Как Путин възроди НАТО

Дмитрий Чупраков за OFFNews 29 декември 2022 в 09:07 9722 6

НАТО

Снимка GettyImages

НАТО

Една от най-популярните версии защо Русия атакува Украйна в пълен мащаб през февруари 2022 г. е теорията за необходимостта от конфронтация с НАТО, коeто продължава да се разширява на изток, противно на обещанията си, и се превръща в реална заплаха за Русия.

В руското информационно пространство съществува дълбоко вкоренен мит, че НАТО в преговорите си с Горбачов през 1990 г. е обещало никога повече да не се разширява на изток.

Документални доказателства за такива споразумения обаче няма. През 2014 г. Михаил Горбачов дори призна, че НАТО всъщност никога не е поемало подобен ангажимент.

- Мит ли е, че Западът ви е измамил за разширяването на НАТО на изток?

- Наистина е мит. И пресата имаше пръст в това. Нашата любима преса - каза Горбачов пред журналист в интервю за германския телевизионен канал ZDF.

Въпреки продължаващото разширяване на НАТО, с разпадането на СССР алиансът изглеждаше сякаш започва да губи смисъла си на съществуване. Това изглеждаше така, тъй като нямаше ясно дефиниран външен враг, сравним по сила с алианса. НАТО и Русия участваха в сътрудничеството на Съвета Русия-НАТО през 2002-2008 г., Русия и НАТО участваха в съвместни учения и до февруари 2022 г. страните членки на НАТО бяха едни от основните външни търговски партньори на Русия.

Така Русия не изглеждаше подходяща за ролята на външен враг. Освен това Русия не изглеждаше реална опасност за външния свят. В същото време данъкоплатци от 30 страни продължиха да поддържат привидно безсмислен военен съюз. Много граждани биха могли да имат напълно логичен въпрос: „Защо изобщо трябва да даваме 1%–2% от БВП за поддържането на огромна безсмислена организация?“

Срещата на върха Русия-НАТО 2002 година.

През февруари 2022 г. Путин изпрати руски войски да превземат Украйна, а неговите пропагандисти по държавната телевизия започнаха да разказват на цялата страна как Русия скоро ще превземе Европа и може би дори ще нанесе ядрен удар по западните страни. Трудно е да си представим кой, ако не Кремъл, с такива агресивни действия и реторика би могъл да вдъхне нов живот и смисъл на съществуването на НАТО. Предвид дължината на сухопътната граница от повече от 1200 километра между Русия и членовете на НАТО, причините за безпокойство на фона на заплахите от страна на Русия са получили солидна основа.

Сега в близост до границите на НАТО не се провеждат безобидни учения на руските войски, а се води истинска завоевателна война с използване на всички видове оръжия с изключение на ядрените.

Кой сега ще посмее да каже, че не си струва да се увеличава финансирането на алианса?

Разходи за отбрана на членовете на НАТО през 2014 г. и очаквани разходи след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна като процент от БВП

Съседните страни на Русия - Швеция и Финландия, поддържаха своя военен неутралитет много дълго време и не предвещаваха промяна в статута си в бъдеще, но инвазията на Русия в Украйна ги принуди да променят непоклатимата си предишна позиция. Между другото, до 1917 г. Финландия беше част от Руската империя и беше напълно възможно да се очаква, че Путин ще иска да ги „върне“ на Русия насила. Руското нахлуване в Украйна коренно промени общественото мнение във Финландия и Швеция за членството в НАТО и през май 2022 г. и двете страни кандидатстваха за присъединяване към алианса.

Любопитно е, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, дължината на границата на НАТО с Русия ще се увеличи с още 1300 километра и освен това ще се удвои. Не съм сигурен, че точно това очакваше Путин от военната си кампания в Украйна, но алиансът трябва да му е благодарен за двама нови потенциални членове.

Процент на хората във Финландия и Швеция против/за присъединяване към НАТО преди и след нахлуването на Русия в Украйна ISPI (линк тук)

Днес е трудно да си представим, че който и да е европейски политик със здрав разум би предложил да се намалят разходите за финансиране на НАТО, още по-малко да се премахне организацията. Можеше да се стигне до това в близко бъдеще, поне би било рационално, ако не беше старият диктатор, който започна истинска война в центъра на Европа и чиито слуги заплашват да завземат Украйна, да атакуват други държави далеч отвъд Украйна и да нанесат ядрени удари в Европа.

Благодарение на Путин увеличението на финансирането на НАТО изглежда доста солидно, а членството в организацията стана желано дори за онези, които преди бяха сред скептиците на алианса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

6

alfakentavur

30.12 2022 в 08:47

Ордер, рашистка подлого. При всяка анкета трябва да се посочва он кого и къде и как е правена. Та от кого е "твоята"? Пак от факти.бг, откъдето си копи пействаш едни и същи коментари.
Анкета онлайн и без регистрация няма НИКАКВА стойност. Другите тролове и рашистки подлоги с генератори за айпи адреси отишли и направили Путлер "най-влиятелен" във... факти.бг. Чудо голямо.
И това ако е "народа" - ти си Майка Тереза.

2073

5

Johnny B Goode

29.12 2022 в 19:45

Кой народ бе, киртак?
Анкети сред членовете на Израждане ли си правил?

-529

4

6екеr4о

29.12 2022 в 16:36

Разликата във военните бюджети на САЩ и на педеРацията до сега беше около 13 (повтарям тринадесет) пъти! А за в бъдеше!? Е, то у путлерландия човешкият живот няма никаква ценност, за това на солдата не му трябват дрехи, храна и най-вече оръжие, и без това скоро ще трябва да го залеят с бензин и да го подпалят, та да си спестят закопаването в замръзналата земя...

-1555

3

ob1

29.12 2022 в 15:15

РуZка мършо, влиятелен не значи харесван...
Скапаният бункерен сопол е достатъчно влиятелен да накара света да изхарчи трилиони за оръжия. В същото време го харесват само децата му (може би) и няколко такива подлоги като тебе.

705

2

order

29.12 2022 в 12:22

А народа как го вижда....

Кой е най-влиятелният политик в света в края на 2022 година?
Джо Байдън
14% (493)
Владимир Путин
55% (1986)
Си Дзинпин
14% (493)
Володимир Зеленски
13% (484)
Еманюел Макрон
2% (74)
Урсула фон дер Лайен
2% (80)

-529

1

6екеr4о

29.12 2022 в 09:32

Изключително радостни новини! Целият свят се милитаризира с бясна скорост, мого милиарди са похарчени и ще бъдат похарчени. Питането е за какво!? Заради кремълския малоумник и гадната шайка около него... Какво се случва със здравеопазване, образование, наука, примерно??? А със зелената сделка... Просто безумие!