Из делниците на един луд (15-19 юли)

Тони Филипов, д-р 21 юли 2013 в 17:24 19795 42

Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд
Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд

Понеделник, 15 юли

30 дни от началото на протеста. По повод юбилея шествието поведе манекенката Таня Илиева, облечена като… Извинете, съблечена като Свободата от картината на Дьолакроа "Свободата води народа". Като театър беше вълнуващо. Хората много ѝ ръкопляскаха.

Една пенсия от махалата, от групата на пилонджиите, ми каза, че когато сред хората пред НДК тръгнал слух, че на другия протест са пуснали голи п…, извинете, голи жени, защитниците на кабинета Орешарски до един се изнизали към площад „Независимост” да погледат.

Не знам какво да кажа, малко съм объркан. Не виждам как с тая култура на протеста ще може да се свали правителството. Никъде по света не приемат на сериозно протестите в стил FEMEN. Правителството дори черпи самочувствие от артистичните прояви на множеството. Данчо Ментата вчера го каза в прав текст по телевизора: "Най-ниският времеви хоризонт на този кабинет е май месец 2014 г. Преди това няма вероятност за оставка и няма да предприемем такъв ход. Но съществува такъв вариант (през май да се подаде оставка).”

Съществува вариант… Ама има и друг вариант, „висок времеви хоризонт”, примерно май 2017 г.

Пък Лютви Доган вика, че Станишев направил “безпрецедентен отчет” пред парламента. За един месец, вика кабинетът на Пламен Орешарски е постигнал резултати, „които други народи, при други условия са постигнали за столетие”, пардон, това беше от Георги Димитров… други правителства не могат да постигнат за 4 г.

Така е. ГЕРБ изкара хората на улицата на четвъртата година, тия на четвъртия ден…

„Сутиен се разкопчава само с едно ръкопляскане”, съобщава „Новинар”. Край на дългата и често пъти фатална за ерекцията логистика. Дизайнерът Ренид Сарафан заменил заядливите телени кукички с датчици. Пляс, пляс и тюбетейките сами падат. Остава сега да се направят и такива гащи. Разбира се с подобно бельо няма да е възможно да се посещават концерти, театри, научни симпозиуми, пленуми и конгреси на БСП и други мероприятия, на които силно се ръкопляска…

Пък в Холивуд луднали по нова диета с гъби. Защото помагали да се стопят излишните килограми, без да се губи нито милиметър от обиколката на бюста. А както знаят любителите на диетите, при повечето от тях отслабването удря първо там. Кати Пери, Кели Озбърн и други знаменитости вече пробвали новата диета и останали много доволни. Кели специално свалила 30 кг. с гъби, без да изглежда отпред като пъпка на ребро… Освен това гъбите са богати на витамин В, цинк и желязо, които гарантирали здрави нокти и хубава коса и кожа. Кажете ги тия работи на булката, пък дано тя ги сподели и с майка си… Ако тъщата се приучи да яде редовно гъби, другото е лесно…

Нашите цици и техните цици. Нашите цици и техните цици.

Току-що мярнах заглавие в сайта OFFnews, че и участничка в контрапротестите си показала циците и изтръпнах. Викам си дали моите приятели пенсиите могат да паднат толкова ниско. Но, слава Богу, мома се е разголила. Обаче полицията я накарала да се покрие. А на Таня Илиева никой не направил бележка. Не разбирам защо такъв двоен стандарт.

Пък Васко Совата направил едно бързо телефонно сондажче и „доказал”, че за 51% от хората протестите вече не са граждански, а са се превърнали в политически. Доколкото ни е известно протестите от първия ден искат оставката на кабинета. Интересно от какъв вид са протести, които искат оставка. Може би да са екологични…

Можете и да не ми вярвате, но цялата държавна машина е впрегната, за да сатанизира протестите. Много грозна беше лъжата на главния прокурор Цацаров, че протестиращите изроди не пуснали линейките и те затова не могли да стигнат навреме до ранените от пияния таксиджия. За негово съжаление думите му бяха опровергани от кадри по БНТ, на които ясно се видя как протестиращите освободиха пътя на линейката.

Някой ден, като ми остане време, ще поразровя из архивите. Имам някакъв спомен, че имаше някакви дела, гледани от съдия Цацаров, в които държавата съдеше червения олигарх Георги Гергов за кражбата на Пловдивския панаир, но загуби… Трябва да се видят тези работи, щото Цацаров май не се държи еквидистантно спрямо всички партии.

Вторник, 16 юли

„Правителството упорито продължава да назначава скандални персони на висши държавни постове”, пише „Сега” по повод назначаването на депутата от ДПС Емил Иванов за областен на София. Като областен по времето на тройната коалиция той остави дълбока следа след себе си. Главно с някои заменки, които са пример за… заменки. Щях да кажа наглост, но щеше да е тавтология. Данъчната оценка на един от заменените имоти на Боровец била 563 пъти по-ниска от пазарната. Чист подарък. Имало одит на Сметната палата с всичките безобразия на Иванов, но не се знае дали е стигнал до прокуратурата. Във всеки случай тя се държи като да не е получавала такъв доклад.

Иванов е бил и кмет на Дупница. По това време тя стана известна като „първа частна община”. А преди това се занимавал с търговия с горива и представлявал ВИС в Своге.

И тоя го слагат за областен. Има само две възможни обяснения. Или Станишев го е погледнал в очите и е видял, че тоя човек е претърпял дълбок катарзис. Или другарите пак се гласят да крадат! Tercium non datur!

Пък Плевнелиев яростно възрази срещу назначаването на Боян Чуков за шеф на Съвета по сигурност към МС. Това било най-скандалното назначение, след „грешката” Пеевски. Чуков бил дясна ръка на Алексей Петров в “Лев Инс”. И освен това многократно се бил изказвал в подкрепа на евразийския проект на Путин…

Последното ми прозвуча малко като да се е изказал в полза на аншлуса на Хитлер в Австрия примерно… То на практика може и да е същото, но все пак не сме във война с Русия.

Междувременно министър Иван Данов призна, че е получил близо 15 000 евро от Франция като безработен, докато по същото време е преподавал в Университета по архитектура и регистрирал фирма. Той не знаел защо му плащали французите, журналистите да питали тях. Той бил забравил за тия пари, те си постъпвали по сметката, но понеже не му трябвали, той не усетил...

Почвам да си мисля, че има нещо извратено в критериите, по които властта си подбира кадрите. Изглежда, че наглостта е задължително предусловие…

 Отношение към протестите. Графика НЦИОМ. Отношение към протестите. Графика: НЦИОМ

Гледам в „Труд” резултатите от последното изследване на НЦИОМ. 58% от пълнолетните българи подкрепят протеста срещу кабинета, а 42% са против. В София привържениците на протеста са 67%, в областните центрове 57%, в малките градове - 65%. Единствено на село повече от половината от хората (52%) били против протестите.

Привърженици на протестите били главно хора до 50 г., висшисти, с жизнен стандарт около и над средния. Противниците са най-често жители на селата, пенсии, хора с основно и средно образование, представители на малцинствата и Велислава Дърева.

Интересно, явно привържениците на протестите се увеличават. Миналата седмица Кънчовците съобщиха, че само 39% ги подкрепяли, а 43% искали да се прекратят. Разликите са доста сериозни. Както и при електоралните нагласи. Кънчовците дават на ГЕРБ 17,8%, а на БСП 21,6%. А според НЦИОМ е обратно: 22-23% за Бойковите, 19-20% за БСП. Кънчовците нареждат Борисов на 10-място по рейтинг, три места след Станишко, а според НЦИОМ е 5-ти.

Сега чакам да се обади и Мира Радева и бозата ще стане пълна.

На нас като възпитаник на катедра „Социология” в СУ не ни отива да ползваме „устноматерни сквернословия” за социолозите, но не виждам вас какво може да ви спре…

Борисов сменя курса. Дали под напора на европейците, или сам видя, че седенето извън парламента не носи дивиденти, но заговори за помирение с ДПС и БСП. „Абе, вика, палестинци и израелци отиват и сядат да преговарят!"

Оказва се обаче, че обратът има много просто обяснение: „Стигнах до този извод след като прочетох една фраза на генерал Дьо Гол - че няма нищо по-страшно в политиката от празния стол. Ако го бях прочел по-рано, може би щяхме да търсим начин да не напуснем парламента по начина, по който го направихме."

Една сентенция само, при това разбрана абсолютно погрешно, се оказа способна да обърне цялата му политика. Ами ако беше прочел цялата биография на Дьо Гол? И биографията на Чърчил, мемоарите на Рейгън и Тачър, „Дипломацията” на Кисинджър… Лелей, чак не ми се мисли! Той с една книга само ни скри шайбата, та…

Чети, говедарче, чети!

То прави сляпото окато -

из тоя извор целий свят гребе -

за малко труд дарява то богато…

Ама не слушат като им се разправя, че трябва да се чете…

Сряда, 17 юли

Червеното мнозинство в парламента избра Иво Атанасов за член на СЕМ. Левелерите си правят сметка, че предстои избор на шеф на БНТ. И един червен повече в СЕМ ще е от голяма полза.

Научаваме се обаче, че Иво обещал на приятелите си в Кюстендил да почерпи, ама друг път. Сега бил скъсан като карпатски вълк. От две години бил безработен и си докарвал някой лев като журналист на свободна практика. Пописвал дописки в „Дума”. Да, животът е един от най-сложните. А журналистиката на свободна практика, както сме установили от собствен опит, има много общо с безработицата. Еле пък ако се практикува изключително във в. „Дума”…

Дето се вика, баба знае и две и двеста… Спомняме си за един експеримент, проведен от в. „24 часа”. Накараха няколко депутати – Иво, Владо Дончев и Тоткова да изкарат един месец на минимална заплата. Идеално изкараха и тримата. На Дончев даже му останаха два лева. На Тоткова не й стигнаха 5 лв., щото й се беше наложило да си купи лекарства за главобол. А Иво Атанасов даже беше дал от тая минимална заплата пет лева бакшиш на оркестър. Разбира се, вие можете да ми възразите, че един месец и на подкожна лой се изкарва, ама двайсет и три години… И аз няма да мога да ви възразя…

Иво си гарантира финансовите успехи за години напред Иво си гарантира финансовите успехи за години напред

Не изключвам обаче и да менти Иво. В смисъл да не е чак хлебосолил тия две години. Спомняме си, че през 2007 г. се похвали, че изкарвал по 70-80 бонки годишно от Еврофутбол. Освен да го е загъзил късметят, но едва ли. Щото се похвали, че като бил в Щатите, специално отишъл на Уолстрийт и погалил бика пред борсата по... топките. Което почти гарантира финансови успехи.

Четвъртък, 18 юли

Голям скандал с тефтерчето на шефа на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов. В показаните от прокуратурата записки има интересни неща: „Н. Зеленогорски - да се удари - става приоритет.” „Е. Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ).” „Вяра Петрова - м.д. да се удари;

Семерджиев е ударен.”

Голям бой е паднал!

Златанов вика: „Записвал съм си някои неща. Това грях ли е?”

Не, не е грях. Глупост е.

Вероятно са били толкова много поръчките, че да се е страхувал да не забрави някоя важна. Щото те са идвали от Искра Фидосова, но на нея ги е спускал Цветанов, на когото пък ги е спускал Борисов. За това има специален запис в тефтерчето: „ИФ-ЦЦ-ББ…”

Няма съмнение, че Фидосова му е била началникът, щото е държала да знае за всеки, който му дава някакви поръчки. И Златанов си го е записал: „Винаги да се уведомява И.Ф. за обаждания от първите мъже на държавата.” И то така трябва да е, трябва да има ред, да се знае кой и какво поръчва. Иначе става като на банкет – всеки си поръчва к’вото му харесва и да му мисли който плаща накрая…

Това тефтерче е метафора на цялата ни държава. Грозна метафора! И ще остане в историята.

Между другото днес се навършват 176 г. от рождението на един Човек, който също си е записвал всичко, до последния грош. Но ние рождението му не честваме, честваме тържествено обесването му. Това също е метафора.

Висшият съдебен съвет не успя да избере апелативен прокурор на София. За поста се състезаваха шефката на СОП Албена Вутова и зам.-шефът на СГП Божидар Джамбазов. Нито един от двамата обаче не получи нужните гласове.

Жалко, щеше да ми е любопитно да наблюдавам как Джамбазов гърчи герберите. Всъщност, той и като заместник шеф на СГП има възможност да го прави. Ако иска…

Джамбазов се споменаваше в записите от тристранната среща „Борисов-Кокинов-Найденов”. Кокинов казваше за него: „Той ми е градски, от Ямбол е. Малко гей си пада, ама е умно момче...” А Бойко го контрира: „Не малко, той си е откровен педерас. Всички педераси са умни по-принцип. И аз почвам вече да викам, че съм пидал, за да мислат, че съм интелигентен…” И по-нататък, под формата на въпрос, Борисов допусна, че Роман Василев е содомизирал нееднократно Джамбазов: „Роман мое ли си го е.. Джамбазов или не мое? Роман си е манаф малко…”

Изобщо с тия няколко думи Борисов си създаде яка фен група в Софийска градска прокуратура. Като се сетя какво направи Бареков за едно „капут”, представям си какво може да се очаква за „педераст” и „манаф”… Герберското лоби във ВСС затова му направи сечено.

Петък, 19 юли

Скандалът с тефтерчето на Филип Златанов отнесе човката на Искра Фидосова, ако и тя да не се разпозна в инициалите И.Ф. Подала молба да напусне ръководството на ГЕРБ, а също и НС. Борисов каза, че приема нейното решение „да напусне двата поста”.

„Спекулациите и внушенията, вика Фидосова, които се тиражират в публичното пространство от определени кръгове, целят не само моето омаскаряване, но и дискредитирането на ГЕРБ. Зад моето очерняне стоят накърнените интереси на определени лица и кръгове в държавата.”

Спекулации, внушения, омаскаряване, дискредитиране…

Както обичаме да казваме, пачавра леке не хваща. Кой не знае Искра Фидосова, кой не е слушал за нея… Тя наистина е от най-ретроградните деятели на ГЕРБ. Но все пак беше само изпълнител на поръчките на Цветанов, разбирай Борисов.

Госпожата се опита да се измъкне както в случая с Димитър Аврамов, дето го хванаха с 50 бонки рушвет. Всички знаеха, че са си близки. Даже Аврамов държеше снимката й на бюрото си. Което сигурно значи нещо. Даже имаме идея какво. Който е пътувал из Италия не може да не е забелял едни надписи по табелите в някои области. На табелата, която обозначава, че навлизате в еди коя си област или населено място на ръка е добавено: Dio c’e (Бог съществува.) Този надпис предупреждава, че районът е под юрисдикцията на мафията. Та горе долу това е ролята и на снимката на бюрото, да не си помисли някой, че Аврамов е самодеец някакъв, който работи на собствена стопанска сметка.

Обаче когато Аврамов изгоря, Фидосова отрече всяка близост с него. И със Златанов изобщо не се била срещала. Лъже, но много глупаво. Вместо да приеме неговото далеч по-правдоподобно обяснение, че са се виждали да „обсъждат слабостите на закона за конфликт на интереси…”

Бат’ Сали в целото си великолепие Бат’ Сали в целото си великолепие

Но така е то, едни излизат, други влизат. Бат’ Сали от циганската махала на Самоков вече е депутат от групата на ДПС. Зае мястото на Емил Иванов, който стана областен на София. За Бат’ Сали могат да се кажат много работи и малко от тях няма да са истина… Наскоро журналистическо разследване го уличи, че продава ток на циганите без да има лиценз. Ако не сте забелязали, ще ви обърна внимание, че който продава ток без лиценз е крадец, а който продава с лиценз е търговец. Това е единствената разлика. Циганите плащали на Бат’ Сали „абонамент” от 20-30 лв. на месец и ползвали ток на воля. Според друг телевизионен репортаж Бат’ Сали е участвал в мащабна схема за купуване на гласове. Спрягат го и във връзка с побоя над футболния съдия Марио Спасов.

Та дори и да напусне Фидосова балансът няма да се наруши.

Властите в Дубай обявили, че ще дарят злато на всеки жител с наднормено тегло, който успее да отслабне. Кампанията се нарича „Теглото ти в злато” и за всеки свален килограм ще дават по един грам жълто. Това не го казваме във връзка с Фидосова. Не е бедна тя за 100 грама злато. Между другото така и не се изясни за какви услуги титаните ѝ дадоха 150 бонки.

От дискусиите по Закона за политическите партии останахме с убеждението, че управляващите се отказаха да намаляват субсидията, ако и да обещаваха в предизборните си лъжовници. Особено оня, чието име… Щели да видят евентуално наесен в бюджета… И щяхме да си останем с това погрешно впечатление, ако не бяхме погледнали „Монитор”, флагмана на пресгрупа „Доган хабер”: „Партиите с орязани субсидии от 2014-та. Около тази позиция се обединиха депутатите на ДПС и БСП при обсъждането на Закона за политическите партии.”

Струва ни се, че ще зависи. Ако се разминат протестите, намаляването на субсидиите ще се остави за предизборен коз. Така де, глупаво е да намаляваш субсидията след като така и така са те избрали.

Такива скучни работи се случват в родината. Даже и ние не сме способен да ги разкажем интересно. Между другото един читател, подписал се като Frog, написа под последния ни текст в OFFNews: „Гениално! Докторе, как може да си толкова талантлив?”

Да, бе, и ние това се чудим, как може?!

Но явно може, човекът нема да ни лъже. Не ли?

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!