Руски комици излъгаха Фандъкова, че говори с кмета на Варшава

Ружа Райчева, Владимир Йончев 25 май 2023 в 17:30 12614 4

андрей Райчев

Снимка а

а

Руските комици Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, известни като Вован и Лексус, излъгаха кмета на София Йорданка Фандъкова, че разговаря с кмета на Варшава Рафал Тжасковски, а видеото бе завъртяно по "Первый канал" в типичния за държавната телевизия пропаганден стил.  

Разговорът започва скучно и вяло. Йорданка Фандъкова разказва на мнимия кмет, за проблемите на градския транспорт в София. Интересната част е, когато разговорът минава на темата за Украйна.

В самите думи на Фандъкова няма нищо скандално. Тя спокойно обяснява за подкрепата, която София оказва на украинските бежанци и че в столицата Украйна има силна подкрепа, но това не е така в цялата страна.

"Както отбелязахте, когато хората започнат да страдат, стават недоволни. Започват да се съмняват в демократичните процеси. Имаме проруски политически сили, но ние от самото начало участваме в поддръжката на украинските бежанци. С всички възможни средства демонстрирахме пълната си подкрепа за Украйна. Жителите на София бяха щастливи, но в България ситуацията друга - разликата между големите и малките градове е голяма", казва Фандъкова по време на разговора. 

Според нея София е пострадала най-много от политическата нестабилност. Тя посочва, че средствата, които е трябвало да получим по Плана за възстановяване и устойчивост, са се забавили значително. 

Скандалът идва след едно дълго и завъртяно изречение на мнимия "Тшасковски". Докато й обяснява, че ще направи всичко възможно, за да помогне, представящият се за кмет на Варшава комик казва и репликата: "Мисля, че по-добре е да се харчат пари за вашите градове, отколкото за украинските бежанци, защото за тях изхарчихме страшно много през миналата година"

"Напълно съм съгласна с вашето изказване", отговаря му Йорданка Фандъкова. 

С каква част от изказването му е съгласна, не става ясно, още повече че разговорът се води чрез преводач, а на записа не се чува какво превежда той.

Не става ясно и дали изобщо репликата "Напълно съм съгласна с вашето изказване" наистина е била в отговор на този въпрос или е била към друг въпрос и е монтирана от комиците.

Коментаторите в студиото на руската пропагандна телевизия осмиват Фандъкова, че би се съгласила с всичко. А особено се възмущават на това, че тя се е ожалила, че европейските пари не са дошли навреме и предлагат да прати украински бежанци да копаят метрото щом няма пари.

Пропагандният канал включва и български "коментатор", който обяснява, че като човек Фандъкова е русофил, защото е учителка по руски, но като политик е длъжна да е русофоб, защото това е позицията на партията X ГЕРБ.

OFFNews потърси за коментар Йорданка Фандъкова. Пресцентърът на столичния кмет изпрати подробен писмен отговор за случилото се:

На 23 декември миналата година на мейла на Международния отдел на Столична община беше получено писмо с искане за онлайн среща между кмета на Варшава Рафал Тжасковски и кмета на София Йорданка Фандъкова. Кметът Фандъкова е потвърдила разговора и той се е провел на 5 януари през платформата Zoom.

Г-жа Фандъкова и кметът на Варшава в последните години са имали няколко лични срещи, както във Варшава, така и в Брюксел на срещи на кметовете на европейски столици. Като кметове от партии-членове на Европейската народна партия, г-жа Фандъкова и г-н Тжасковски са имали множество разговори.

От публикуваното видео става ясно, че е подготвена и реализирана схема за измама на много кметове на европейски градове. Целта е да бъде обслужена руската пропаганда с явни манипулации.

Публикуваният разговор с кмета Фандъкова е непълен, а коментарите, които се правят, са отявлено спекулативни. Не отговаря на истината направеното твърдение, че „санкциите срещу Украйна са наложили спешни мерки за ограничаване на градския транспорт в София“.

В разговора г-жа Фандъкова споделя за проблемите пред градския транспорт в София, породени от ръста на цените на горивата, който е започнал в края на 2021 г., преди военните действия. Всички трудности за транспорта на София вследствие увеличените 3 пъти цени на горивата са споделяни многократно публично, за което беше търсена и подкрепа от държавата.

По време на срещата представящият се за кмета на Варшава е насочил разговора към украинските бежанци, като г-жа Фандъкова е заявила, че от самото начало на военните действия София подкрепя украинските граждани, които пристигат в българската столица и че Украйна има пълната ни подкрепа. По време на разговора поставеното лице е поискало кметовете на европейските столици да поискат от Европейската комисия повече средства за градовете за сметка на подкрепа за бежанците. Това искане поражда съмнение още по време на разговора и кметът Фандъкова отклонява искането.

След разговора г-жа Фандъкова получава няколко съобщения, които пораждат съмнения в автентичността на лицето, представящо се г-н Тжасковски. Веднага беше направена проверка, която показа, че става дума за опит за измама, за което бяха уведомени кметът на Варшава и неговият екип.

Манипулираният разговор и откровената измама, целяща да обслужи руската пропаганда и да внесе в руското обществото усещане, че по някакъв начин действията на техните държавни ръководители се подкрепят от различни европейски политици, което в случая категорично не отговаря на истината.

Личната позиция на кмета Фандъкова, както и позицията на цялото ръководство на Столична община е ясно заявена подкрепа за украинския народ и държава. Това е видно и във всички предприети мерки за подкрепа на бежанците от Украйна, на украинските деца, за които бяха осигурени места за обучение, така и с решението за поставяне на знамето на Украйна на сградата на Столична община.

Записът с кметицата започва около 45-ата минута: 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  750

  4

  pr07ecH70r

  25.05 2023 в 20:30

  Милото мозъче Фъндъково... колко му е да го лезнеш. :D

  3700

  3

  Дедо Поп

  25.05 2023 в 20:27

  Хаххахахахаха!!! Фандъчката пак стана за смях! И колкото и да се опитвате да я "измиете", тая пак си остава мишка!

  1730

  2

  Ivan

  25.05 2023 в 18:37

  Кака Данче, учителка по руски език и любител на руското си го е казала направо, каквото си мисли. В смисъл-право куме, па в очи! А това чучело е в ръководните структури на ГЕРБ, некаква заместничка на хаджи Чекмеджи Бойко. Господ да ни е на помощ с "евроатлантици" като кака Данче, бате Бойко и вся остальная с...чь из редиците на ГЕРБ!!!! У Кметството- бивши служители на ДС или техните наследници, за справка- Дончу Барбалов. Любим син на генерал Барбалов, "пламенен" защитник на Родината по линията на ДС. Жална ни майка!

  10307

  1

  AntiZ

  25.05 2023 в 17:51

  И след всичко това, ако другарката фандъкова не е разбрала какво представлява руснака и на какви подлости е способен, значи е мноооого зле!

   
  X

  Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)