Да съжалим БСП - те живеят в света на мъртвите

Евгений Дайнов Последна промяна на 01 юли 2013 в 20:50 23752 90

Евгений Дайнов Снимка: Сергей Антонов
Евгений Дайнов Снимка: Сергей Антонов

 

„Аз съм бизнесмен и знам, че всяко нещо струва пари. Някой ги финансира (т.е. протестите)”.

Това сподели емблематичният червен олигарх Георги Гергов, след като обясни на медиите, че на протестите в Пловдив били само алкохолици, хора без зъби и бити седесари. Според червения депутат Румен Гечев – известен, в битността си на министър на Жан Виденов, като „Гумен Речев” и „Другаря с милиардите” – на глава протестиращ се плаща 40 до 120 лева. Според Антон Кутев, който подхожда към въпроса по-„научно”, ние протестираме, защото всички получаваме над 4 500 лв заплата, която БСП иска да облага с данъци.

„Всичко е пари” ни внушават тези индивиди. Подгласят им инак идеологически противоположните им „неолиберали”, за които нищо, което няма пазарна цена, не съществува. От техните среди излезе и екзотичната конспиративна теория, че зад Харта-2013 стои... Георги Първанов. От средите на социалистите чуваме схеми, лишени от подобен размах на въображението. Според Сергей Станишев, лидер на ПЕС, Харта-2013 е плод на конспирация, спретната от „кръга Капитал”, плюс „Глобална България”, плюс „Типинг поинт” – нещо, което Петьо Блъсков вече беше казал от името на Пеевски и КТБ.

Знам, че да мислят така за нас е възмутително. Знам, че е толкова гнусно, колкото приказките на БСП от 1997-ма, според които брахме студа по улиците заради 10 долара и чаша чай с опиум. Знам, че подобни приказки разкриват техния съзнателно направен избор: от уж „интелигентната алтернатива” на ГЕРБ отново да се легитимират като реваншистки настроени комунисти, в чиито глави всичко е въпрос на схема, пропаганда и ре-контрадезинформация, стига те да са на власт върху нас.

Ще се присъединя към тези, които нямат отговор на въпроса – защо БСП направи този избор, след като можеше да играе цивилизованата игра „експертно правителство, което да свърши полезна работа и измие срама от челата ни”? Предлагам обаче да сменим ракурса. Да спрем да се гневим на тези хора – направили са избора, който са направили, трупат карма и ще си я платят през носа, когато в следващия живот се преродят не в хора, а в хлебарки.

Предлагам още днес, без оглед на това, какви ще са в следващия си живот, да ги съжалим. Тук и сега.

Представете си, в какъв свят живеят те. В свят, в който любовта, приятелството, радостта, красотата, доброто, възвисяването – не съществуват. Защото всичко е въпрос на пари. Там, където живеят те, любовта е проституция, приятелството – платено лакейство, радостта е чалгарски кеф, красотата – вмирисана похот; доброто е да вземеш някому бизнеса, а възвисяването – да си купиш майбах с крадени от хората пари.

Представяте ли си свят, в който няма дори искрица красота? В който никой не може да се зарадва, просто ей-така, на капка роса върху здравец, отразяваща цветовете на цялото миротворение? В който никому не спира дъхът, когато гледа безкраен летен залез над река, изкарал в кристалния въздух всички възможни пеперуди и водни кончета, които се премятат заедно с вечерния кефал, подскачащ из изумрудените води под звуците на залезния жабешки хор...

Те доброволно са се лишили от всичко това. Те никога няма да го усетят и да решат, под влияние на нахлулите емоции, да станат по-добри и възвишени. Те никога няма да застанат на скалите на Синеморец, за да посрещнат Джулая; нито да гълтат сълзи от възторг когато, гледайки надолу към Резово и нагоре към Ахтопол, виждат как на всяка скала, вдаваща се в морето, има групи техни братя и сестри, потапящи се в изгрева (без да искат за това по 40 до 120 лева)...

Тези хора са прокълнати още в този си, днешния живот. Те живеят в света на мъртвите, описан от Урсула льо Гуин в „Другия вятър”. В онзи свят няма нищо освен прах, голи скали, празни разпадащи се сгради и сумрак, из който безмълвно бродят мъртвите. Те не приказват помежду си, нито се забелязват. Влюбени, станали повод за най-красивата поезия на света; приятели, загинали един за друг; бащи и деца, обичали се през целия си живот – всички те се срещат и разминават, в света на мъртвите, без да се погледнат, познаят или си проговорят.

Нито в този, нито в следващия си живот Герговците няма да почувстват и секунда от онези радости, които ние, останалите, знаем, че осмислят изумителния дар на живота. Те никога няма да разберат и радостта от това, да общуваш с други хора без нито да им искаш, нито те да ти искат пари – да живееш в общност, както отбеляза Деян Кюранов, този най-мъдър от всички революционери.

Именно появата на възможност за живеене в общност ги потопи в екзистенциален ужас – както вече беше през 1990-та, например, когато в седесарска София хората внезапно станаха любезни в трамвая и непрестанно повтаряха, за да му усетят вкуса, доскоро забраненото уважително обращение „господине / госпожо”. Именно тогава обитателите на света на мъртвите изработиха онова, с което ни бомбардират и в момента – „София не е България”, „бунтът на ситите”, „мозъчен тръст зад протестите”, „платени слуги на американците”, „лумпени и алкохолици” и подобни.

Начинът да се справим с тях не е да ги мразим за това, което са избрали да бъдат. Омразата е начинът да не живеем в общност, а да станем като тях. Те точно това искат, защото, ако станем като тях, те ще могат да се справят с нас – с парите си, дебелащината си, силата си. Да не говорим, че веднъж паднали в капана на омразата, ще се намразим и помежду си. И тогава – чао изгрев, сбогом залез, адио общност...

Те са родени с възторга от Творението, заложен във всяко Божие създание. Избрали са обаче, за разлика от нас, да се отрекат от този възторг, да го изрежат от себе си като тумор. За да могат да са „в игрите”, да гледат дебелашки и високомерно и да се присмиват на такива „наивници” като нас. Направили са своя избор и са попаднали в света на мъртвите. Тяхна воля; и тяхно проклятие. Няма причина да им отвръщаме по начините, които те могат да разберат, защото така ще ги последваме там, където те се намират.

Според гениалната льо Гуин, в света на мъртвите могат да влизат, без да останат там завинаги, само най-висшите същества – драконите. Ние не сме дракони; и нямаме работа там. Ние сме просто онези, които гълтат сълзи от възторг по Джулая; и които знаят, че не „всичко” – дори не повечето – е пари. Това наше знание е недостъпно за тях. Нека си го пазим от техните ръце; нека не обръщаме внимание на Герговци и Гечевци. Те вече са избрали, какви да са; и са се обрекли на света на сенките, в който никога няма да усетят една дори една-едничка искрица истинска радост...

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.08 2013 в 12:03

лошото е че гадовете вече са вкарали по-голямата част от народа в техния свят, и малкото които не са са едно екзоточно неразбрано и странно за тях малцинство, с което едва ли някога ще се съобразят.
за такива низки душици има само едно решение.....

31.07 2013 в 23:14

Михаил Миков,Мая Манолова,Йордан Цонев,Христо Бисеров,Лютви Местан,Ахмед Доган и една грамада други "българи" защо не си стояха в България,ами дойдоха в София?

31.07 2013 в 16:27

Г-жа Фандъкова каза по радиото: "Не съм разрешила да завардват, нямам отношение към протест, който няма отговорно лице, което да го представлява... НО не можем да си затваряме очите, че има недоволство, нямаме право да делим хората на провинция и столица, политиката, каза тя, не е аритметика, когато я попитаха за броя на протестиращите...

31.07 2013 в 14:17

В света на мъртвите има ад и рай и Бог определя пътя на душите според доброто и злото, които са вършели приживе. А тези, които са вършили само злини ще бъдат хвърлени в Огненото езеро, за унищожение след Страшния съд! Драконите може да са висши същества, но те са от света на демоните, от света на дявола. И там има иерархия. Наистина висш свят е този на Бог и ангелите, които помагат на чистите духом. Добре е да припознаем Бог като спасител, за да оцелеем в този и другия живот!
А това с цветята, водните кончета, бистрите поточета, росата върху китка здравец беше добре.

30.07 2013 в 22:22

Опитах да ги съжаля и не ми се получи. Пак опитах и пак не стана...Бях раздразнена, бях погнусена, обидена, излъгана...Сега вече няма емоции, просто искам да изчезнат от лицето на земята. И вярвам че усмивката на Станишев например няма да липсва на никого.

28.07 2013 в 22:12

Хората като спирит са най опасните и мракобесни последователи на комунизма,хората които изграждат моралната опора на масовите убийци от комунистическата сега садистическа партия.

11.07 2013 в 22:53

Браво!Вън,извратени червени гадини!Вън,докато сте още живи.

11.07 2013 в 19:32

krasivo izkazani istini ne pritapjavat bolkata ,a samo pokasvat kolko samnitelno polesen e intelektualeza ,kojto ne moje (ili ne iska)da poeme riska na li4nata otgovornost ...na tozi svjt ,ako ne si HAVEL..si sladko-praznodumkov svalja4 na ob6testvenoto naprejenie!dajnov ,i az go moga taka mejdu dve i4kii i... v o4akvane na sledva6tata vlast..i na neja mamkai ,i taka ta 4ak dokato doide GODO...gas se iska ,bratko osven pisalka,

11.07 2013 в 18:04

Какъв спирит бе като си болшевик-безродник и рубладжия? Какъв американски империализъм, какви експерти на вашия "перход" и отворено общество те гонят като си мъртъв умрял в затворената си бесепарска дупка, в "миризлимия казшки бутиш" (Захарий е гениален!) на днешния душител на България - путинизма. този модерен сталинизъм, който умъртмвява всичко до което се докосне! А кои са практиците на прехода кажи, отрепко болшевишка, всички до един от филиала на КГБ, всичките до един червени бандити -Герговци, Гечевци, Миковци, Станишевци, Руменовци, Гоцевци - всички диваци, които искате да ни върнете в миризливата азиатска дупка, в мъртвите сибирски полета.
Вашето правителство е именно на олигархията и мафията - защото тя е вашето любимо отроче - именно на комунизма и мракобесното му продължение - БСПДПСАтака. Затова се пените - Волгиновци, Дъревци, Славитрифоновци, Блъсковци и другите журналя - мутри на вашия престъпен преход. Но този път няма да го бъде - Или ние, или вие! Свобода или смърт! И този път ще ви смачкаме мръсни рубладжиии!

08.07 2013 в 21:57

общо взето е пълен смех е тази песен...типични леви интелектуалци...никога няма да разберат как стоят нещата... кога по-точно идва демокрацията в Щатите...200 години след като са приели демократичната си конституция демокрацията пак идвала там?!