Из делниците на един луд (19-23 март)

Тони Филипов, д-р 26 март 2018 в 11:51 28300 0

Понеделник, 19 март

Иска ми се да се пошегувам с руснаците, че пак си избраха Путин и то с умопомрачителните за демократичните държави 76.67%, но се страхувам да не стане като оная приказка, дръж ми мари копелето да се посмея на оназ курва… Да не сме (сте!) избирали три пъти подред мутрата, да се смеем. И само мутрата да е… Оня ден написахме в Прас-Прес: „Борисов, Сидеров, Каракачанов, Валери Симеонов. Не ви ли идва да се гръмнете, бе, братя?! Сизиф е бутал един камък само, а вие избутахте безброй камъни и дървеи нагоре. И те после ви падаха по главите… И въпреки това не ви дойде акълът. Не го чакайте, да знаете! Старите хора казват, че акъл и мензис не дойде ли навреме, хич и не го чакай…

Лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов гласувал вчера за Путин. Както навярно помните, той е не само почетен консул на Русия, но също и руски гражданин. Предполага се, че червеният олигарх е станал руснак през 2009 г., подплашен от заканите на идващия на власт Борисов. Просто не е знаел, че при Борисов комунистите ще си живеят толкова добре, колкото и при Станишев. Ако не и по-добре.

На журналистически въпрос: къде е сърцето му – тук или в Русия, българо-руският гражданин рекъл: „Е, това е трудното, но аз балансирам нещата.”

Ето това значи сбъдната българска мечта! Хем е с Русия в Евразия, хем с България в Европейския съюз. Нещо като и онова до края, и душата в рая…

Депутатът от БСП Ташко Ерменков: „Днес Крим гласува. Обидени от анексията на Русия над 90% от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата - чухте ли гласа на хората в Крим? Крим каза своята тежка дума, а Вие, както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти!"

Чемодан, вокзал, Москва, бе, цървул!

Аман от тъпи ченгета. Извинете за тавтологията.

На официалното тържество за награждаване на „Достойните българи“, организирано от „24 часа“, станал малък инцидент. Борисов трябвало да връчи част от наградите, но като с появил на сцената, възрастен гражданин се провиква от залата: „Борисов е три мандата премиер и не можа да оправи държавата. Това е един некадърник, той е некадърник и това е безобразие. Много моля да си ходи Бойко Борисов!“

И да искам да му възразя на този гражданин, не мога. То аз и не искам, де. Щото накъде се обърнеш, все доказателства за пълната некадърност. И крадливост, но за нея после. Събрал вчера част от министрите и почнал да се възмущава от дупките по пътищата. И поискал до всяка дупка да дежури полицай. "Това не може да продължава! Хората чупят коли, пукат гуми, а и това си е реална опасност за живота… Докато не се оправи – ще стои там.“

Всяка година по това време пътищата и улиците у нас изглеждат така, сякаш не зимата е свършила, а войната. (Това го взехме назаем от един казак преди време и забравихме да му го върнем…) И сега изведнъж премиерът направи откритие.
А, бе, аланкоолу! Ти управляваш от 2009 г., бе! Тия дупки до една са рожби на твоето управление.

Снимка Христо Комарницки, в. „Сега“

Бива демагогия и популизъм, но чак пък с такава ниска резолюция си е направо удар под интелекта!

Но понеже и най-простият не е чак толкова прост, че да не усеща кога сам си го набутва, та и банкянският демагог веднага дава „обективно“ обяснение: "От минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. То, дето се вика, ако е пломба на зъб, при такава рязка температура – пада…"

Не знам, възможно е. Макар че ние например редовно ядем вряло шкембе и ледена бира, което прави 70-80 градуса диапазон и нямаме паднала пломба.
Вътрешният министър Радев: "Разбира се, че до всяка дупка няма да има полицай, но ние навсякъде, където и досега сме го правили, но сега с по-голяма активност."

Малко като речта на чукчата на конгреса на КПСС: Другари, преди ВОСР ние, чукчите, изпитвахме две чувства - на глад и на хлад. Сега вече изпитваме три чувства - на глад, на хлад и на дълбоко удовлетворение. Та и милиционерите сега ще изпитат и едно допълнително чувство - на активност.

А колкото до обективните причини за състоянието на пътищата и улиците, знаете ли какво се питам? Кражбите обективна причина ли са? Мисля, че у нас вече трябва да се водят обективна.

Нали успяхте да видите клипчето, на което Владо Вутов, син на Цоло Вутов, се къпе в шампанско в баровския курорт Куршевел. Дано сте успели, щото те веднага пратиха хора да го трият из мрежата. Четох, че изпръскал с приятелите си шампанско за 40 хил. евро.

През септември лани имаше скандал със сроковете и качеството на ремонта на бул. „Шипченски проход“. Изпълнител беше фирмата на Владо Вутов. Жълти вестници споделиха, че Вутов Джуниър се залюбил с Цеци Красимирова и си заебал работата. Всеки уикенд фъркал до Барселона, където момата живее, за да се обичат. А ватенките, оставени без надзор, си правят каквото си искат. Наложи се Фандъкова, колкото и да не ѝ се искаше, да глоби фирмата със 138 хил. лв. и да я накара да преасфалтира участъка за собствена сметка.

Но явно печалбата е добра, щом въпреки глобите остават парета и за шампанско.

Вторник, 20 март

Питат скулптора Велислав Минеков кои са най-известните работи на Вежди Рашидов. Вика: „Пред сградата на Мултигруп има едно куче, което трябваше да е лъв… Говори се, че Вежди е получи $60 000 от бившия столичен кмет Софиянски за паметник, който трябваше да се казва „Ключът на София“. В момента има един фалически символ между Цариградско шосе и аерогарата. Рашидов си взе парите, но паметник няма. Името на този човек беше създадено от журналистите. Бил скулптор и ваятел… Този човек не е докосвал камък. Ако има нещо да прави, той използва колеги и студенти, които му помагат, защото е много зает с малки срещи и малки водки…“

Фалически символ? Квадратен? Всъщност, защо не? Във фолклора всеки втори е квадратен.

За способностите на скулптура Вежди не можем да вземем отношение. Не сме „пенкелер“, както казва жената на президента. Но другите работи са верни. Веждито пие само малки водки. И това, дето работи само с „подизпълнители“, сме го чувал още през 2010 г. Един пич тогава ни каза, че Вежди му се похвалил, че от 18 г. не бил хващал длетото, наел си двама калфи и само се подписвал… И за лъва на „Мултигруп“ имаше нещо… А, сетих се. Димитри Иванов разправяше, как, когато Вежди направил статуята на лъва, Илия Павлов казал, че е хубава статуята на лъва, само че лъвът нямал пишка и Вежди направил пишка на лъва.

Така постъпват големите творци. Казвал ли съм ви за Микеланджело? Нищо, пак ще ви кажа. През 1504 г. той направил скулптурата на Давид с прашката, която му възложил кметът на Флоренция Пиеро Содерини. Когато статуята била готова, Содерини я огледал и казал, че е много хубава, но носът на Давид бил малко голям. Микеланджело не възразил. Взел тайно шепа ситни камъчета, качил се на скелето и почнал ужка да изчуква носа, като периодично пускал по някое камъче. Накрая рекъл: „Ще го погледнете ли пак, сеньор Содерини?” Погледнал го баровецът и рекъл: „Да, сега е по-добре, сега Давид е като жив.”

Всъщност, както го разказах, излиза, че големите творци не постъпват точно като Вежди…

Синоптиците казват, че днес щяла да пукне пролетта. И май, дето каза Стефка, наистина е пукнала, щото не дойде…
Към обяд изгря слънчице, градусите скочиха, снегът се стопи… Очерта се един от тия дни, в които промяната е толкова рязка, че падат пломбите…

Към 16.30 буря с гръмотевици, дъжд. После пак слънце... Така и не се спря на нещо определено цял ден… Дето викаше Джером, днес преброих 36 различни времена…

Пенсиите, вече си мислехте, че сте се хванали за зеленкото, не ли?

Аз я чаках настървено,
с остри пръсти, с тънки нерви.
Дебнех всеки стрък зелено,
да го сдъвча, щом се мерне.
(Мария Донева)

Е, не стана, както го мислехте! Но нема да се плашите! Под снега процесите си вървят, копривата е напъпила вече, лападът също. Ще се вдигне снегът един ден и учудени ще останете, какво е свършила природата под завивките…

Справка на НАП, предоставена на сдружение БОЕЦ, показва, че от 2000 г. до 2017 г. е укрит 16 млрд. лв. ДДС. От тях 5.8 млрд. лв. са несъбрани и повечето ще си останат такива. 5.4 млрд. лв. се търсят от задлъжнели лица, без собственост. Основната маса от тези несъбираеми данъци се натрупала по време на управлението на ГЕРБ по известната схема с прехвърляне на задлъжнели фирми на клошари. Шефката на НАП Галя Димитрова съобщи, че агенцията все по-често предявявала искове пред съда да обяви за недействителни такива сделки. Добрутро, дето се вика! Досега си чоплехте носа!
От „Биволъ“ поразровили делата на депутата от ГЕРБ и общински координатор на партията в Гоце Делчев Димитър Гамишев. През 2016 г. той „продава“ фирмата си „Гамишев – НКБ“ ЕООД барабар с близо 200 хил. лв. неплатени данъци към хазната. Нищо, че за вписването на сделки се иска удостоверение за липса на задължения към НАП. На него явно не са му искали. Фирмата купувач „Файнест Асошиътс“ ЕООД е регистрирана в Ловеч с 2 лв. капитал на името на некой си Георги Георгиев. Който Георгиев бил управител на 93 фирми и собственик на 53 дружества. Направо един излязъл от страниците на „Златният телец“ зицпредседател Фунт. С тази разлика, че оня е лежал редовно в затвора, а този не! Проверка на Биволъ показала, че поне 10 от фирмите на Георгиев дължат огромни суми на НАП.

И така към днес „Гамишев – НКБ“ ЕООД дължи на хазната 195 774 лв., но те са несъбираеми. Гошето отговаря с два лева капитал…

Ако бяхме изгледист, само по тази снимка... Но ние не сме.

Много обичаме да цитираме една мисъл на Хенри Милър: „Понякога идиотите проявяват завидно умение да натрупват пари…» И сега ми падна случай да я употребя точно на място. От сигурни агенти знам, понеже съм неврокопски зет, че този Гамишев бил футболист, играел в местния „Пирин”. Не точно играел, щото бил постоянна резерва. Та на едно турне колегите му го излъгали да си измие зъбите с крем „Каро”… Той дотогава не знаел, че трябва да се мият. И станало - пениш се, не пениш се… След футболната „кариера” Гамишев подхванал строителен бизнес и доказал правотата на Милър. През 2013 г. Гамишев имал 1,7 млн. приходи от продажби, през 2014 г. 1,2 млн., 2015 - 3,5 млн. Съпругата му получила близо 400 000 лв. европейско финансиране от ПРСР за къща за гости в с. Гайтаниново, а снаха му 300 000 лв. за къщи за гости в с. Лещен.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови