Осман Октай: Пеевски е медиатор между КТБ и властта

OFFNews 09 април 2014 в 08:00 8243 33

Делян Пеевски е медиатор, посредник межу финансовите кръгове и ДПС. Той се оказа такъв и по времете на управленито на ГЕРБ, така и сега е посредник към „Позитано“ и Сараите.

Това каза в сутрешния блок на bTV Осман Октай, бивш член на ДПС.

На въпрос кои са финансовите кръгове, които визира, Октай отговори: „Финансовите кръгове, които осребряват властта в лицето на Корпоративна банка.“

Октай обясни, че при ДПС е най-лесно издигането в държавната йерархия. Пеевски обаче нямал лична амбиция, защото „той е съвсем друг властови образ, още от избирането му за зам.-министър при Станишев.“ „Сега той не е нищо друго освен финансов посредник за определени кръгове. Такива хора винаги биват използвани, употребени и след това захвърлени“, обясни Октай.

Той допълни, че властта не е в ръцете на институциите, което се потвърдило и от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров, според когото началниците в прокуратурата и МВР били превърнати в регистратори.

Октай е убеден, че с номинирането на Пеевски за евродепутат, ДПС цели провокация. Според него след опита за атентат срещу Доган лидерът на ДПС не спира да провокира службите.

„Доган никога няма да прости на българските служби, на България, че му се подиграха, че го унизиха. Година и няколко месеца Доган не се появява. Всичко това (номинирането на Пеевски за евродепутат, бел. ред.) няма как да се случи без санкция на Доган. Структурите на ДПС няма как да познават Пеевски. Той може да е авторитет за отделни личности в партията, но самия факт, че един народен представител не присъства на заседанията на парламента, показва неглижиране, обезценяване на институцията. Утре, ако бъде избран евродепутат, по същия начин ли ще неглижира и Европарламента“, попита Октай.

По думите му след като обществото беше взривено с номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС ДПС, вместо да направи нещо за успокояване на общественото напрежение, продължават да провокират. Октай припомни, че освен с номинирането на Пеевски сега за евродепутат, подобни провокации е имало и с писмото на Ахмед Доган, в което той се „заканва на всички държавни структури и обвинява всички нас, че стоят зад това покушение“. Пример за провокация било и агресивното поведение на Лютви Местан от трибуната на парламента.

Сигналът бил, че както ДПС може да опазва етническия мир, така може и да взриви обществото. „Провокацията е: каквото и да мислите вие, ние решаваме“, обясни бившият приближен на Доган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!