МВР арестува журналисти от Биволъ, защото снимат как се горят документи за подкупи

OFFNews 14 септември 2018 в 10:31 24770 5

Журналист от сайта "Биволъ" е арестуван от полицията в Радомир, съобщи Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). Часове наред МВР не потвърждаваше официално случая. Акцията се е състояла в нощта на 13-ти срещу 14-ти септември.

"Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от Биволъ и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", алармираха от асоциацията.

Оттам допълват, че посолството на Румъния в София е уведомено за случая. "Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото."

От "Биволъ" обявиха, че свързват ареста с разследването си #ДжиПиГейт за корупция при изпълнение на европроекти.

Около 10 ч тази сутрин от "Биволъ" съобщиха, че двамата журналисти вече са освободени след намесата на консула на Румъния. За дипломатическата намеса потвърди и бившият съдия от Софийския градски съд Румяна Ченалова.

"Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта. Родната полиция ги натръшка защото си вършеха работата и опитваха да спасят от унищожаване документи по разследването #ДжиПиГейт, за което българските медии мълчат упорито трети ден. Мълчат, защото е замесен всесилния Валентин Златев, ортак по карти на премиера Борисов. МВР също мълчеше и дори ни дезинформираше какво се случва с нашите колеги. Стигна се до намесата на румънския консул.

Веднага след като бяха освободени Димитър и Атила се върнаха на мястото и спасиха някои документи. #ДжиПиГейт става #Шредъргейт", пишат от "Биволъ".

Арестувани по собствения си сигнал?

По-късно през деня от МВР съобщиха, че Димитър Стоянов е подал сигнал в ГДБОП за унищожаване на документи преди да го арестуват. "На 11 септември в ГДБОП е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления - унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки.  След създадената необходима организация и проверка на сигнала, през вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В района на установеното място са задържани три лица, които в последствие са се представили като двама журналисти и адвокат. Те са отведени в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района, са освободени", се посочва в съобщението.

"Биволъ" разказа, че задържаните журналисти били проснати с белезници на земята, били са им отнети телефоните и били отведени в РПУ, без възможност за телефонни обаждания и въпреки че се легитимирали с прес карти.

По-рано тази седмица сайтът публикува разследване, което повдига съмнения за давани подкупи на държавни служители, за да придвижат безпроблемно големи европроекти.

Тайна счетоводната документация на свързаните фирми „Рила Консулт“ ЕООД, „Европрограмконсулт“ ООД, „Ем Консулт Финанс“ ЕООД, „ЕС Енерджи Проджект“ ЕООД и „Лиан Консулт Сървисиз“ ЕООД разкрива раздадени комисионни на обща стойност 4 027 280 лв.

Според разследването въпросните фирми са под контрола на компанията "Джи Пи Груп", свързвана с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

5

Jinx

15.09 2018 в 20:10

Поредната биволска конспирация...

12082

4

leomesi

14.09 2018 в 14:24

Тия Биволите все некви жертви се изкарват, ама според мен са си лицемерчета и си гонят личния интерес. Тоя и аз бих го арестувал :)

11866

3

кумчо вълчо

14.09 2018 в 11:35

Tabadatko

Е какво да кажат, нищо разбира се ;) Нали не искат и те да бъдат арестувани! Вече официлано сме диктатура май!
http://uspelite.bg/arest-na-razsledvashti-jurnalisti-u-nas-dade-vajni-signali-za-svobodata-na-slovoto-1

9000

2

bratmito

14.09 2018 в 10:52

А защо не напишете какво разследват? Шубето е голям страх...

7568

1

Tabadatko

14.09 2018 в 10:37

Какво ще кажат колегите му от националните медии?