Как в ''демократична'' Русия осъдиха мъж заради антивоенна рисунка на дъщеря му

"Затвориха ме в един кабинет за два часа и половина, включиха руския химн на пълна сила и ме оставиха вътре"

Дмитрий Чупраков за OFFNews 08 март 2023 в 07:54 8645 7

Маша Москалева и баща и Алексей Москалев

Снимка The Moskow times

Маша Москалева и баща и Алексей Москалев

Историята започва така...

През април 2022 г. в град Ефремов, Тулска област, в Училище №9 учител по рисуване дава задача на шестокласниците - да нарисуват картина в подкрепа на действията на руската армия в Украйна.

Ученичката от шести клас Маша Москалева обаче рисува съвсем друга картина - на нея стои жена с дете, зад тях е знамето на Украйна, а от Русия ракети летят към тях.

Рисунката съдържа два надписа - "Не на войната" и "Слава на Украйна".

Маша Москалева

Бащата на момичето, Алексей Москалев, се грижи сам Маша, тъй като майка ѝ живее в друг град от много години. Алексей е на 54 години, отглежда декоративни птици и има малка ферма. В деня, в който Маша рисува антивоенната рисунка, директорът на училището се обажда на полицията.

„Учителката отива при директора и двамата викат полиция. Междувременно учителката по рисуване успяла да уплаши дъщеря ми, така че когато полицаите пристигнали и я чакали на входа, питайки всички деца за имената и фамилиите, тя веднага разбрала какво става. Успяла да се изплъзне – казала им измислена фамилия. Тя дотича вкъщи, задъхана, казвайки: „Тате, полицията почти ме хвана, нарисувах картина.“ Дъщеря ми беше уплашена, обещах, че на следващия ден ще отида с нея и ще я чакам до края на уроците “, спомня си Алексей.

Алексей Москалев

На следващия ден Алексей, както е обещал, отива в училището, за да чака Маша. Когато директорката го вижда, веднага звъни в полицията. Заедно с полицията пристига и службата за настойничество. Полицията показва рисунката на Маша на бащата и твърди, че Алексей възпитава дъщеря си неправилно. Маша е изведена от класа и отведена по коридора като затворник.

„Вкараха ни в колата, учениците гледаха от прозорците - сякаш терористите бяха водени“, разказва Алексей.

По време на разпита в профилите на социалните мрежи на Алексей са открити карикатури на Владимир Путин и коментари в подкрепа на Украйна.

Алексей е глобен с 32 000 рубли (780 лв.) по член 1 на чл. 20.3.3 от Административния кодекс (линк).

С това обаче бедите на Алексей и Маша не свършват.

В деня след процеса на бащата на шестокласничката се обаждат и му казват, че служители на ФСБ са дошли в училището на Маша и той трябва да се яви там. Когато отива, му заявяват, че възпитава дъщеря си неправилно и че тя трябва да ръководи някакво младежко движение в подкрепа на руската армия. Алексей отказва, като отговаря, че Маша има твърде малко свободно време.

Следващата среща с офицери от ФСБ се провежда точно преди Нова година.

„Сутринта на 30 декември ми се обадиха в седем и половина сутринта, мърморейки нещо в телефона“, казва Алексей.  Той се поглежда през прозореца и е шокиран: пет полицейски коли стоят около къщата, малко по-нататък - колата на МЧС (спасителна кола) и пожарна. Около дванадесет души - служители на ФСБ и няколко полицаи излизат от колите и се насочват към техния вход. Алексей разбира моментално, че идват за тях.

Алексей отваря, след като службите започват да режат вратата. По време на обиските е преобърната цялата им къща, снимана е и прословутата рисунка на Маша с надпис „Слава на Украйна“, а парите, които са спестили, цялата електроника, компютри, телефони и дори всички кабели в апартамента са иззети като доказателство. След обиска Алексей е отведен на разпит, на който през цялото време му задават въпроси кой му плаща за това. Мъжът е измъчвали и бит.

„Следобед ме затвориха в един кабинет за два часа и половина, включиха руския химн на пълна сила и ме оставиха вътре. Стените се разтресоха. След това сърцето ми се сви. Уплашиха се, че ще умра там, извикаха линейка. Лекарите измериха кръвното ми, дадоха ми две хапчета, биха ми инжекция и си тръгнаха”, разказва бащата на Маша.

Днес Маша Москалева е в сиропиталище, а бащата Алексей е под домашен арест до 27 март. Алексей е подведен под наказателна отговорност по част 1 на чл. 280.3 от Наказателния кодекс (линк). На 3 март следовател идва при Маша, за да я вземе и да я върне у дома, но момичето не е върнато, като е изтъкната причина - решението на комисията по въпросите на непълнолетните.

Това не е първият подобен случай с ученици.

През май 2022 г. на тържествена линия в дагестанско училище ученичка каза пред микрофон, че Путин е дявол и иска свобода за Украйна, след което момичето е тормозено в училище и бива принудено да се извини пред включена камера.

През октомври ученичка беше преследвана за антивоенно писмо в град Екатеринбург. Тя написа, че не разбира защо хората трябва да бъдат убивани в чужда земя.

През същия октомври в Москва полицията отведе петокласничката Варя Галкина и майка ѝ, защото момичето постави украинското знаме и „Света Жавелина“ в социалната мрежа на Авар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

7

6екеr4о

08.03 2023 в 14:35

Очевидно блядовете са способни на всякакви гнусотии, уроди безподобни!
Потресаваща е идеята на какво са подложени тези деца в руски сиропиталища. Не искам да се замислям, а ащо по-малко имам сили да търся информацията за съдбата на украинчетата, насила депортирани в блатната педеРация... Със сигурност е некакъв безкраен кошмар, осакатяват децата, за да станат имперски еничари, изроди...
Има едно разкошно есе на Иво Иванов, български журналист, живеещ и работещ в Канзас, САЩ, за осиновяването и живота на един украински ангел на име Оксана Евгения Бондарчук Мастърс, която днес е легенда без еквивалент в Американският спорт. Участник е в шест последователни ПАРАОЛИМПИАДИ, от които е спечелила 17 медала в четири различни спорта!
А трагедията в ЧЕРНОБИЛ е израснала украинско сиропиталище от СЪВЕТСКИ ТИП...
https://bgathletic.com/new.php?id=29166

12407

6

Bad Horse

08.03 2023 в 10:58

Децата са невинни навсякъде, дори в Русия, затворът на народите.

2550

5

alfakentavur

08.03 2023 в 10:44

На бас, че тука рашистките мекерета няма да коментират.

-1555

4

ob1

08.03 2023 в 09:07

Има и нормални хора в блатото, но едни 98% орки развалят доброто име на всички.
А мурзилките тук имат наглостта да плямпат за свобода на словото...

22547

3

dolivo

08.03 2023 в 08:46

мдаааа, Кафка ряпа да яде...

Оруел плаче...

Солженицин се върти в гроба...

345

2

Джендо Джедев

08.03 2023 в 08:06

"парите, които са спестили, цялата електроника, компютри, телефони и дори всички кабели в апартамента са иззети като доказателство"

Парите ще бъдат поделени между началниците. Електрониката - по-хубавата ще отиде при парите, останалата - по орангутаните дето са разбивали вратата. Ако не я харесат - в заложна къща. Кабелите - на вторични, грошовете - при орангутаните. Русский мир! :D

345

1

Джендо Джедев

08.03 2023 в 08:02

Каква прекрасна страна е Рашка! :D И тия имат наглостта да искат да имат думата какво да става по света... Майко мила!