Възстановяват паметната плоча на писателя Константин Константинов

Фондация ''Прочети София'' връща изчезналата преди години паметната плоча на твореца

OFFNews Последна промяна на 08 октомври 2021 в 10:40 693 0

Кратък Литературен маршрут, посветен на творчеството на изтъкнатия български писател, есеист и преводач Константин Константинов (1890-1970)  и поставяне на паметната плоча на писателя и неговата сестра – художничката Донка Константинова ще се случи утре, 09.10.2021 година в София.

От 11:00 ч. от ул. „Хан Аспарух“ 67 ще започне краткият Литературен маршрут, организиран от Фондация ''Прочети София''. Именно на улица "Хан Аспарух" 67 е бил и домът му за малък период.

Маршрутът, воден от литературния историк проф. Михаил Неделчев, ще продължи към ул. „Иван Шишман“ 53, където е живял писателят и неговата сестра – художничката Донка Константинова. Именно на този адрес Фондация „Прочети София“ ще възстанови изчезналата преди години паметната плоча на двамата творци. Поставянето на новата плоча ще отбележат директорката на фондацията Тодора Радева и кметът на Район „Средец“ Трайчо Трайков. Литературният маршрут ще завърши в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“, където ще се четат текстове на Константин Константинов.

Специално от Виена за събитието пристигат музикантите и внуци на Панчо Владигеров, братя Владигерови.

Да създава места на паметта, свързани с литературната история в столицата е една от основните каузи на фондация „Прочети София“. Освен поредицата Литературни маршрути, които Фондацията архивира и скоро ще бъдат достъпни в сайта на Литературните маршрути, миналата година тя възстанови и паметната плоча на Николай Лилиев.


Константин Константинов е роден в Сливен. Той е сред най-важните фигури в българския културен живот през първата половина на XX век. Завършил право в Софийския университет, той работи като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат.
Директор на Радио „София“, председател на Съюза на българските писатели и на Института за преводна литература. Редактор е на сп. „Изкуство” и е носител на наградата „Добри Чинтулов“. Сътрудничи на списанията „Българска сбирка”, „Съвременна мисъл”, „Златорог”, „Изкуство и критика“ и др.; заедно с Димитър Подвързачов и Димчо Дебелянов издава сп. „Звено” (1914).
Сред най-известните му творби са сборниците с разкази „Към близкия”, „Любов”, „Трета класа”, „Ден по ден”, „Седем часът заранта”, романите „Кръв” и „Сърцето в картонената кутия” (в съавторство със Св. Минков), пътеписите „По земята” и „Нашата земя хубава!”, мемоарна книга „Път през годините”, есеистичните сборници „Върхове” и „Празници”. Автор е и на произведения за деца. Константин Константинов е превеждал от руски и френски език. Негови произведения са издавани на френски, английски, немски, испански, италиански, руски, словенски, сръбски, японски.

Александър Владигеров (тромпет, флюгелхорн) и Константин Владигеров (пиано, кларинет) пристигат специално от Виена за събитието. Музиката им следва традиция на фамилия Владигерови в нейното развитие, през три поколения. Имат концерти в Австрия, България, Белгия, Великобритания, Америка, Южна Африка, Германия, Италия, Канада, Люксембург, Русия, Израел, Швейцария, Унгария, Полша и Чехия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови