Из делниците на един луд (26-30 март)

Тони Филипов, д-р 02 април 2018 в 12:26 27083 0

Понеделник, 26 март

Доналд Туск обобщи срещата Турция-ЕС във Варна без тая-оная: "Не взехме никакви решения и не постигнахме никакви компромиси. Върховенството на закона, свободата на пресата, двустранните отношения с Кипър или Гърция, както и военната операция в Сирия си остават обективни проблеми. Само напредъкът по тези въпроси може да подобри отношенията ни."

Но все пак е пресилено да се казва, че срещата е провал. В дипломацията, както и в живота, има правило – продължават ли разговорите, има надежда нещата да се оправят. Но спрат ли - всичко може да се случи. И домораслият геополитик заслужава червена точка, защото успя все пак да организира тази среща.

Разбира се, че ми беше смешен в ролята на посредник между Турция и Европа. И как не? Да изразиш благодарност на Доналд Тръмп, когато срещу теб стои Доналд Туск, си е комично отвсякъде. И поне името на пияното си приятелче трябваше да запомни, не да му вика Жан-Клон ли, Жан-Клюн ли, не чух добре. Но съдбата сама си избира героите. Не знаем дали в този момент не ѝ е нужен точно смешник.

Снимка Хр. Комарницки, в. „Сега“

Министър Захариева вика, че България не смята, че е уместно да гони руски дипломати заради случая "Скрипал". Страната ни е солидарна с Великобритания, но подобни мерки засега не се налагат.

А пък Фрог нюз научил от дипломатически източник, че руски дипломати пратили по служител на МВнР хабер на българското правителство – ако изгоните наши дипломати, чакайте компромати. Ставало дума за документи, компрометиращи високопоставени български политици в далавери по „Южен поток“, АЕЦ-Белене и др. Демек, за корупция на най-високо ниво. Че има корупция там, има. Обаче следите водят както до високопоставени български, така и до високопоставени руски политици. Да не кажа най-високо… Та кой знае.

За трагедията в Кемерово нямам сърце да коментирам. Просто ще цитирам казаното от Богомил Бонев във Фейсбук, което ми се струва доста точно: „Ке́мерово е другото име на Майдан… Това е терористичен акт и между заподозрените са западните служби. Най-вероятната хипотеза, както те обичат да казват. Личи си по многобройните сайтове на руските соросоиди. Директно обвиниха Путин. Всичко това се връзва в една верига с отравянето на Скрипал, от което Русия няма никаква полза, със свалянето на малайзийския самолет над Украйна, с убийството на разни безвредни опозиционери. Класическа многоходова операция по дискредитирането на Путин.“

Чак не ми се вярва, че не е шега…
Много е вярна поговорката, че с какъвто се събереш, с такъв си се събрал… Няма как руско-българският гражданин Георги Гергов да ти е кум и ти да не прихванеш русофилската краста. Бонев, ако помните, беше министър в кабинета на Костов и то точно по времето, когато отказахме коридор на руските самолети. Голяма метаморфоза е претърпял.

Ето това се казва да пръднеш с голи уста. Ох, обаче това няма да го разберете, ако не го обясня. През 2004 г. поетът и преподавател в СУ Ани Илков даде воля на своята лична и на цялото ДСБ омраза към Бонев във в. “Седем”. В рима, както се полага на поет, и без много да се церемони. Той, ако помните, викаше на комунистите “червени педерюги”, което заслужава уважение.

Ако не беше толкоз смотан кюстендилски кривундел,
щех да те извикам на дуел
………
Потен, червендалест, леко мръднал,
във въздуха с голи уста е пръднал…

Но бърка поетът, за някои неща много бърка. Бонев е от Радомир, не от Кюстендил.

Вторник, 27 март

Къде го чукаш, къде се пука… 17 държави вече са обявили, че гонят руски шпиони в знак на солидарност с Великобритания. А Борисов разпореди на посланика ни в Москва Бойко Коцев да се прибере в София за консултации.

Голям таш…, пардон, майтап. Правителството се гърчи като глист на синапова клонка, и въпреки това всички са доволни – и посланикът на САЩ, и тоя на Русия, а английският ни разбира и ни съчувства…

Анатолий Макаров: "Считам, че позицията на България в тази ситуация е много разумна и добре претеглена - първо да се получат доказателства, а после да се взима решение, а не обратното…"

Ерик Рубин: „Мисля, че най-важното е да се даде ясен знак, че нашите страни са заедно в подкрепата си за Великобритания. И отговорът тук, в България, също изразява подкрепа…"

Ема Хопкинс: „Има много страни като България, за които поради географски, икономически и енергийни причини е много трудно да вземат такова решение. България присъства в тази реакция на международно равнище, за което ние сме много благодарни…“

Просто едвам се удържам да не си помисля, че Борисов е голям дипломат. Наистина едвам…

Световноизвестният философ, лингвист и писател Юлия Кръстева е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на ДС с псевдоним Сабина, става ясно от решение на Комисията по досиетата. Кръстева е била регистрирана като сътрудник през юни 1971 г., или пет години след като заминава да следва в Париж със стипендия на френското правителство.

Много мътна история, но според нас сценарият още не се е разгърнал. Той ще протече на няколко етапа. На първи етап Кръстева е агент на ДС, шпионин на българското разузнаване. После ще се окаже, че е вербувана и от френското разузнаване. Българското разузнаване ще разбере, че е станало за кашмер и ще поиска да си отмъсти. Дали ще се стигне до чадър (Новичок), не мога да съм сигурен, по-скоро не. За разлика от Русия ние сме в ЕС. Но пък за прилика с Русия и у нас управляват ченгетата…

Сряда, 28 март

България ще експулсира руски дипломати, намекна Цецерон по телевизора. Вдругиден обаче ще разберем, че е направил това изказване на своя глава, без да пита Борисов. Или към него момент и на Борисов още не му е било ясно как ще постъпи.

Но в петък ще стане ясно, че никой няма да гоним. Не ни е в характера. Колегата Йово Николов напомня, че в новата ни история един единствен път сме гонили руски дипломати – през март 2001 г. правителството на Иван Костов гони трима заради шпионаж и саботиране на присъединяването на България към НАТО.

Между другото, оня ден срещнах Цецерон в Музикалния театър на представлението „Царицата на чардаша“. (Не ме питайте какво съм правил там, имах основателна причина!) Цветанов на оперета! Малко показно хванати за ръка със съпругата като влюбени…

Изследване на Алфа Рисърч показва, че в просовиденията на АФИС от миналата седмица, има нещо вярно. БСП застига ГЕРБ. По-точно обратно, ГЕРБ почти настига БСП. Партията на Борисов си остава първа сила, но зад нея биха застанали 23.1% от избирателите. За БСП биха гласували 20.5%.

57% от българите били на мнение, че правителството е замесено по някакъв начин в продажбата на ЧЕЗ на пазарджишката „Инерком“. Обаче това не разклащало доверието на симпатизантите в ГЕРБ. Кабинетът запазвал доверието, което имал през декември. Само критиците му се били увеличили с 4%.

То бива когнитивен дисонанс, бива, ама това вече е направо бивол курбан. Нали помните какво беше когнитивен дисонанс? Да откажеш да приемеш действителността, защото тя противоречи на изградените ти представи за нея. Разправяй им, ако си немаш работа, че некой си е мутра, че е окрал държавата, че източва еврофондовете, че съсипва и краде бизнеса на хората… Те си остават глухи. За да не си признаят, че са сбъркали. Щото, нали, българинът почти никога не бърка...

Друг много интересен извод от изследването на Алфа е, че посещението на патриарх Кирил е изиграло много положителна роля за освестяването на нацията. 67% от българите оценяват думите му като неприемливи и унизителни. Само 25%, явно русофили-чугуни, ги приемат за справедливи. Следствие на народополезната дейност на руския поп за пръв път след Украинската криза позитивното отношение към Русия е спаднало от 66% на 56%. И обратно, подкрепата за ЕС се е увеличила от 50% до 58%, а за НАТО – от 38% до 44%.

Проучване на „Тренд“ пък показва, че голяма част от българите вярват в световни конспирации и свръхестествени сили. 66% от нашенци вярвали, че съществуват организации, които изкуствено създават болести, за да се продават нови лекарства. А 40% вярвали в съществуването на тайно общество, което управлява
света (илюминати, масони…)

Но, за да не си помислите, че става дума за прости хора, ще се отклоня малко, за да кажа как проф. Михаил Константинов обясни вчера новата студена война в света, която според него няма задълго да е студена. Основната причина била в това, че предстояло рухване на финансовата система.

Световните дългове, вика, са хиляда трилиона, един милион милиарда… 15 пъти годишния брутен продукт на света. Т.е. цялата световна икономика в момента е напълно измислена и ако рухне, банкстерите ще пострадат тежко. Но ако има война, те ще кажат – а, бе, парите ви изгоряха, защото имаше война. И точно към това бутат света – война, която да изгори парите. Но единственото, което ще направят, е да завлекат всички в пропастта. 

Не казвам, че това е класически пример за теория на конспирацията. Но не казвам и обратното.

24% от българите вярвали в съществуването на ХААРП, а 25% в кемтрейлс. Не е чудно, даже са малко. Спомняме си как на предизборна среща във Варна Румен Радев беше запитан от будни граждани за кемтрейлсите. И той отговори: „Нямам факти и данни, че има такова пръскане. До момента наистина нямам. Но ако наистина тази тревога продължава и вече тревожи много граждани, можем да организираме една проверка. Ако има такова нещо ще вземем мерки.”

Вместо да каже: не ме занимавайте с простотии, той ще взема мерки! И това го писа цялата преса и го предадоха всички телевизори. И за простите българи, тоест, за една голяма част от българите (80% според Иво Христов) това е доказателство, че го има таковата нещо.

Според данните от изследването 35% от българите носят червен конец срещу уроки. Която цифра също ми се струва силно намалена с оглед на факта, че и премиерът Станишев, и премиерът Борисов редовно се появяваха с червен конец на кунката.

Българите масово вярвали в магии, чукали на дърво, плашели се от черна котка… И изобщо в суеверието си народът се оказва напълно достоен за премиера си. Защото Борисов е суеверен като бабичка. С червения конец не се разделя от години. Като му минава котка път, се завъртал три пъти, преди да продължи, а ако е с кортежа, карал охраната да се върне и да мине по друга улица. Ставал винаги с десния крак напред, в понеделник не се бръснел, не си режел ноктите и не давал пари на заем… За капак ходи и на врачки. Гадателката Щерона Ваклушева се похвали, че тя му е сложила червения конец. Тази Ваклушева навремето спасила Тодор Живков. Готвели му атентат с тротил в подметките. Обаче тя сънувала сън и се обадила на сътрудниците му. И на Костов помогнала. Направена му била магия и от там му се получила лоша кръв. Госпожата развалила магията и му казала, че не трябва да яде месо. Та затова Костов е вегетарианец. Като благодарност той ѝ дал на $14 хил., с които тя построила параклиса "Св. Пантелеймон" в с. Мирово, където сега приема клиентите си.

Представяте ли си, граждани, докъде са стигнали нещата?! Врачка гадае в православен параклис. И вероятно си плаща, щото дедо поп си мълчи…

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови