Евгений Дайнов: Номинацията на Пеевски ще срине Местан

Евгений Дайнов 11 април 2014 в 14:41 13882 30

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

Никой няма никакви ползи от поставянето на Пеевски в листата на ДПС за евроизборите. БСП ще трябва отново да се обяснява за съюзите си с ДПС, от ГЕРБ ще се наложи да усукват, защо Пеевски стана баш олигарх под покровителството на Бойко Борисов, Бареков ще трябва да отрича връзки с „преуспелия млад мъж”, а няколкото гласа, които може да прелеят към РБ едва ли ще променят меланхоличната картина вдясно.

Но най-големият губещ от всички е Лютви Местан. Защото и трите възможни хипотези за появата на Пеевски като кандидат за европарламента са бременни с бързото разпадане на авторитета на лидера на ДПС.

Хипотеза първа: Пеевски сам е наложил кандидатурата си, а Местан няма силите да я спре. Това е много вероятна хипотеза, тъй като за специалистите отдавна е ясен отговорът на въпроса КОЙ – Пеевски. Той сам взема онова, което смята, че му трябва, вкл. различни постове из държавата и политиката. Ако отново гледаме същия филм, изходът за Местан ще бъде крайно неприятен. Защото точно в ДПС никой няма да търпи слаб лидер.

Хипотеза втора: Лютви Местан е наложил кандидатурата на Пеевски, за да продължава да ползва неговите ресурси, като му дарява пост с висока символна стойност, който да го прелегитимира като нещо повече от грозното лице на олигархията. Това би означавало, че Местан окончателно е изоставил опита, започнат от Ахмед Доган преди 7-8 години, да изведе ДПС от традиционното й гето и разгърне партията като национална и мултиетническа. Ако това е така, Местан сам е избрал да не бъде нищо повече от лобист на турското население; и оттук насетне няма причина никой сериозен човек, у нас или по света, да му обръща внимание. Лобисти – много.

Хипотеза трета (и най-попуярна в медиите): Местан слага Пеевски в листите, за да го отпрати в Брюксел и се отърве от неговото присъствие тук („слага го, за да го махне”). Ако това е верният отговор, под въпрос е поставен интелектът на Местан. Защото, както знаем от практиката на досегашните български евродепутати, това че са по принцип в Брюксел не означава, че слизат от българския ТВ екран. Или че излизат от български далавери. Пеевски може да „се води” на работа там, а да си виси тук, колкото си иска. Вече има огромен опит, как не се ходи на работа в парламент.

Да не говорим за това, че версията „слага го, за да го махне” разкрива катастрофално непознаване на днешните европейски реалности. Настръхнала срещу Путин и всякакъв вид олигарси, „Европа” просто няма да приеме Пеевски. Понеже не могат да направят нищо на Путин и така да демонстрират своята принципност, евродепутатите ще се надпреварват да игнорират, унижават и показват с пръст Пеевски. Това ще правят и представителите на Либералния съюз, в който членува ДПС. Върху чия глава ще са последствията? Върху главата на Местан.

Преди година обществото с облекчение прие издигането на Местан до лидер на ДПС – приличен, възпитан човек, започнал политическия си живот като активист на СДС. Няма обаче репутация, която Пеевски не може да срине.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!