Из делниците на един луд (16-20 ноември)

Тони Филипов, д-р 22 ноември 2020 в 20:18 36153 0

Понеделник, 16 ноември

Днес цял ден чета коментарите под "Из делниците…" и се кефя на топлото посрещане. Какво пък, потрудил съм се, заслужил съм си го! Така де, не е ли така?

Г-жа Христозова, професор по правопис, ме напътства деликатно, че се пишело полилей, а не полюлей, както наша милост е написал. Защото идвало от "поли"- много. Я, да му се не види! Ама казвайте ги тия работи навреме, бе! Аз си мислех, че идва от люлея, щото полюлеите имат това качество да се люлеят, да се клатят. 

Госпожата ми съобщи превантивно етимологията на още една подобна подла дума - вертолет. Идвала от вертикално, а не от върти.

Иначе госпожата ме похвали, че за журналист съм пишел доста правилно. Не се зарадвах особено. Две литоти накуп – "за журналист" и "доста", не са за радване! "Но пък, вика госпожата, важното е, че е интересно. Сега четох на един дъх и се задъхвах.“

И други споделят, че четат на един дъх. А 18 000 знака на един дъх са си суицидно предизвикателство. Дишайте, приятели, дишайте! Да не се удуши някой! В Ковид сме, трябва да дишате, за да поддържате сатурация между 95% и 98%. А, бе, знаете ли, че на Бойко Борисов сатурацията му била 113%. На теория не може да бъде повече от 100%. Но при него е повече, защото при него въздухът е под налягане.

Мамка му и прасе! Докъде ни докараха! Да се чудиш с живота ли да се бориш, за живота ли да се бориш?!

Пък FBF (фейсбук френд) Тодор Павлов вика: "Когато нормални хора вземат властта, на Доктора веднага трябва да му се поверят поне министерствата на образованието и на културата! Поне за тия ресори да не мислим.“

Е браво, браво! Благодаря! Пази ме, Боже, от приятели… Ще цъфне докторът с тия "постни дробчета". Те са за кокошкари, на нас ни трябва простор! Навремето, през 1931 г., Народният блок, качамак от партии (демократи, доксан докуз земеделци, националлиберали, радикали) начело с ДП, спечелва изборите и прави правителство с премиер Александър Малинов, което много прилича на днешната БКГ (безидейна коалиция с цел грабеж). Като почнали да си делят министерствата, никой не искал да вземе образованието и правосъдието заради мизерните им бюджети. Стигнало се дори до там, че по-късно, в третото правителство на Мушанов, тези министерства нямали собствени министри. По думите на Ляпчев, всички искали "тлъстите кокали", а не "постни дробчета". Не, г-н Павлов, подавам оставка! Докторът по-малко от премиер не приема! Партия "Четвърти километър" е единствената, която може да поправи двете основни грешки на правителството на Борисов, които отдавна сме посочил - във външната и във вътрешната политика.

Г-жа Ботева пък ми пише: "И вчера го четох. И днес. И утре ще го прочета. Не мога да се спра…“
Спрете се, хора! Четете по веднъж. Защото, ако го прочетете два, не дай Боже и три пъти, може да запомните нещо. И аз после как ще го повторя, като ми потрябва?!

Ето сега гледам свинщините на патриотите и искам да цитирам Самюел Джонсън: "Патриотизмът е последното убежище на негодника.“ Обаче съм го цитирал през 2018 г. И сега трябва да се лиша от хубавия цитат, щото г-жа Ботева си прави кефа да чете по три пъти!

Още по-лошо е с простотиите, които сам сме си измислил. В зората си през далечната 2002 г. д-р Филипов предупреди, че простотии се измислят много трудно. С умните работи е по-лесно, но те пък не се търсят особено.
Борис Ангелов, главен на в. "19 минути", коментира: "СтанА си класик и туй то!"

Без да искам, бе, колега! Ей тъй, докато се борех за залъка горчив.
В анотацията към книгата си "Почтени убийства и други пиеси" Юрий Дачев споменава един герой от възрожденската ни драматургия, който казвал: "Който често дращи – навикнува".

А, бе, тоя дали не ме бъзика нещо? Както и да е. Стига сме се пъчил! Благодарим за овациите!

Знаете ли какво е записал Чудомир в дневника си с дата 21 ноември преди 62 г.? "Овациите губят своята цена, като си спомним, че терминът произлиза от латинската дума ОВИС, което значи овца."
Не разбирам обаче дали това е в дателен или в получателен падеж. В получателен трябва да е.

Вторник, 17 ноември

Във Фейсбук чета постинг на Радослав Бимбалов. Чул, че Борисов има включване на живо и отишъл да види. "Попаднах, вика, на някаква нива, някакви хора в далечината, а зад кадър отчетливо се чува познатият гърлен глас на премиера: - "Д**ба майка им глупава! Давай да бегаме от тука.“ Шехеразада бързичко успя да спре лайфа и да изтрие видеото, но то се запечата завинаги в ушите ми.“

Не вървим на добре. От ден на ден изпростяваме все повече. Започвам да се страхувам дали няма да дойде време да викаме: "Ех, Борисов беше класи над днешните…" Неведоми са пътищата Господни. И по-добре, че са неведоми! Както казва един мой настолен приятел, "Завесата, която скрива бъдещето от очите ни, е изтъкана от ангел на милостта.“

По телевизора показаха прогресивен начин на садене на дръвчета, измислен в Разград. Рационализаторите ги засадили барабар със саксиите. Не едно и две, а стотици дървета по европроект за 5,5 млн. лв. Dog drags - no tracks. (Куче влачи - диря няма.)

Действителен случай. Разправяше ми един, че веднъж, като минавал покрай Военна академия, чул някой да вика зад дувара: "Зеленото нагоре, зеленото нагоре…" Не се стърпял, подскочил да види. Военни садели кипариси.

Кметът на Разград вика: "Аз мисля, че това е престъпление…“

Сериозно? Стига, бе, как се сети?!

Пък в столичния район "Средец" строителите бетонирали дърветата по ул. "Петър Парчевич". Поради което кметът Трайчо Трайков сторил курбан заместника си по строителство и архитектура инж. Манолов.

Време е да започнем да привличаме всички подобни на горните под углавна отговорност по онзи член, който наказва за тъпота с взлом. Не знам кой е, но от Илф и Петров съм чувал, че има такъв. Докато не инкриминираме тъпотата, тя все ще напира като въшка да излезе на чело.

Чета: "Остров "Св. Св. Кирик и Юлита" край Созопол става третият Лувър.“ Делегация от МК, амбасадорите на Франция и ОАЕ, директорът на Френската агенция за музеите и т.н. огледали острова във връзка с идеята да се превърне в световен център на изкуствата, по подобие на музеите в Париж и Абу Даби. Обаче, ако френският Лувър бил направен за 200 години, българският щял да е готов до половин година! Дето викаше Гошо Тарабата "За 15- 20 г. България трябва да постигне това, което други народи при други условия са постигнали за столетие."

Ще, ще! Лувър и нищо по-малко! От Искъро по-длибоко нема…

Не знам какво да кажа. "Всичко Мара втасала, само гъза си не сресала." Кога, бе, братя, кога ще разбере тоя прост народ, че има толкова много поводи за скромност?! Какъв трети Лувър, какви пет лева!

Като казваме прост народ, не твърдим, че целият народ е прост. Но, ако не вземем мерки, ще стане. Защото глупостта е заразна. Научен факт. Полани психолози от Маями проведоха експеримент и доказаха, че глупостта наистина е от прилепчивите болести. Психолозите съставили групи от глупави и умни, които да живеят няколко месеца заедно. За да оцелеят в компанията на глупаците, умните почнали да прикриват интелекта си, спрели да четат книги и загубили предишните си интереси и затъпели.

Емпиричният ни опит потвърждава тези изводи. И все по-често се замисляме дали си струва да се съпротивляваме повече. Само си тровим живота. Дето викаше колегата Волтер, "ако бях прост като толкова други, щях да бъда щастлив като тях". На същото мнение е и Флобер: "Три неща са необходими на човека, за да е щастлив: да бъде глупав, да се обича, да има добро здраве. Но, ако му липсва първото, останалите са безполезни.“

Сряда, 18 ноември

Вицепремиерът Захариева съобщи, че България е блокира началото на преговорите на Македония с ЕС за присъединяване. Българската позиция е, че Северна Македония към момента не изпълнява договора за добросъседство от 2017 г. София настоява в преговорната рамка да не се използва изразът "македонски език" и да се включи изричен текст, че македонците нямат претенции за македонско малцинство в България.

Дето викат докторите, болен се такова на легло. Когато през 2018 г. Заев каза, че Илинденското въстание е чисто македонска работа, Борисов го предупреди, че е твърде рано да рита кросното: "То си е за негова сметка. Когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща.“

И ето на, спомнихме си.

Ако сега пуснем македонците без да поемат категорични ангажименти, много скоро ще чуваме от новите европейци думи като тези на шефа на Македонската информационна агенция Зоран Иванов: "Сите фригидни кучки свршуваат на Македонија, Бакојани 2008-ма, Захариева 2020-та." И Зоран Заев вероятно ще даде воля на напиращите в него желания да ни покаже среден пръст! Макар че каквито и ангажименти да поемат, няма гаранции. Дора Бакояни, бивш гръцки външен министър, е сестра на настоящия гръцки премиер Мицотакис. Но на макето не му дреме, гърците вече казаха "Да".

Навремето критикували много американския президент Линдън Джонсън, че не иска да уволни директора на ФБР Хувър. Джонсън рекъл: "Предпочитам да ми е в палатката и да пикае навън, отколкото да е навън и да пикае вътре."

Мисля, че тези съображения са валидни и за макетата.

Освен това Македония извън ЕС си остава лесна плячка за бялата мечка. Защото Русия е силно заинтересувана от процесите на Балканите. Помним как казаците пикаеха газ, когато Гърция и Македония се споразумяха в Преспа.

Миналия път казах, че за днешното положение определена вина носи "големият" дипломат Бойко Борисов. Да добавим сега към вината му и външния министър Екатерина Захариева. Защото тя, горкана, не е виновна, че е куха като водосточна тръба. (Идеален случай да възкликнем: Господи, дай на нея мозък, а на него по мозъка!) Помните ли как тази набедена дипломатка се изцепи през юни 2017 г., че сме признали македонския език, щом сме признали държавата? Вероятно на 5 януари 1992 г. е била още на Мелмак. Иначе щеше да знае, че точно езика им не сме признали.

Докторът, като македонски зет, винаги е следял изкъсо тази проблематика. И през годините е писал разни неща за макетата. Ето някои от тях, представени в тезисна форма:

1. За разлика от другите нации, които са възникнали по естествен път, македонската нация е резултат от "кабинетно проучване", както се изразяват някои изтъкнати политолози.

2. Ако перифразираме един графит, Македония – това е България извън себе си.

3. На този ебан полуостров всичко е история, само история и нищо друго! И големият проблем на македонците е точно в това, че всички си имаме история, а те имат само география… Засега. Щото докато си измислят историята, ще си загубят и географията. Албанците се плодят повече и от нашите цигани.

4. До скоро най-лесната университетска дисциплина беше "История на Македония". По-малко за учене по тази дисциплина са имали само неандерталците, на които целият учебник по история бил 1 стр. (плочка по тяхному). Македонската история обхваща десетина години около Санде Македонски (щото тоя пич нали умрял рано), после от 976 до 997 г. СамОил и след това скачаш направо в XX-и век: 1903 г. – Кръстьо Мисирков създава книжовния македонски език, 1934 – Коминтернът измисля македонската нация и т.н.

5. Македонският език е пиджин (Pidgin Bulgarian), което си е български, със сръбски, албански и малко западни примеси.

6. Евреин е професия. Руснак и американец са мания. Българин е съдба. А македонец е диагноза.

7. Някой ми разправяше, че гърците искали новото име да е Горна Македония, но македонците не се съгласили, защото името Горна Македония пазели за Луната. Но може и виц да беше…

8. Македонците, макар че са българи, са подли като гърци и нахални като сърби. Изобщо на този ебан полуостров гените така са се каращисали, че всеки е взел всичко най-лошо от другите и е изгубил малкото добро, което е имал…

9. Действителен случай. Един нашенец си бил татуирал на оная работа името на гаджето си – Таня. Обаче цялото име се виждало само при възбуда, иначе само първата и последната буква – Т и Я. Веднъж отишъл в Скопие и там в една обществена тоалетна без да иска видял на съседния писоар да се облекчава един македонец. На неговия също пишело ТЯ. И нашият не се сдържал, попитал дали и неговото гадже не се казва Таня. Не, рекъл македонуцът, на моя пише "The former jugoslav republic of Macedonia".

Нужни ли са още доказателства, че македонците са чисти българи? Именно те ще направят четвъртия Лувър!
Преди време Александра Гюзелева написа във ФБ какво ѝ рекъл един сърбин: "Бугари и сърби сме све едно лайно, на две срезано". Струва ми се, че тая приказка ходи повече за българи и македонци, не ли? Да!

Четвъртък, 19 ноември

Драма с елементи на комедия пред централата на ВМРО в София. Протестиращите отишли да направят серенада на патриотите. Обаче на Джамбазки не му харесало и организирал смел отпор. Барикадиралите се опълченци опитаха да полеят гражданите с чешмяна вода с маркуч, явно приготвен предварително. За всеки случай. По-точно, за такъв случай. Когато водата не даде нужния ефект, героите на войводата Джамбазки започнаха да хвърлят бомбички. Запитан по-късно откъде са ги взели, той каза: "След като гледаш 100 дни протести и виждаш какво се случва, ако имаш две мозъчни гънки в главата си, ще си помислиш дали пък да не се подготвиш."

Бърка! Решението да си набавиш пиратки и да ги мяташ по протестиращите граждани се взема с една мозъчна гънка. При две има реален шанс да бъде отхвърлено. Представете си какво би станало, ако някоя бомбичка падне в лицето на някой гражданин и го ослепи! Е тогава позорно ще си отидат и Борисов, и Каракачанов и цялата пасмина! Ама това да го помислиш се искат малко повече гънки…

Патриотизмът не е за прости хора. Простите карат-варат, все го изкарват на насилие, на бой, на расизъм, на ксенофобия… Патриотизмът е за интелигентни хора. Но пък, за съжаление, след Волен, Капка, Слави Бинев, Каракачанов, Валери Симеонов и т.н., които обърнаха патриотизма на гечинмек, интелигентните хора не щат да имат нищо общо с патриотизма...

По едно време сред тълпата, протестиращи на "Пиротска" се появи онова нещо Сидеров, изглеждаше под силно въздействие, ако ме разбирате. Беше се маскирал така, че никой да не го разпознае и много се ядоса, че никой не го разпозна. Почна да предизвиква ченгетата, които деликатно го изведоха от полесражението, като по пътя малко го побиха. Вероятно преди да установят самоличността му. Но те не бързаха много да я установят.

Министър Иван Каракачанов вика: "Имат късмет, че аз не съм бил там. Нямаше да има само водни струи, повярвайте ми. Какво очакваха, да ги посрещнем с баница ли?"

Интересно какво ли е щял да направи, ако е бил там. По-голяма работа от тая на снимката? Пуста гьостерица! Да го подпукаш по дебелия дирник!

Шефът на щаба ген. Мутафчийски вика: „Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена. Но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС."

Докторе, как си със математиката? Можеш ли да смяташ проценти? Например колко са 2% от 500 млн.? А 3%? Намеквам за голямата корупция, в съществуването на която вярвам, но в разкриването ѝ -не!

Фармацевтичната мафия е една от най-страшните и циничните. Ашладисана с европейската бюрокрация се получава такава корупционна синергия, каквато светът не е виждал. Преди 3-4 години германската компания "Грюнентал" се извини с 50 г. закъснение за щетите, нанесени от нейното лекарство талидомид, причина за това десетки хиляди бебета да се родят с тежки малформации. По този повод през 1961 г. се разразява един от най-големите медицински скандали. На него е посветен и романът „Опасно лекарство” на Артър Хейли. Макар, че Хейли доста е смекчил картината, все пак можете да добиете представа за алчността, безотговорността, безпардонността, и най-вече масовите подкупи и шантажи на големите фармацевтични компании. Методи, които според нас, не са се променили много и до днес. Талидомидът, продаван под различни имена в над 50 страни, е причина за над 20 000 бебета с фокомелия (от гр. – фоке – тюлен и мелос - крайник).
От "Грюнентал" прибрали паричките и след 50 години се сетили да се извинят!

Петък, 20 ноември

Президентът Радев удостои трима българи с Почетния знак на държавния глава - Даниела Кънева, проф. д-р Лилия Райчева и Милен Гетов. Държавната глава се мотивира с това, че тримата били дали своя "значим принос в българската журналистика, отстоявайки високи художествени и нравствени стандарти навсякъде, където са работили".

Навсякъде! И тримата наградени са разкрити като сътрудници на ДС. И там ли са отстоявали високи нравствени стандарти?! Стига, бе!

Май е прав Христо Христов да напише в desebg.com, че президентът явно ги избира по агентурно минало. Защото по закона за досиетата има право да поиска предварителна проверка на лицата, които възнамерява да награждава, но не го е направил. Изглежда съпричастността на някои хора към тоталитарните служби никак не го притеснява. Така изглежда и май е точно така, както изглежда.
Излязоха мотивите на Варненския апелативния съд по делото "Марешки". На 14 септември варненските магистрати го осъдиха на 4 г. затвор и глоба от 8000 лв., защото изнудвал варненски бизнесмен да му плаща по 10 000 лв. на месец, като го заплашил, че ще му съсипе бизнеса. И почнал дори да реализира заплахите си. От мотивите се вижда, че съдът е категоричен относно това че зам.-председателят на НС е замесен в престъпна дейност.

Прав е Слави, нема такава държава! Няма парламентарна република, в която председател на НС да е една тъпа кърджалийска утка, заместник на утката да е осъден за рекет престъпник, премиерът да е мутра, факт, признат от двама (за толкова знаем!) американски посланици. Премиер, който от 4 месеца обикаля страната и весели населението. А главен прокурор да е юрист със съмнителен професионализъм и още по-съмнителни морални качества. За контактите му да не говорим. И т.н., и т.н.

Всъщност, това, дето премиерът обикаля затънтените села и паланки ме радва. До там отдавна не може да се стигне с писане. И ние няма как да обясним на тези хора какво чудо невидено ни управлява. Но Борисов ни облекчава, като ходи и се показва. Проблем е малко това, че ходи и по чужбина да се показва. Навремето Радой Ралин питаше: "Простакът, ако се изявява в чужбина, не издава ли държавна тайна?"

Според мен издава и е крайно време прокуратурата да се заеме!

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови