Учителят на Таря търси новите Nightwish

Владимир Йончев 17 март 2014 в 13:27 13958 3

Пламен Димов на Nightwish Days in Kitee
Пламен Димов на Nightwish Days in Kitee

Ще започнем този текст от по-далече. Нужен е увод, който феновете на Nightwish знаят и могат да пропуснат. Но за по-голямата част от хората, които представа си нямат кои са Nightwish, ще бъде любопитно.

Чуйте този клип. На него са Nightwish. Вероятно най-успешната и най-особената група в метъла през нашето хилядолетие.

Тази прекрасна жена се казва Таря Турунен. Наричат я Ледената кралица или Славея на Финландия. В музиката едва ли има толкова мечтана жена като нея, а след появата й с Nightwish се пръкна цяла плеяда нейни последователки.

Вижте сега това клипче:

Това малко и несигурно девойче е същата тази Таря. Човекът зад пианото е Пламен Димов. Нейният учител по музика в малкото финландско градче Китее, без който Nightwish нямаше да са възможни.

Много малко хора в България знаят за него. А може би е българинът, който най-силно е повлиял на световната култура в последните десетилетия.

В интервю за OFFNews Пламен разказва как преди 27 години почти случайно попада в Китее. Малко градче на Руската граница, в което не са и чували за рок-музика. Пламен става учител по музика в местното училище. Сред дечурлигата са Таря Турунен, Юка Невалайнен, Емпу Вуоринен и момчето на най-близките му финландски приятели Туомас Холопайнен.

Пламен им пуска първите касети и дискове рок-музика, той ги научава да свирят на инструменти.

И още в горните курсове на училището те основават групата, която ще стане легенда в рока.

И въпреки, че първите им два албума вероятно са най-искрените и най-силните, те още не се чувстват уверени. Затова за втория им албум Oceanborn, който проправя истинското звучене на Nightwish, те го помолват да изсвири повечето инструментални партии.

Ето една песен от него:

През 2005 г. Таря и момчетата от Nightwish се разделят. Това вероятно е най-болезнената раздяла в рока. Нито тя, нито момчетата успяват да достигнат висини, каквито са докоснали заедно. Nightwish сменят вокалистки, но въпреки, че новите им композиции стават все по-съвършени и по-съвършени, магията на Таря липсва на всички.

Миналата година Пламен решава, че вече е време да открие новите Nightwish. Или поне новата Таря, която във всичките си интервюта говори с огромна благодарност за българския си учител.

В Китее Пламен Димов започва уоркшоп, който кръщава Nightwish in Kitee. Поканва момичета от цял свят, които в интернет е забелязал, че имат магията на Таря. Сред тях са и две българки - Николета Станойкова и Радина Филипова, а във фестивала участват още 3 наши момичета Десислава Николова, Михаела Иванова и Ирена Табашка.

Ето изпълнението на Радина:

И изпълнението на Николета:

На фестивала идват и членовете на NIghtwish, на които Пламен продължава да е най-близкия приятел и съветник.

Ето част от изпълнението на Николета с басиста на Найтуиш Марко Хийетала, на когото Пламен не е преподавал, но са много близки.

Тази година от 5 до 13 юли, Пламен Димов отново прави Nightwish Days in Kitee. Отново измежду представителите на десетина страни има български момичета.

Някоя от тях може да е новата Таря. Няма друг човек, който от нищото, от едно малко погранично финландско селце, в което дори и Дийп Пърпъл са били напълно непознати, да е извадил такава група. Твърди, че в някои от тези момичета е видял магията, която го е поразила у Таря.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!