Кръв във Виена – ранните дни на киното, криминални случаи и мода от 1900-те

Любовта е лайтмотивът на новия сезон по Epic Drama

OFFNews 09 януари 2023 в 09:07 3122 0

Кръв във Виена

Снимка Epic Drama

Кръв във Виена

Трети сезон на криминалната драма „Кръв във Виена“ (Vienna Blood) – от сценариста Стив Томпсън (Sherlock, Deep State, Leonardo), по мотиви от бестселърите за Макс Либерман на автора Фрак Талис, дебютира на 9 януари по Epic Drama.

Заснет на английски на терен във Виена и Будапеща, сезон трети е режисиран от номинирания за Оскар и Еми Робърт Дорнхелм (Anne Frank: The Whole Story), а в главните роли отново са Матю Биърд (The Imitation Game, Dracula, Avenue 5) като Макс Либерман и Юрген Мауер (Vorstadtweiber, Tatort) като полицейския инспектор Оскар Райнхарт.

„Кръв във Виена“ се случва в 1900-те: епоха на философия, наука и изкуства. Брилянтният млад лекар Макс Либерман (Matthew Beard) и инспектор Оскар Райнхарт (Juergen Maurer) разследват серия необичайни и обезпокояващи убийства. Необикновените психологически умения на Макс и физическата издръжливост на Оскар ги водят към разрешаването на някои от най-мистериозните случаи на австрийската столица.

Третият сезон започва през пролетта на 1908 г., когато брилянтният млад английски лекар Макс Либерман и упоритият детектив инспектор Оскар Райнхард действат вече като утвърдени партньори в разкриването на престъпления. Животът на Макс се е променил - сега той е публикуван автор в областта на криминалната психопатия, докато репутацията на Оскар е подкрепена от успешните му разследвания съвместно с Макс.

За първи път от много време Оскар изглежда готов да допусне някого в живота си, но за Макс любовта не върви толкова гладко. Амелия Лидгейт се е завърнала в Англия, усещайки, че романтичната връзка между Макс и Клара не е приключила; от своя страна, Клара е развалила годежа си и вече не мисли за брак и кариера на модна журналистка.

Снимки: Epic Drama

“Смятам, че този жанр е фантастичен,“ казва Матю, когато го питат какво му харесва в детективските истории.

„Това е страхотна база, върху която можеш да надграждаш с всякакви интересни културни и политически препратки. В този сезон, например, става дума и за модна къща, и за филмово студио за нямо кино. Тези любопитни истории могат да бъдат показани през криминалните случаи. С този жанр можеш да направиш всичко.”

Оскар на свой ред изглежда отворен за романтична връзка в новия сезон – за пръв път от много дълго време. Но както би казал Макс: „Може ли някой от нас наистина да избяга от миналото си?“

Актьорът в ролята на Оскар, Юрген Мауер, признава, че е голям фен на поредицата: “Кръв във Виена“ има всичко, което аз очаквам от един добър сериал. Виена от 1900-те е най-удивително място в най-удивителното време в последните 200 години. Какво по-хубаво можеше да ни се падне?”

Новите три филма на криминалната драма „в епоха“ се случват в 1908 г. Брилянтният млад лекар Макс Либерман и издръжливият детектив инспектор Оскар Райнхарт вече са утвърден екип за разрешаване на престъпления.

Героите ще се занимаят със случаи в модния квартал, търговията с китайски антики и очарователния нов свят на киното. Изненадващо, обаче, новият сезон, заснет в Будапеща, е доминиран от… любовта!

“Има любовни триъгълници навсякъде”, казва относно сезон трети Матю Биърд в ролята на Макс Либерман. Младият актьор е известен най-вече с ролите си в номинирания за Оскар The Imitation Game и популярния сериал Avenue 5.

“Всъщност най-здравата връзка се оказва нашата. Наистина сме солидна двойка”, добавя с усмивка Юрген Мауер, който играе партньора на Макс, детектив Оскар Райнхарт. Австрийският актьор има обширен опит с криминалните драми предвид титулярната си роля в един от най-известните европейски криминални сериали - Tatort.

Тази „стара двойка“ преживя доста в предишните сезони. “В началото Макс и Оскар бяха в конфликт,“ пояснява Матю Биърд.

“Макс вярва страстно в новата наука психоанализа, а Оскар никак не се вълнува от света на умозрителното. С течение на времето, обаче, развиват взаимно уважение. А и приятелство. В трети сезон, обаче, избуява нов конфликт: Макс е написал книга за психопатията на криминалния ум, а Оскар започва да се чуди дали Макс не се вълнува от тези убийства само от его и суета. Така че те трябва да се изяснят по този въпрос.”

За щастие на помощ им идват жените: една от тях е годеницата на Макс – Клара (Луизе фон Финк), която е станала моден журналист, а другата е сестрата на Макс - Леа, която се занимава със семейния бизнес, а сега вече има и любовно увлечение. “Тъкмо това исках”, възкликва Шарлийн Макена (може да сте я забелязали в Peaky Blinders и Bloodlands), която е в ролята на Леа.

В трети сезон се променят не само героите, но и снимачната площадка: сниман е в Будапеща, а не във Виена. Според актрисата Шарлийн Макена, това, че е заснет на терен, а не в студио, добавя към особения характер на сериала.

“Когато се върнеш на снимачната площадка, сложиш си костюма, видиш този фантастичен декор, имаш чувството, че година и половина от предходния сезон не се е случила,“ казва актьора Юрген Мауер.

Подобно на него, Шарлийн Макена е очарована: “Когато дойдеш на работа, се приземяваш. Казваш си: „Погледни прекрасния свят, в който имам късмета да играя!“ Всичко е толкова прецизно и уникално, че е фантастично.“

Все пак тя не би искала да живее в 1908 г. по една причина – корсетите. “Бих отишла там за ден или може би уикенд, но да остана – не, благодаря!”

Vienna Blood е много повече от особен криминален сериал „в епоха“. Когато на номинирания за Emmy режисьор Робърт Дорнхелм (Anne Frank: The Whole Story, 2001) му предлагат работата, той е изненадан:

“Приех, защото това е много повече от кримка”, казва режисьорът, който подобно на Макс Либерман е увлечен от психологията на героите и съпътстващата история.

„Кръв във Виена“ сезон трети е дава повече от разрешаване на криминални случаи от преди 110 години! Сложни характери и чувства, фантастични локации и детайли, романс и още нещо – всеки понеделник от 22:00 часа по Epic Drama. Повторение – събота в 22:45 часа.

Epic Drama е ТВ канал от семейството на Viasat History, посветен на най-добрите драматични сериали в епоха от последните години, достъпен в Булсатком на позиция 433 за IPTV и HD приемниците и на 76 за SD приемниците, както и във видеотеката на Булсатком, в мрежата на А1 България, във видеотеката на Vivacom и EON TV.

За програмата на Epic Drama канала посетете www.epicdrama.bg Следете и www.Facebook.com/EpicDramaBG и www.instagram.com/EpicDramaBulgaria.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови