Кратък политкоректен текст

Венци Мицов 05 април 2015 в 11:59 14638 39

Венци Мицов

Когато преди години си пусках филмът „Циганско време“ на Емир Костурица не знаех, че извършвам нарушение.

Не, тогава всичко ми изглеждаше някак по–просто, филмите бяха филми, заглавията им бяха заглавия и всичко беше някак логично.

Баба ми се топлеше с печка „Циганска любов“, от радио „Христо Ботев“ се носеше парчето „Цигански напеви“ на Пабло Сарасате, а когато това се случеше в края на септември, но времето беше топло, се радвахме на „циганско лято“ и хапвахме „циганска баница“ - една филийка хляб с олио, сол и червен пипер отгоре – нещо като онова на Бойко със свинската мас, ама без свинска мас.

Е, днес се оказва, че сме живели в нарушение.

Разбираме го, защото КЗД, БХК и прочее могат съвсем спокойно да ни резнат тиквите, ако не гледаме филма „Ромско време“ на Костурица, не се топлим на печка „Ромска любов“ или пък не ядем сандвич тип „баница на декадата на ромското включване“.

А бе, в шантав свят живеем, не мислите ли?

Завчера двама журналисти – Ани Цолова и Виктор Николаев - бяха порицани публично заради това, че цитирали варненски сайт, в който пишело за „циганска сеч“.

Ако баба ми беше жива, Бог да я прости, щеше да погледне активността на КЗД (Комисия за защита от дискриминация) и щеше на своя си, неполиткоректен, глас да възкликне - „Убава работа, ама...“.

Само че баба отдавна си отиде, печката и („Ромска любов“ според изискванията на политкоректността) отдавна бе предадена за вторични суровини, а аз седя и се чудя в коя година взехме да живеем.

Журналист от Казанлък излиза да снима наводнение. После пуска кадрите на сайта, в който работи. След това местен прокурор решава, че сега е моментът да се натегне и се самосезира, защото журналистът, отразил наводнението всявал паника.

В тоя ред на мисли, скъпи журналисти, имам лоша новина за вас – всички сте за затвора.

Отразявахте ли наводненията? Отразявахте ги. Отразявахте ли земетресенията? И тях ги отразявахте. Ами свлачищата? Ами мартенските снегове? Ами катастрофи, природни катаклизми, банкови кризи, политически кризи?

Всички сте виновни и сега е моментът тоя казанлъшки прокурор да бъде назначен на мястото на Цацаров, после да Ви заведе един колективен иск за насаждане на паника.

Не сте чак толкова много, ще измислят някаква нова комисия, която да ви вкарва поетапно в затвора. 

Знаете ли? Доста от нас си спомнят социализма. Там имаше различни етапи. Имаше развит социализъм, после социализъм с човешко лице и така нататък.

Явно тоя модел се е отпечатал в съзнанията ни и сега ние минаваме през различни модели демокрация – корпоративна демокрация, политкоректна демокрация, прокурорска демокрация.

После ще има и перестройка, не се притеснявайте.

Накрая демокрацията ще стане ултраразвита, няма да има кой да плаши хората с наводнения, няма да има кой да говори за ромската престъпност и за милионите откраднати пари, отпуснати по програми за ромска интеграция...

Ето, и аз говоря за роми.

Знаете ли какво обаче? За всичко това сами сме си виновни.

Преди около година гледах един млад пич, който излезе в събота сутрин в ефира на една българска телевизия.

Там той извади едни правила, подаде ги на водещия и каза, без да му дреме какво точно прави: „Ако не говорите по тия правила, ще ви съдим до откат“.

Странното е, че тоя пич не беше от някаква крайнодясна структура, ами деец на правозащитните организации у нас.
Не чух никой да протестира. Нямаше никакви протести и когато подпукаха Карбовски, но не заради някакъв скандал, а заради една метафора, употребена в негов текст.

А днес изведнъж, ни в клин ни в ръкав, разбрахме, че сме в плен на ново явление.

След като дадохме на света ракиения патриотизъм, сега даваме и ракиен либерализъм и ракиена политкоректност.

Даваме и подобрено правосъдие (в случая с прокурора бирено, защото, както той призна, си пиел бирата). Изобщо, даваме на света нова политкоректност с аромат на социализъм, комсомолска патетика, сталински идеологически обков и стахановско дръзновение.

Пиша тоя текст, защото у нас проблеми има много.

Но те не се решават.

Само се говори за тях.

Но дори говоренето за проблемите може да ви донесе проблеми.

Преди няколко години КЗД се опита да кастрира учебниците по история, български и литература.

Една дама от ДПС, сигурно я помните, искаше да се изучава фигурата на Левски в контекста на правилата на Османската империя, което означава, че самият клет Левски е нарушител.

Същата дама стана заместник–министър на образованието в кабинета на Орешарски, а днес съм изпуснал следите й.
Днес КЗД има други задачи, очевидно ги върши с дръзновение и очевидно Левски за момент може да си отдъхне.

А нещата тепърва започват.

Все по–често разни хора ще внасят разни предложения като онези на Цветанов за правомощията на главния прокурор.

Или онези на Москов за 15-годишно събиране на здравни осигуровки в разрез с всички основни закони у нас, гарантиращи 5 годишна давност.

Усещате ли как политкоректно ви пускат по пързалката?

Усещате ли как, уж в името на сигурността, ви ще ви накарат да жертвате свободата си?

Ако не усещате, то тоя текст за вас е бил загуба на време.

Но за всички останали, които имат глава на раменете си, искам да кажа – внимавайте с ракиената политкоректност и биреното правосъдие.

Те не се различават по нищо от тоталитарната цензура и самоуправство.

И имат за цел да ви сплашат.

Солидарен съм с Ани, Виктор, Мартин Карбовски, Георги Манев от Казанлък.

Бъдете и вие!

...а, мисля да сезирам КЗД и БХК относно това, че всяка нова година Виенска филхармония свири откъси от оперетата „Цигански барон“ на Йохан Щраус...

А прокуратурата ще измисля какво да уведомя – примерно, че излъчваният концерт всява паника у родните музиканти, че вземат далеч по–малки заплати от колегите си в Австрия...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!