Пеевски и ДПС депутати искат медиите да обявяват задкулисни собственици, кредити и европари

Симона Костадинова 11 юли 2018 в 13:45 3316 0

Депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев и Велислава Кръстева са внесли допълнение към проекта си за промени в Закона за задължителното депозиране на печатните и други издания, станал популярен като "медийния закон на Пеевски".

Днес от ДПС обявиха, че внасят допълнения между двете четения, за да отговорят на критиките, че в законопроекта има пропуски.

Едно от допълненията е медиите за обявяват т.нар. си "задкулисни собственици": в случай, че лицето, което "фактически контролира съдържанието на медията или редакционната политика" е различно от действителния собственик (този, посочен в Търговския регистър - б.р.), това се обявява в декларация, предлагат вносителите.

Допълненията на Пеевски, Хамид, Цонев и Кръстева предвиждат да има санкции от 20 хил. до 30 хил. лв., ако не бъдат декларирани обстоятелствата по собствеността на медиите. Глобите ще бъдат налагани от Министерството на културата. Освен това се добавя задължение медиите да декларират и кредити, както и пари от европроекти, от държавата или от общините.

Велислава Кръстева обяви, че целта на промените е "превенция и противопоставяне на фалшивите новини, превенция и противопоставяне на опитите за задушаване на свободата на словото".

От ДПС подчертаха, че текстовете третират собствениците на медиите и тяхното финансиране, но не и журналистите, които работят в тях.

"Кой се опитва да измести темата към журналистите и свободата на словото и кой собственик на медии кара журналистите да пишат писма? Кой има интерес да остане в сивата икономика и в сивото пространство? Кои собственици на медии желаят темата да бъде изнесена към свободата на словото? Със сигурност това не са депутатите от ДПС", обяви Хамид Хамид.

ДПС призоваха и за дискусия по промените, която да се проведе между двете четения. Те обявиха, че ще помолят председателя на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов да организира обсъждане, за да се постигне максимална прозрачност.

Законопроектът беше приет на първо четене миналата седмица без да е разгледан от ресорната комисия по култура и медии, а времето за внасяне на изменения между двете четения бе удължено на цели четири седмици.

По време на дебатите миналата седмица единствено депутатът от БСП Антон Кутев обяви, че няма да подкрепи проекта заради участието на Пеевски, който е собственик на медии, в изготвянето му. "Ако това беше законопроект, в който не участваше името на Пеевски, очевидно щеше да има своите цели. Между другото, част от тях са изсветляване на имиджа на г-н Пеевски. Но ако той не го беше подписал, щеше да бъде просто един законопроект, който върви във вярната посока и се опитва пътьом да изсветли имиджа на Пеевски. С неговия подпис той става изнасилване на общественото мнение", каза тогава Кутев.

Проектът, който беше приет на първо четене, предвижда промени за декларирането на източниците на финансиране и собствениците на медиите, като освен печатните, включва и онлайн изданията, които ще трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират финансирането си за предходната календарна година. Това обаче не включваше деклариране на кредитите, които имат медиите, както и получените пари от европроекти, от държавата или от общините.

Първоначалните предложения засягат и разпространителите на печатни издания. Те ще трябва да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови