За ползите и вредите от терапевтичните групи в политиката

Евгений Дайнов Последна промяна на 26 юни 2013 в 16:32 8871 31

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

 

В Ден 13-ти не съм в София и следя нещата по ФБ и БНР. И, може би поради отдалечеността от Центъра, в главата ми се появяват Мисли...

Една от възможните дефиниции на политиката би била следната: Политиката – това е рационално, публично обсъждане, последвано от действия, в полза на общото благо. У нас подобна политика няма отдавна. На нейно място се настаниха потайни групи интереси, срещу които е протестът. Политиката наистина продължава да има и публична страна, където обаче вместо рационално обсъждане между всички има отново – действие на различни групи. За разлика от потайните тези групи са явни и не действат на принципа „да се разберем и да не си пречим”. Те избягват общуването помежду си и имат коренно противоречащи си версии за света. Всяка се опитва да разработи своята версия до размерите на цялостна картина и пътьом да изработи версия за своята идентичност в тази картина.

Затова тези публични групи в крайна сметка функционират като терапевтични групи. Някоя от версиите за света, изработвани в тях, ще се наложи като общоприета. Затова нека ги огледаме и преценим отсега.

В последните дни БСП (вкл. нейните медийни проекции) се затвори в такава група. Според нейната версия за света протестите са класова акция на „ситите” глезльовци от центъра на София, които имат наглостта да работят добре платена работа, да си плащат данъците и сметките. Ама инак махат гащи по жълтите павета и си правят купон, докато истинският народ мре от мизерия. Един вид: София не е България – версията, която периодично въртят от 1989 година насам. В крайна сметка в късната сутрин на Ден 13-ти стигнаха до очакваното – до констатацията, че „ситите” са водени от „кукловоди”. Чак се опитаха да играят Путин (и Ердоган) – да изкарат шествие в подкрепа на Орешарски против „ситите”.

Още в ранния следобед на Ден 13-ти обаче се видя, че тази версия за света няма как да стане общоприета. Което пък обрича нейната терапевтична група на ранна обществена смърт.

По темата „кукловоди” БСП се събра с друга терапевтична група, функционираща някъде от средата на февруари – СДС-гербистите. Това, разбира се, е условно наименование, тъй като тази група включва както крайни либертарианци, така и дългогодишни членове на БКП, седели си кротко в последните 24 години. Но все пак преобладаващите в нея физиономии, които я и легитимират, са от времето на героичното СДС от началото на 90-те.

Според тази група, както и според БСП, „Харта-2013” е конспирация на външни сили. Макар СДС-гербистите да са склонни в крайна сметка да виждат зад Хартата сянката на КГБ, а БСП да привижда свързани с Вашингтон олигарси, и двете терапевтични групи са убедени, че Хартата е финансирана от „американски фондации”. За разлика от БСП обаче СДС-гербистите са убедени, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов са достойни продължители на делото на СДС, искрени антикомунисти и защитници на България от пъклените планове на Русия.

Едва ли обаче, поради малочислеността на тази група, както и поради нежеланието й да се събере на публично място (тя действа предимно във ФБ, блоговете и герберските медии), точно нейната версия за света може да стане общоприета. При евентуалното връщане на нейните герои Борисов и Цветанов във властта групата на СДС-гербистите може, в най-добрия случай, да постигне статута на придворен хор.

ГЕРБ и ДПС не са публични, а потайни среди; и затова не можем да стигнем до оценка, дали те са се превърнали в терапевтични групи, нито пък можем да обсъждаме техните версии за света.Доколкото "Атака" е по-публично тяло, ние знаем нейната версия за света – колониалната зависимост на България и т.н., – но вече виждаме, че тази версия категорично няма бъдеще в обществото. Защото движението ignoreVolen сложи край възможностите "Атака" да бъде приемана насериозно.

Най-важната терапевтична група не е свързана с партии. Забравя се, но е факт, че тазгодишните протести не започнаха в средата на февруари, а в първите дни на януари. Една след друга бяха акциите по повод Дюнигейт, строежа в Иракли, застрояването на Банско, цирковете в съдебната власт, Доматената революция. Някъде в края на януари си дадох сметка, че основните 30-тина човека, участващи във всички тях, всъщност си бяхме станали терапевтична група. Очаквахме да се видим на поредния протест, радвахме си се, обсъждахме политиката и сравнявахме анализи за случващото се.

В епицентъра на тази група бяхме, освен моя милост, няколко мои бивши студенти (бързо превръщащи се, в дългите зимни вечери, в анализатори на „Дневник” и OFFnews), Владо Йончев, Асен Генов, Пламен Даракчиев, Иво Божков, Антоанета Цонева, Иван Бедров, Христо Генев, Андрей Ралев, Комитата, Петко Цветков, Стелиян Стойчев-Стенли, Йонко Грозев и т.н. (Извинявам се на още десетината, за които не се сещам в момента). Освен мен, Стенли и Даракчиев, нямаше нито един човек от предишното революционно поколение – както и нито един виден политик. Особено видна обаче беше липсата на онези, които две седмици по-късно щяха да се афишират като СДС-гербисти.

Признавам, тогава, в януарската тъмница, бях в някаква степен обезпокоен, че участвам в терапевтична група, а не, да речем, в голямо политическо действие. Задавах си въпроса, не е ли терапевтичната група резерватът на онези, които вече нямат какво да кажат? Не се ли занимаваме единствено с това, да препотвърждаваме някаква своя идентичност – т.е. да се занимаваме с частно, а не с публично занимание? Оказа се, обаче, че когато няма публична политика, единственото място, откъдето тя може да се възроди, е точно от такива групи.

Защото в нашата терапевтична група знаехме нещо, което никой друг не знаеше: че се задава революция. Затова, когато ни се присмиваха, че сме пишман-революционери, не отвръщахме. А когато от екрана ни се подиграваха, че при 3000 заявени за присъствие във ФБ идват едва 30, ние отвръщахме „ще станем и 30 000”.

Както се и случи. Всичко онова, което тази терапевтична група обсъждаше в януарския студ, сега се изплиска в Революция-2013. Отгласи виждаме както в „рестарта” на синьо-зеленото пространство, така и в обединителните текстове на протеста, като въпросната Харта-2013 или текста, разработен от групата СИСТЕМАТАreloaded.

Това е ползата от терапевтичните групи в политиката. Рано или късно някоя разработва версия за света, която става политическа – т.е. излиза вън от рамките на групата и се превръща в основа за рационално, публично обсъждане на общото благо. В случая дори не се фукам, защото на практика не участвах в голямото мислене, което групата произведе. Бях там предимно като тяло, публично отстояващо ценности. Другите свършиха работата.

Интересно е да се наблюдава, какво правят останалите терапевтични групи, когато на сцената излезе голяма, обединителна политическа визия. Онези, които се припознаят в нея имат, разбира се бъдеще – не като пасивни пътници, качили се на тръгнал влак, а като активни участници в дооформянето на визията. В последните две седмици стотици и хиляди хора направиха това.

Обречените терапевтични групи, разбира се, правят друго. Видели внезапна опасност за собствената си версия за света, незабавно се нахвърлят, за да делегитимират възникналата. Това е обяснението на инак необяснимия артилерийски обстрел, който всички останали групи – от ляво до дясно и обратно – отвориха срещу, например, Харта-2013.

Политическото време не е празна протяжност, което просто се движи от миналото към бъдещето. Политическото време е танц. И който изпадне извън такта на танца, изпада от политическото време. Точно това се случва в момента на терапевтичните групи в политиката, които са извън такта – и БСП, и СДС-гербистите, и Атака и други, по-незначителни групички, базирани единствено във ФБ.

Това, поне, се вижда. Започва обаче да ме безпокои, че нямаме начина да видим, какво става сред невидимите групи – сред онези потайни шайки, живеещи в тъмното, срещу които се надигна приливът на Революция-2013.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2013 в 17:40

Този път няма да опонирам на никого -само имам един въпрос към "анализатор"-а:Анализаторе,ти с друго занимаваш ли се или задачата ти е да участваш във всеки форум???

30.06 2013 в 17:37

Дайнов е изключително прозрачен като личност - той си е една Нешка Робева с мнение по всеки въпрос и то това мнение все е червено... Дайнов крушата не пада по-далеч от дървото...

29.06 2013 в 06:01

Дайнов, що се забъркваш в глупави проекти? За човек с твоя опит и акъл не прилича! Ти бъркаш протестите с десни проекти, както Волгин ги обърка с леви! Няма такъв филм! Наивниците участват за пореден път в масовка и войници на олигархията, която се опитва да си раздели баницата и да постави свои марионетки! Истината е, че проблема е в икономическия модел, не в политическия и конкретните политици и така е по света! Независимо коя е партията и каква е по идентификация! Демокрация при такова очевадно неравенство и мизерия не може да има! На улицата имат място идеалистите, но не ги виждам идеалите за промяна! Оставка? И после какво? За каква революция ми говориш? Революцията винаги цели да вземе от ситите, за да даде на гладните и по тази причиня я правят последните. Сигурно в случая говорим за буржоазна някаква, така ли? Но нека излязат буржоата да си я правят, да не канят на площада орел, рак и щука и да впрягат кон до кокошка! Не знам дали им виждаш лозунгите! Фашизоиди, расисти и всякакви идеалисти и паплач събрани заедно. Какво ще излезе от тоз тюрлю гювеч, освен безсмислени безредици и хаос? Дори и десните не са готови с партия, че да ритнат канчето на БСП! Е?

28.06 2013 в 14:23

giotwer, що така с лошо, бе?!? Аз така се кефя като слушам (пак) "червени боклуци", така се кефя, че децата така сърцато и уместно ги викат, а ти - с лошо...

27.06 2013 в 23:17

Съгласен съм. Един интелигентен коментар, а тук такива коментари се появяват сравнително рядко.

27.06 2013 в 19:30

Платените ги оставяме настрана. Те са сиромаси хора, заработват по някой лев - така да бъде.

Останалите плюещи не могат да се примирят, че Дайнов не заема позиция. Постоянно се опитват да го "сложат" някъде. Казал еди какво си - значи е с Доган... После казал друго - значи е с Бойко... А преди найсе години беше с Костов... По едно време дори с БСП се оказа, че е. На робите не им е ясно, че Дайнов прави анализи, което изключва заемане на лична позиция. В свободен разговор може и да я сподели, но в анализ просто не бива. Като политолог за него е важно да създаде някаква визия за събитията, някакво обяснение, което да даде на читателите база за техните очаквания. Ако каже, че ББ има шанс за победа на предстоящите избори, това не означава, че му харесва, или че иска така да стане. Просто така вижда ситуацията и такива са най-вероятните прогнози. Коментиращите роби веднага ще кажат, че Дайнов е гъзбърсалка на Борисов. По тази логика ако се боксират Кубрат Пулев и Сидеров всеки, който заложи на Кубрат, не харесва Сидеров... Ей, роби, Дайнов прави политически анализи, а не като вас - политически теманета. Харесването до вманиачаване на един или друг лидер е диагноза, а не позиция. Я марш на лекар!

Робите, с издялкани от комсомолската и комунистическа подготовка мозъци, не могат да спорят. Нито могат да вникват в текстове, нито могат да изслушват, камо ли да запазят спокойствие при излагане на теза, която не приемат... Робите могат да клеймят!!! Те ползват т.нар. полилогизъм. Ленин (май) го е въвел повсеместно сред ватенките, но иначе си е стар прийом.. Горе-долу в случая с нашите роби това е следното - понеже, според Маркс, класовите различия са непримирими и правотата на работническата класа е неопровержима, няма нужда да се спори с опонент от друга класа. Достатъчно е да се изобличи опонента като представител на друга класа и готово. Няма начин представител на неработническа класа да е прав, а работническата класа да греши! А ако е представител на буржоазията - направо да се унищожи от подигравки, а в краен случай и физически. Робите у нас не могат да се измъкнат от тази глупава хватка и затова винаги търсят начин да "пришият" авторите на статии към някоя партия, която не може да е права за нищо, и после да го осмиват. И да го кълнат също... Авторите задължително трябва да са с някого, според роба! Робът не може да си представи живота без Господар... За роба винаги стои въпросът "къде ДАВАТ така" или "кой си питал...". Много са тъпи нашите роби, много. И ми е жал за тях... Виждате какво става - като нямат аргументи, започват "Дайнов, ти си комунист", после "Дайнов е смешен хахаха" или "Как се става професор, а? Знаем ... ти на мене, аз на тебе" и т.н. Освен желанието да го поставят в някаква омразна за тях класа и да го засегнат, друго не може да се забележи. А той всъщност пише, за да помогне на хората да не са роби...
Каква ирония.

27.06 2013 в 13:01

Протестите ей така, само заради купона и терапията, са пакостни.

Добре би било да се научим да поставяме ясни искания,
а после да търсим диалог с легитимните институции за постигането на рационалната част от тези искания.

След което да се връщаме да си гледаме работата.

Аз поне правя така като участник в почти всички протести.
В сегашните не участвам, за да не си навлека тежък грях спрямо и без това съсипаната държава и мои съграждани.
Подкрепих харта 2013.

27.06 2013 в 11:15

Прочетох внимателно статията. И наистина смешни са ми напъните на хората, които се опитват да плюят Дайнов. Защото анализът му е точен. И именно това поражда злобичката на част от коментиращите статията.
Герберчетата не могат да му простят, че ясно показа какви са всъщност (не че мнозина не го виждахме, но все пак добре беше да се появи в по-систематизиран вид). Част от бившите "сини" също не могат да простят на Дайнов, че той ясно показва тяхното лизане на задника на бате Бойко през управлението на ГЕРБ, и готовността им да продължават със същата дейност и занапред.

27.06 2013 в 11:10

Ама и ГРОБ е вече труп, анализаторче... Ха-ха-ха!

27.06 2013 в 11:01

Само това, че посочи съвсем точно и ясно какво представлява ГЕРБ е достатъчно. Естествено на вас, герберските мутри, не ви е приятно.