституират за 10 лева, живеят в гета И брутално дискриминират ромите, на които спешно трябва да им се помогне ;-)

07.04 2015 в 11:29

Присъединявам се към солидарността.
Венци аз протестирах с/ у решението за Карбовски.
Лично изразих моето недоволство в разговор с БХК.


Пич има един монолог на Слави от времето на Хъшове:
Как хората все им казват, че ги харесват, че се радват на смелостта им, но ги е страх открито да ги подкрепят.И така Хъшове отиде в най- забутаната кабеларка." Ние седим тук с нащо жалко студио, а вие седите пред телевизорите с вашия жалък страх".
Още актуално.
Тогава беше страха от посткомунистическата дълга ръка....А сега какво е?

06.04 2015 в 16:26

До dsc:
Ако се вгледаме в корена на думата, може да решим, че "циганин" е обида, но колко от нас са лингвисти?
То и българин тогава е обида, понеже думата вулгарен, произлиза от vulgar - българин.

06.04 2015 в 14:12

относно пипи-за мен промяната на художествени произведения без разрешение на аятора е недопустимо.ако атора не е жив- сори. на който не му харесва, да не го публикува, но да не го окепазява.думата негър е историческа и децата рано или късно ще разберат какво е.пипи също така е и бедна,облича се с дрипи и живее в колиба без родители, но това не й пречи да си представя, че е дъщеря на негърския крал.тази многопластовост децата я разбират по свой си начин, макар да не е изказана явно. така, че долу ръцете от Пипи, но по стадионите, айде моля без банани......нали.и с циганската сеч е същото. не е обидно да кажеш на афроамериканците, че са били роби, защото това е исторически факт. не е обидно да наречеш циганите цигани, защото намя друга дума, приета в езика ни да обозначиш тяхната общност. да те са мръсни, неуки, диви и безотговорни и ако думата цигани обобщава тези им особености- хубаво е да се обиждат и да се постараят да не са такива.проблема е, че наричаме така и други хора от техните етноси, които са малко и които не са "цигани". но тези последните не са само роми, а и от другите етноси, които са били част от циганската общност.

06.04 2015 в 14:00

както има ЦИГАНСКИ ОБИЧАИ - характерни ПРЕИМУЩЕСТВЕНО за този етнос, ЦИГАНСКА РАЖДАЕМОСТ - специфична за този етност - така има и ЧУДОВИЩНА ОГРОМНА ИРАЦИОНАЛНА ПО МАЩАБИ - ЦИГАНСКА ПРЕСТЪПНОСТ!! От педераслъците на няколко политкоректи педерася пописнуващи тук - излиза, че аху-иху, веселби, музички, и шаренийки СА характерни за циганюгите - но осакатяване и продажба на деца, търговия с млади момичета, масово мародерство, джебджийство, нападения над села, грабеж на реколта - нямат специфичен, мангасарски оттенък!

ДА! ТОВА СА СПЕЦИФИЧНИ ЦИГАНСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!

По отношение на думата негър! Едни зловредни до токсичност елементи ни внушават, че негър било обидно, "черню" един вид. НЕ! НЕГЪР НЕ Е "ЧЕРНЮ" А ЧЕРЕН(!!). И КАК ТАКА, "ДЕСЕТ МАЛКИ НЕГЪРЧЕТА" (СПОРЕД ПРЕВОДА НА ЗАГЛАВИЕТО) ДО "ОНЗИ ДЕН" не беше с расистки отенък, а от утре - ще е с расистки контекст!
И ОЩЕ ВЕДНУЖ ДА ПОВТОРЯ ТОВА КОЕТО СЪМ ПИСАЛ И В ЧУЖДАТА ПРЕСА! МОК -МЕЖДУНАРОДНИЯ ОЛИМПИЙСКИ КОМИТЕТ - РАСИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЛИ Е?? (АКО И ДА Е ПЕДРАСТКО-КОРУМПИРАНА :) ЗАЩОТО ЦВЕТОВЕТЕ НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ККРЪГОВЕ СИМВОЛИЗИРАТ ПЕТТЕ КОНТИНЕНТА, И ОСНОВНИТЕ РАСИ - И ВИЖ ТИ, ИМА ЧЕРЕН, АФРИКАНСКИ КРЪГ, АЛЬООО КЪДЕ СА ПЕДЕРУНГЕЛИТЕ, ПРОСТИТУТКИТЕ, ЛЕСБИЙКИТЕ, ТРАНССЕКСУАЛИКИТЕ САДОМАЗОВЦИТЕ И ОСТАНАЛАТА ПАПЛАЧ ОТ БХК! КАК МОЖЕ, "ЧЕРЕН КРЪГ", НЕГРИ. АХ, ОХ И ВЪХ!

И В НАУКАТА КАКТО СЕ ГОВОРИ ЗА НЕГРОИДНА РАСА СЕ ИМА ПРЕДВИД ЧЕРНОПОДОБНА, а не "ЧЕРНЬОВСКА" РАСА.
И мисля, че темата се разводни и коментарите минаха в руслото на безплодното какнижене!

ПО СЪЩЕСТВЕНОТО! СЪЩЕСТВУВА ЛИ В БЪЛГАРИЯ ИСТИНСКА ПРАВОЗАЩИТНА ОРГАНИЗАЦИЯ, НЕ ГОВОРЯ ЗА ИМПОТЕНТ-ФАШИСТИ ИЛИ ИСЛЯМО-ЛИБЕРАЛО-ПЕДАЛИ, КОИТО ДА ЗАЩИТЯТ ХОРАТА ОТ ОРГАНИЗИРАНИЯ ТЕРОР И ТОРМОЗ ОТ СТРАНА НА БХК И КЗД!

06.04 2015 в 13:32

Ми не съм, но простичката ми мисъл (тук маса народ сте все знаячи, аз не претендирам да съм такъв)беше, че не е важно само какво казваш, но и как го казваш, какво влагаш смислово и като отношение. Щото ако почнем да се обиждаме на всяка дума, казана от сульо и пульо (ай ся и те да се обидят, като се разпознаят), трябва да се изпозаколим и изпозастреляме едни други до крак. И да остане най-якият обидчивец. Ебати апокалипсиса. Прочее, аз думата "гяур" винаги съм я чувал изричана с някакво такова презрение. "Негър" и "циганин" - много рядко в тоя тон.
Еми няма смисъл. Животът е малко по-прост и логичен от разни комплексари и нагтетявачи на комплексарщини, които са превърнали в бизнес атакуването на всяка втора дума, изречена във Вселената.
Пак не разбрах - осакатяването на фактически съществуващи художествени произведения за да сме коректни да не обидим Снежанка и седемте джуджета, полезно и хуманно ли е?...

06.04 2015 в 13:09

Шумлю, не моеш да сфанеш, защото явно не си нито циганин, нито негър. ако беше, щеше да схванеш. Думата негър е латинското за черно-"черньо" думата циганин е старогръцка за недосегаем, в смисъл на човек, който не трябва да се докосва,безправен и извън закона.На нито един африкански език, нито на някое ромско наречие те не се наричат негри или цигани. имат си много други имена. в този смисъл, за някои думата"гяур"(неверник) не е обидна, а констаира факта, че лицето не е мюсюлманин. я сега се замисли турската дума гяур за теб дали не е обидна? нито гяур се употребява само за българите, нито циганин и негър само за хора от един етнос.разликата е, че гяур обобщава непринадлежност към дадена религия, негър- принадлежност към дадена раса, а циганин-принадлежност към дадена социална и културна общност, съставена от много етноси и до голяма степен размита етнически. ако заменим тези понятия с думите, с които се наричат самите тези общности, те не са обидни, примерно арфиканец или банту, или масаи.или християнин, католик, православен,невярващ в мохамед и т.н. а скакво да заменим цигани? това е въпросът. те се обиждат, но самите те не се наричат роми.роми са само част от тях.както американските потомци на робите, трябва да си изберат някакъв евфемистичен израз, необиден, като "афроамериканци".

06.04 2015 в 12:47

Това публикувано тук е като пародия.